جنب پل حافظ
آخرین هفته تابستان
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با ثبت افت ۹۰ واحدی شاخص در کل هفته شاهد شرایط نوسانی بود که طی آن اکثر نمادهای مورد اقبال بازار نتوانستند رشد قیمتی پایداری را تجربه کنند.
عکس: نگار متیننیا
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با ثبت افت ۹۰ واحدی شاخص در کل هفته شاهد شرایط نوسانی بود که طی آن اکثر نمادهای مورد اقبال بازار نتوانستند رشد قیمتی پایداری را تجربه کنند. از دیدگاه کارشناسان بازار با فرارسیدن آخرین هفته کاری بورس اوراق بهادار شاهد پدیدههای شناخته شدهای در میان شرکتهای سرمایهگذاری و کار گزاری دارای سال مالی منتهی به پایان شهریورماه بوده و از این نظر، ماهیت نوسانی بازار علاوه بر برخی از تحولات خارجی موثر بر بازار ناشی از این پدیده نیز هست. تلاش شرکتهای سرمایهگذاری برای شناسایی سود و بهبود وضعیت قیمتی شرکتهای موجود در پرتفوی و همچنین تسویه حساب مشتریان اعتباری کارگزاریها در آخر تابستان سبب میشود بازار با نقل و انتقالهای بلوکی و پر تعداد و همچنین تغییرات قیمتی بعضا غیر عادی مواجه شود؛ به طور کلی حرکتهای کنونی بازار در چنین فضایی قابل توصیف است.
در بازار سهام، معاملهگران همچنین در کنار تحولات پایان تابستان شاهد تاثیرپذیری بازار از دو عامل اصلی نوسانات بازار جهانی و همچنین خبرهای مرتبط با مساله اختلاس بانک صادرات هستند.
در تحولات بازار جهانی، معاملهگران روز پنجشنبه شاهد کاهش ارزش دلار آمریکا در بازارهای ارز جهان بودند به طوری که شاخص دلار آمریکا در بازار معاملاتی نیویورک تنها در روز گذشته در برابر سبد ارزی سایر کشورها بیش از ۶۰۰ واحد تضعیف شد و در سطح ۷۶.۲۸۷ کار خود را به پایان برد.
در همین حال در شرایطی که در اروپا امیدواریهایی برای کاهش بحران ایجاد شده و بانک مرکزی این قاره از سناریویی برای کاهش بحران اقتصادی و مالی این قاره خبر داده است، اینبار نوبت به ایالات متحده رسید که با رشد تورم و مساله اشتغال، نگرانی را به بازارها بازگرداند.
شاخص بهای مصرفکننده در آمریکا طی ماه آگوست به میزان ۴/۰درصد افزایش را تجربه کرده، هرچند ماه جولای میزان افزایش سطح عمومی قیمتها در ۵/۰درصد قرار گرفته بود اما کارشناسان پیشبینی رشد ۳/۰درصد را برای آگوست کرده بودند. شاخص اصلی بهای مصرفکننده که بهاستثنای مواد غذایی و سوختی محاسبه میشود نیز مطابق با پیش بینیها و مانند ماه گذشته، ۲/۰درصد افزایش را در آگوست تجربه کرده است.
میزان مدعیان بیمه بیکاری نیز از سوی وزارت کار آمریکا با افزایش، آن هم به مقدار بیش از پیشبینیها اعلام شد.
دلار آمریکا روز پنجشنبه در برابر ارزهای اصلی، کاهش یافت و فقط توانست دربرابر ین شرایطی خنثی داشته باشد. در این فضا بهای فلزات پس از یک دوره کاهش، آرامش توام با رشد آرام را تجربه کرند که در آن بهای مس به ۸هزار و ۷۰۹ دلار در هر تن رسید. بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب به ترتیب ۲هزار و ۲۳۹ دلار، ۲هزار و ۱۶۱ دلار و ۲هزار و ۴۰۶دلار رقم خورده است. بهای بیلت فولادی نیز در بورس فلزات لندن در حد ۵۹۰ دلار در هر تن گزارش شده است.
در بازار سهام همچنین نگرانی از گسترش ابعاد اختلاس بانک صادرات موجب شده است تا بازار با احتیاط در انتظار مشخص شدن پیامدهای این ماجرا باشد. هر چند که رییس سازمان بورس اوراق بهادار در سخنانی دیروز از عدم حضور عوامل اختلاس در بازار سرمایه خبر داده بود اما در مرحله نخست شرایط بانک صادرات و احتمال تغییرات مدیریتی در این بانک و در مرحله بعدی پیامدهای این مساله در حوزه سیاسی محور اساسی خبرها را تشکیل میدهد.
در همین حال، رییس سازمان خصوصی سازی دیروز در مصاحبه ای به تشریح وضعیت این سازمان در ارتباط با اختلاسکننده بانک صادرات پرداخت.
