گروه بورس- در حالی که مدیران صندوق‌های سرمایه‌گذاری، مقایسه روند شاخص بورس با بازدهی صندوق‌ها را منصفانه نمی‌دانند؛ اما بررسی عملکرد کوتاه مدت تا بلندمدت شاخص بورس کماکان حکایت از برتری وضعیت شاخص به عنوان میانگین کل سهام نسبت به صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که 11 صندوق سرمایه‌گذاری در کارنامه 6 ماهه نخست امسال، از بازدهی شاخص بورس فراتر رفتند.

به گزارش خبرنگار ما، صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیمه نخست امسال را در حالی پشت سر گذاشتند که در بین ۴۷ صندوق تنها ۱۱ صندوق در مقایسه با شاخص بورس، سودآوری بالاتری داشتند. براین اساس سه صندوق بانکی صدرنشین عملکرد ۶ ماهه بودند؛ به طوری که کارگزاری بانک صادرات با کسب ۴/۲۵ درصد بازدهی در عملکرد ۶ ماهه رتبه نخست را کسب کرد و صندوق کارگزاری بانک تجارت با ۴/۲۳ درصد و صندوق رفاه با ۶/۲۰ درصد بازدهی به ترتیب دوم و سوم شدند. در همین حال،‌ شاخص بورس تهران با رسیدن به سطح ۲۶ هزار و ۹۶۲ واحدی توانست بازدهی ۷/۱۵ درصدی را برای سرمایه‌گذاران رقم بزند؛ در همین دوره زمانی بازدهی شاخص میانگین صندوق‌ها که نمایانگر متوسط سودآوری صندوق‌های سرمایه‌گذاری فعال در بازار سهام است به ۵/۱۱ درصد رسیده که حدود ۴ درصد کمتر از بورس است.
علاوه بر این، مطالعه رده‌بندی عملکرد صندوق‌ها در مقایسه با شاخص نشان می‌دهد که در شش ماه نخست سال 90،‌ تنها یک چهارم از 47 صندوق سرمایه‌گذاری بالاتر از شاخص بورس قرار گرفته‌اند و 36 صندوق دیگر در کارنامه 6 ماهه خود از بورس عقب مانده‌اند.
در بین ۶۰ صندوق سرمایه‌گذاری، ۴ صندوق سرمایه‌گذاری بازدهی منفی در شش ماه اخیر داشتند. در این بین صندوق شاداب با بازدهی منفی ۶/۱۷ درصدی در عملکرد ۶ ماهه قعرنشین جدول بازدهی‌ها بود.
همچنین صندوق بیمه دی 7/1 درصد،‌ امید سهم 6/1 درصد و بانک اقتصاد نوین 3/1 درصد بازدهی منفی را در کارنامه 6 ماهه رقم زدند.
بررسی عملکرد فصلی
شاخص بورس در کارنامه سه ماهه اخیر 1/7 درصد بازدهی داشت که 9/6 درصد از این رشد را در شهریور ماه به دست آورده است؛ با این وجود شاخص باز هم توانست در مقایسه با عملکرد صندوق‌ها رکوردشکن ظاهر شود.
در همین حال، شاخص صندوق‌ها در عملکرد یک ماهه و عملکرد دوره سه ماهه اخیر کارنامه یکسانی داشت و سودآوری ۴/۵ درصدی به همراه آورد. در همین حال سه صندوق رفاه، نوین و امید ایرانیان به ترتیب با ۲/۱۵، ۱۰ و ۹ درصد بازدهی،‌ رتبه‌های اول تا سوم بیشترین بازدهی را کسب کردند. در این دوره ۸ صندوق نیز بازدهی منفی داشته‌اند که کارآفرینان برتر با ۱/۷ درصد بازدهی منفی در صدر بود. شاداب با ۲/۵، بورس بیمه با ۹/۴ و ارگ با ۴/۴ درصد رتبه‌های بعدی بازدهی منفی را به خود اختصاص دادند.
کارنامه مثبت شهریور ماه
از سوی دیگر در دوره یک ماهه منتهی به شهریور ماه تنها دو صندوق سرمایه‌گذاری بازدهی منفی داشتند و به نظر می‌رسد رونق عمومی بورس نقش اصلی را در بازدهی مثبت صندوق‌های سرمایه‌گذاری ایفا کرده است.
طی شهریور ماه صندوق صبا با بازدهی 2/11 درصد رتبه نخست را کسب کرد و کارگزاری بانک تجارت دوم شد. در مجموع کارنامه شهریور ماه صندوق‌ها حاکی از این است که 15 صندوق سرمایه‌گذاری بیشتر از رشد شاخص برای سرمایه‌گذاران خود بازدهی به ارمغان آوردند.
این در حالی است که دو صندوق تازه تاسیس آتیه ملت و خوارزمی با بازدهی منفی ۳/۰ و ۴/۰ درصد در انتهای جدول عملکرد ماهانه قرار دارند.
به نظر می‌رسد شهریور ماه نه تنها سهم اساسی در احیای شاخص کل و بازگرداندن 9/6 درصد از بازدهی از دست رفته شاخص داشت، بلکه صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز در این دوره شرایط به مراتب بهتری را تجربه کردند تا کارنامه پررنگی شهریور ماه در عملکرد 6 ماهه صندوق‌ها نیز نقش مثبت داشته باشد.
افزایش فاصله شاخص با صندوق‌ها در عملکرد یکساله
در عملکرد یکساله اخیر صندوق‌های سرمایه‌گذاری در حالی که شاخص 4/45 درصد بازدهی به ثبت رسانده است، ‌شاخص صندوق‌ها سودآوری 9/33 درصد برای سرمایه‌گذاران در این صندوق‌ها است. در همین حال کارگزاری بانک صادرات با 9/88 درصد بازدهی، صدرنشین جدول عملکرد یک سال اخیر است،‌ صندوق سرمایه‌گذاری نوین نیز با 6/85 درصد بازدهی رتبه دوم را دارا است. در کارنامه یک ساله صندوق‌ها تنها صندوق شاداب بازدهی منفی 3/22 درصدی را به جای گذاشته است.