جنب پل حافظ
روزهای کسالتآور بورس
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز در شروع مجدد فعالیتهای کاری خود با افت شاخص به میزان ۴/۴۲ واحد مواجه شد، تا همچنان بازار به افت آرام و پیوسته خود ادامه دهد. معاملهگران روز گذشته در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که نگرانیهای سنتی بازار از جمله وضعیت بازارهای جهانی و مسائل سیاسی و اقتصادی داخلی همچنان بر بازار سنگینی میکرد؛ این شرایط باعث شد تا همچنان معاملهگران با بازار ضعیف و کاهشی روبهرو باشند.
در معاملات دیروز در مسائل سیاسی معاملهگران شاهد آن بودند که یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دور جدیدی از مذاکرات بین آژانس و ایران در تاریخ هشتم ژوئن (نوزدهم خرداد) در وین خبر داده است.
به گزارش فارس به نقل از رویترز، یوکیا آمانو میگوید که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران این هفته دور جدیدی از مذاکرات را با هدف دستیابی توافقی در خصوص از سرگیری برخی بازرسیها در ایران، برگزار میکنند.
آمانو که دو هفته پیش به تهران سفر کرده بود پس از بازگشت از این سفر در وین ابراز داشت که انتظار دارد چارچوب همکاری جدیدی با ایران به زودی به امضا برسد.
در همین حال بازار در مسایل اقتصادی در حوزه داخلی و خارجی نیز با خبرهای مهمی مواجه بود؛ در حوزه داخلی دیروز سازمان خصوصیسازی به رغم اعلام قبلی و تبلیغ تلویزیونی، اعلام کرد که بلوکهای ۲۰ و ۵/۵۰ درصدی دو شرکت مشمول اصل ۴۴ حملونقل خلیج فارس و فولاد خوزستان را عرضه نمیکند.
سازمان خصوصیسازی که دو هفته پیش سومین عرضه ۵۵ درصد سهام هما را لغو کرده بود، شنبه ۱۳ خرداد اقدام به عرضه ۱۵ درصد سهام ذوب آهن در بازار سوم فرابورس کرد، اما به دلیل عرضه در زمان نامناسب و عدم بازار یابی قبلی نتوانست در فروش این شرکت نتیجهای حاصل کند تا واگذاری و خصوصیسازی یکی دیگر از شرکتهای اصل ۴۴ درهالهای از ابهام قرار گیرد و یک میلیارد و ۱۸۰ میلیون و ۲۶۰ هزار و ۹۰۰ سهم بدون مشتری روی زمین بماند.
همچنین این سازمان از چند هفته پیش آگهی واگذاری ۵/۲ هزار میلیارد تومانی ۵/۵۰ درصد سهام فولاد خوزستان و ۲۰ درصد سهام حملونقل بینالمللی خلیج فارس را در روزنامهها و سایت خود منتشر و حتی واگذاری بلوک فولاد خوزستان را در تلویزیون پخش کرده و قرار بود امروز و فردا سهام این دو شرکت را در بورس اوراق بهادار عرضه کند، اما بدون هیچ اطلاعرسانی و توضیحی عرضه این دو بلوک لغو شد.دیروز همچنین اعلام شد: مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده فولاد خوزستان برای انتخاب اعضای هیات مدیره که قرار بود یکشنبه آینده برگزار شود، به ۲۷ خردادماه موکول شده است.
در حوزه اقتصاد بینالملل نیز دیروز آمار منتشره از اقتصادیها عمده به ویژه اتحادیه اروپا و آلمان همچنان ناامیدکننده بوده و افت بهای نفت و خام و فلزات را به همراه آورد.
روز گذشته در پی افول بازارهای مالی اتحادیه اروپا و آمریکا در هفته جاری، بازار کالا و مواد نیز دستخوش تغییرات گستردهای شده است؛ به طوری که قیمت نفت با شیب تندی در حال کاهش است. نفت برنت در دو ماه اخیر با کاهش زیادی روبهرو بوده به نحوی که از سطوح قیمتی ۴/۱۲۵ دلار در هر بشکه در تاریخ ۱۶ فروردین ماه سال جاری، به ۲/۹۸ دلار در حال حاضر افت پیدا کرده است. این مساله در کنار کاهش قیمت فلزات اساسی، مواد اولیه و محصولات نهایی، قیمت سهام شرکتهای فعال در بازار کالا را به شدت تحت تاثیر قرار داده و با افت محسوس مواجه کرده است.