پیمان نوری مدعی شد: موضوع واگذاری سهام فولاد خوزستان به گروه آریا را در جراید دیده است.
وی گفت: باید توصیه کنم در حالی که دستگاههای نظارتی کشور در تمامی قوا به صورت شبانه روزی به بررسی ابعاد و جوانب این موضوع میپردازند، هرگونه اظهارنظر غیرحرفهای و کذب میتواند به اعمال این نظارتها آسیب برساند. بنابراین باید دقت کرد که اطلاع رسانی در خصوص این واقعه که البته وظیفه همه رسانههاست، ضمن صداقت حرفهای، از دقت کافی نیز برخوردار باشد. به طور قاطعانه عرض میکنم در حال حاضر ۵۰/۵ درصد از سهام فولاد خوزستان در دست دولت و به نمایندگی از دولت در اختیار این سازمان است. بنابراین، موضوع واگذاری بلوک ۳۰/۵ درصدی معامله ابطالی فولاد خوزستان به این گروه از اساس کذب است. نوری تصریح کرد: این اطمینان را به مردم عزیز کشورمان می دهم که تلاش میشود تا تمامی واگذاریهای این سازمان در فضای رقابتی و در چارچوب ضوابط و مقررات تحقق یابد.
در همین حال مساله واگذاری برخی از شرکتهای دولتی به گروه آریا به ویژه واگذاری گروه ملی فولاد و تراوس موضوعی است که دامنه پرونده کنونی را به حوزه سازمان خصوصیسازی میکشاند.
از سوی دیگر معاملهگران همچنان با شرایط پرنوسان بازارهای موازی مواجه هستند که درآن بازار سکه و طلا پس از اوج گیری هفته گذشته رو به ضعف گذاشته است. بهای ارز نیز روند نوسانی را تجربه میکند.
در تحولات بازار سرمایه میتوان به آغاز به کار نمایشگاه بورس، بانک و خصوصیسازی اشاره کرد که دیروز بدون حضور رییس سازمان خصوصی سازی و عدم حضور وزیر اقتصاد به دلیل مشارکت در سفر استانی رییس جمهوری شروع به کار کرد. دکتر حسینی وزیر اقتصاد البته در پیامی به این نمایشگاه وعده داد که در مراسم اختتامیه نمایشگاه در جمع فعالان بازار پول و سرمایه حضور پیدا کند.
در بازار چه خبر بود؟
روز چهارشنبه بازار روزی کم فروغ را پشت سر گذاشت که در آن وضعیت دو نماد مخابرات و فولاد مبارکه بیشترین تاثیر را در کاهش شاخص بورس داشتند. شاخص بورس روز چهارشنبه با کاهش حدود ۹۷واحدی دست به گریبان بود. حجم معاملات نیز روز چهارشنبه در حد پایین ۴/۴۶میلیارد تومانی رقم خورد که البته همین حجم هم ۲۰درصد خود را مدیون داد و ستد ۳۱.۹میلیون سهم توسعه صنایع بهشهر بود. توسعه صنایع بهشهر در شرایطی روز چهارشنبه با معامله عمده مواجه شد که این معامله در فضای توافق سرمایهگذاری صنعت و معدن و خریدار بلوک ایران خودرو این شرکت انجام شد. روز چهارشنبه سرمایهگذاری صنعت و معدن براساس توافق قبلی اقدام به عرضه بلوک یکدرصدی ایران خودرو کرده و در مقابل آخرین بخش باقیمانده از سهام توسعه صنایع بهشهر را از خریدار دریافت کرد. هر چند که بلوک ایران خودرو به دلیل بروز ناهماهنگی میان خریداران معامله نشد. انتظار میرود بلوک ایران خودرو دوباره طی هفته آینده در تابلو عرضه شود. باتوجه به فروشهای اخیر «وصنعت» به ویژه فروش سهام بانک پاسارگاد، این شرکت پیشبینی سود خود را محقق کرده و توان نقدینگی لازم برای پرداخت سود نقدی سهامداران را کسب کرده است.
در گروه فلزی بازار روز چهارشنبه در شرایطی شاهد کاهش قیمت فولاد مبارکه بود که خریدار حقوقی سهام این شرکت با عقب نشینی زمینه کاهش قیمت خرید خود را فراهم کرد. روز گذشته مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان با تشریح عملکرد این شرکت گفت: ظرفیت تولید فولاد مبارکه در زمان ورود به بورس در سال ۸۵، ۴/۶ میلیون تن بود که این میزان در سال جاری به هفت میلیون تن رسیده است.
مسعود سمیعینژاد با برگزاری نشست خبری در نمایشگاه بینالمللی بورس گفت: درآمد فروش شرکت از دو هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته به سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در سال جاری افزایش یافته است.
وی درباره راه اندازی فولاد هرمزگان گفت: این کارخانه به زودی افتتاح میشود و در کمتر از دو ماه به تولید میرسد.
