گروه بنگاه‌ها- فاطمه بهادری: مدیر عامل موسسه مالی واعتباری مهر با انتقاد از بسته پولی و بانکی، آن را قابل قبول ندانست و اظهار کرد: مطمئنا در تنظیم بسته پولی بانک مرکزی ،همه ابعاد اقتصاد مدنظر قرار می گیرد اما نباید مقررات برای موسسات پولی دولتی و خصوصی یکسان باشد. با ادامه این روند شاهد ورشکستگی برخی موسسات پولی خواهیم بود.غلامحسن تقی نتاج افزود: در بسته پولی ۹۰ چند نکته وجود دارد .نخست اینکه به هر حال موسسات پولی وبانکی بخش خصوصی با بخش دولتی تفاوت دارند.وی با تاکید براینکه بانک‌های دولتی الزامی به سودآوری ندارند، گفت: منابع بانک‌های دولتی تامین است اما قرار نیست موسسات پولی بخش خصوصی زیان ده باشند. در بسته های پولی بانک مرکزی باید تفاوت لحاظ شود.وی ادامه داد: خارج از اشکال فقهی‌ای که همه کارشناسان آن را اعلام می کنند، منطقا نرخ سود تسهیلات نمی تواند با نرخ قابل توجهی پایین‌تر از تورم دیده شود.وی تصریح کرد:موسسات پولی نمی‌توانند جوابگوی سهامداران وسپرده گذاران باشند وچاره‌ای جز رفتن به سوی روش های غیر شفاف ندارند. مدیر عامل موسسه مالی واعتباری مهر افزود: اگر مسوولان به این نتیجه رسیده اند که بانک‌های خصوصی نباید وارد عرصه بانکداری می شدند، آنها را به بانک دولتی تبدیل کنند.وی ادامه داد: بسته بانک مرکزی جوابگوی بازار بانکی نیست. مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری مهر با بیان اینکه نقدینگی سرگردان حاصل تبدیل سپرده‌های بلند‌مدت به سپرده‌های کوتاه‌مدت است، افزود: در طراحی بسته‌های پولی باید مراقب بود که به این نقدینگی دامن زده نشود.

سهم ۴درصدی موسسه از بازار پول

مدیر عامل موسسه مالی و اعتباری مهر با بیان اینکه فعلا مجوز پذیره‌نویسی این موسسه از سوی بانک مرکزی صادر نشده گفت: موسسه مهر ۴درصد از سهم بازار پولی کشور را دراختیار دارد و در منابع رتبه ۷ را در بین همه بانک‌ها داراست.وی ادامه داد: موسسه مالی و اعتباری مهر با ۸۰۰ شعبه و بیش از ۶ هزار نیروی متخصص و ۸ میلیون مشتری در صدد بانک شدن است. وی با بیان اینکه سرمایه موسسه مهر به ۴۱۰ میلیارد تومان افزایش خواهد یافت، تصریح کرد: تامین این ۲۱۰ میلیارد تومان سرمایه جاری عموماً توسط اشخاص حقیقی خواهد بود.

بانکداری بدون ربا تنها قرض‌الحسنه نیست

مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری مهر در ادامه به اجرای بانکداری بدون ربا اشاره و اضافه کرد: بانکداری بدون ربا برخلاف تصور برخی فقط منوط به قرض‌الحسنه نیست بلکه مشمول بخش قابل توجهی از فعالیت‌های اقتصادی می‌شود. نتاج با تاکید بر سهم کم بخش خصوصی در اقتصاد افزود: برای اجرا شدن دقیق بانکداری بدون ربا باید سهم بخش خصوصی نیز در اقتصاد افزایش یابد. وی ادامه داد: علاوه بر این باید تسهیلات بانکی در حوزه‌های سودآور پرداخت و در زمان مناسب نیز با سود بهینه دریافت شود. این مقام مسوول در موسسه مالی اعتباری مهر، دریافت وجه التزام را راهکاری برای جلوگیری از معوق شدن تسهیلات در شبکه بانکی عنوان کرد و گفت: اگر اشخاص اصل و سود تسهیلات را پرداخت نکردند بانک‌ها باید در قالب وجه التزام علاوه بر اصل و سود وجه التزام را نیز از آنها بگیرند. نتاج همچنین پرداخت بیش از حد تسهیلات قرض‌الحسنه را به معنای موفقیت بانکداری بدون ربا ندانست و افزود: اگر قرار باشد اشکالات بخش‌های مختلف اقتصادی با تضعیف بانکداری رشد و توسعه یابد در بلند مدت اثرات منفی زیادی در اقتصاد مشاهده می‌شود.

اختلاف ۶ درصدی نرخ سود با نرخ تمام شده پول در بانک‌ها

نتاج تاکید کرد: اختلاف ۶ درصدی نرخ سود با نرخ تمام شده پول در بانک‌ها آن هم برای یک سال موجب غیر شفاف شدن عملکرد بانک‌ها می‌شود. وی قیمت تمام شده پول در بانک‌ها را بین ۱۷ تا ۲۱ درصد اعلام کرد که این رقم در موسسه مهر ۲۱ درصد است.وی همچنین اضافه کرد: اگر سیاستگذاران پولی و بانکی احساس کنند که باید بسته پولی ۹۰ تعدیل شود این کار را انجام می‌دهند. وی همچنین به نقش نقدینگی سرگردان در اتفاقات اخیر بازار طلا و ارز اشاره و اظهار کرد: این موارد مرتبط به سیاست‌های پولی و بانکی است چرا که موسسات پولی به راحتی می‌توانند نقدینگی را مهار کنند.

زمان تبدیل موسسه به بانک

نتاج اضافه کرد: طبق آخرین جلسه‌ای که با بانک مرکزی داشتیم قرار شد در یک دوره ۳ ماهه و بعد از انجام بازرسی مجوز پذیره‌نویسی موسسه مهر صادر شود. مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری مهر در همین ارتباط به ایرادات بانک مرکزی برای عدم مجوز پذیره‌نویسی اشاره و خاطرنشان کرد: موسسه مهر همه مشکلاتی که بانک مرکزی به آن وارد کرده بود را از جمله تنظیم میزان مشارکت‌های حقوقی، بهینه‌سازی شعب، تبلیغات، ارزیابی دارایی و تامین سرمایه را مطابق معیار بانک مرکزی کرده است. این مقام مسوول در موسسه مهر افزود: برای اولین بار موسسه مهر قصد دارد مابه‌التفاوت سود قطعی و سود علی‌الحساب را بین سپرده‌گذاران خود پرداخت کند. وی اضافه کرد: سال گذشته موسسه ۶ هزار و ۱۵۷ میلیارد تومان تسهیلات عقود اسلامی و ۳۶۷ میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه پرداخت کرد.