مدیرعامل فولاد مبارکه ادامه داد: ظرفیت تولید این کارخانه برای امسال ۵۰۰ هزار تن فولاد خام است و طبق برنامهریزیها این شرکت در نیمه دوم سال به بهرهبرداری میرسد.
در گروه فلزی اکثر شرکتهای تولیدکننده محصولات فلزی در شرایط ناپایداری بازارهای جهانی، فضای نوسانی را تجربه میکنند.
در گروه بانکی روز چهارشنبه اکثر نمادهای این گروه، شرایط متعادل رو به افت را تجربه کردند که در این میان افت دو سهم بانک صادرات و بانک تجارت بیشتر به چشم میخورد.در همین حال بانک سرمایه در هفته گذشته با شایعاتی در مورد موضوع معامله ۴۰درصد سهام این شرکت همراه بود. علیرضاهادیان همدانی، سرپرست بانک سرمایه در خصوص این معامله تصریح کرد: باید توجه داشت که هر گونه نقل و انتقال سهام بانک سرمایه نیز در حال حاضر بر اساس قوانین و مقررات تعیین شده از سوی بانک مرکزی بوده و مشکلی در خصوص آن وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه درستی و نادرستی شایعه توقیف ۴۰ درصدی سهام بانک سرمایه را باید از سهامداران این بانک پرسید، بیان کرد: ممکن است برخی از سهامداران عمده بانک در زمان نقل و انتقال سهام تحت مالکیت خود در قبل از ورود به بازار سرمایه، اختلاف نظرهایی با خریداران داشته باشند که در صورت نیاز این موضوع باعث شود که با ادعای یکی از طرفین معامله، پرونده به مراجع قضایی ارجاع داده شود و به دنبال این امر احتمال آن میرود که درصدی از سهام به صورت موقت اجازه نقل و انتقال نداشته باشد تا موضوع از طریق مراجع قضایی به طور کامل روشن شود. اما این به معنای آن نیست که مشکل عمده ای وجود دارد چون در صورت صحت هم بسیار عادی میباشد.
در گروه پتروشیمی، شرکتهای خصوصی با نگرانی از وضعیت قیمتگذاری محصولات در بورس کالا احتمال خروج از بورس را مطرح کردهاند.
رییس بخش پاییندستی شرکت ملی پتروشیمی از خروج سریع پتروشیمیهای خصوصی از بورس کالا خبر داد و گفت: مداخلات قیمتی در بورس کالا و در نتیجه خروج شرکتهای پتروشیمی خصوصی از بورس کالا موجب کاهش ۳۰ درصدی عرضه محصولات پتروشیمی طی ۶ ماه گذشته در بورس شده است.
در گروه ساختمانی نیز روز چهارشنبه شرکت مسکن شمال شرق وابسته به سرمایهگذاری بانک مسکن شاهد برگزاری جلسه معارفه بود.
در این گروه، پارس مسکن تهران دومین شرکت سرمایهگذاری مسکن نیز در فرابورس درج شده است.
در گروه دارویی روز چهارشنبه صفهای خرید نمادهای این گروه ادامه یافت که این امر موجب شده است برخی از نمادهای این گروه امروز مشمول ضوابط رفع گرههای معاملاتی شوند. نمادهای کوثر، اکسیر و داملران امروز شاهد دامنه اولیه حراج قیمتی ۸درصدی و در صورت وجود خریدار در نهایت ۱۲درصد خواهند بود.
در گروه بیمهای، بیمه دی با خبرهایی در مورد انعقاد قراردادی جدید با صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی مواجه است. این قرارداد احتمالا از ابتدای فصل پاییز فعال میشود.
براساس این قرارداد از اول مهرماه همه بازنشستگان تامین اجتماعی از طریق کانون بازنشستگان تحت پوشش بیمه درمان تکمیلی، عمر و حادثه و آتش سوزی بیمه دی قرار میگیرند.
در گروه سرمایهگذاری ۱۹۰میلیون برگه حق تقدم استفادهنشده سرمایهگذاری خوارزمی روز چهارشنبه در بازار معامله شد.
در مجموع بازار سهام روز چهارشنبه شاهد بازاری ضعیف همراه با افت شاخص و حجم معاملات بود. از ۲۵۷نماد مورد معامله ۱۹۷ نماد با کاهش قیمت و ۱۴۶نماد با رشد ارزش معامله شدند. در کل هفته نیز ارزش معاملات با ۱۹درصد افت به ۳۷۴میلیارد تومان رسید. شمار دفعات معاملاتی نیز در هفته گذشته با ۷درصد کاهش به ۱۱۲هزار نوبت رسید و شمار خریداران نیز با رشد ۳درصدی به ۳۴هزار و ۳۲۶نفر بالغ شد.
ارسال نظر