در بازار محصولات پتروشیمی و در منطقه خاورمیانه، همچنین هر تن اوره به قیمت ۴۶۵ دلار و هر تن متانول به نرخ ۴۶۵ دلار معامله میشود. این در حالی است که در هفته گذشته هر تن اوره به ۶۰۰ دلار و هر تن متانول ۴۸۰ دلار مورد معامله قرار میگرفت. دیروز بهای مس نیز به ۷هزار و ۲۶۴دلار رسیده است.
در بازار دیروز در گروه معدنی، صبانور در نخستین مجمع پس از حضور در فرابورس با تقسیم یک هزار و ۲۵۰ریال مواجه شد.در این مجمع موضوع دریافت عوارض صادراتی از این شرکت توسط مدیران آن رد شد.
در این گروه، بازگشایی نماد توسعه معادن روی به افت قیمت این نماد منجر شد.
در گروه برقی دیروز مجمع ایران ترانسفو با تقسیم سود ۸۵۰ریالی برگزار شد. در این گروه وضعیت افزایش سرمایه گروه مپنا همچنان نامشخص است به ویژه آنکه تکلیف ۲۵میلیون حق تقدم استفاده نشده این شرکت در افزایش سرمایه اخیر این شرکت نامشخص است.
در گروه بانکی، دو بانک بورسی و غیر بورسی کارآفرین و قوامین به ترتیب ۳۰۰ و ۱۲۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه میدهند.
بانک کارآفرین که با سرمایه اسمی ۴۵۰ میلیارد تومانی، یکی از بانکهای حاضر در بورس اوراق بهادار بهشمار میرود، در نظر دارد با انتشار ۳ میلیارد سهم ۱۰۰ تومانی، ۳۰۰ میلیارد تومان به سرمایه خود اضافه کند تا به بانکی ۷۵۰ میلیارد تومانی تبدیل شود.
این افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییهای ۲۰۰ میلیارد تومانی و سود انباشته ۱۰۰ میلیارد تومانی تامین خواهد شد. هدف از این افزایش سرمایه هم افزایش حد کفایت سرمایه و افزایش سقف حدود تعیین شده توسط بانک مرکزی و استفاده از معافیت مالیات بر درآمد ناشی از تجدید ارزیابی دارایی ثابت پس از انجام افزایش سرمایه است.
همچنین بانک غیر بورسی و فرابورسی قوامین هم به منظور احراز حداقل سرمایه مورد نیاز بانکها طبق مصوبات شورای عالی پول و اعتبار، از سلب حق تقدم از سهامداران فعلی و عرضه عمومی ۱۲۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه خواهد داد.
در گروه فلزی، شرکت در آستانه ورود به فرابورس فولاد تربت حیدریه با افزایش سرمایه ۱۰۰درصدی مواجه است. در این شرکت افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی و با هدف احداث مجتمع فولادسازی (احداث واحدهای احیا، فولادسازی، ریختهگری، تختال نازک و نورد ورق) اعمال خواهد شد. در این گروه دیروز معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از وضع عوارض صادراتی بر روی مس کاتد و مفتول مسی خبر داد و گفت: عوارض صادراتی مس کاتد ۱۰۰ درصد و مفتول مسی ۸۵ درصد تعیین شد.
حمید صافدل افزود: شورای اقتصاد بنا به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و به استناد ماده ۱۰۴ قانون برنامه پنجم، عوارض صادراتی مس کاتد و مفتول مسی را به ترتیب ۱۰۰ درصد و ۸۵ درصد تعیین کرد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر این اساس، شرکت ملی صنایع مس ایران از این مصوبه مستثنی شده است؛ به نحوی که شرکت ملی صنایع مس ایران در سقف تعیین شده وزارت صنعت، معدن و تجارت میتواند برای تامین منابع ارزی و ریالی مورد نیاز برای پروژهها و طرحهای توسعهای خود از این حکم مستثنی شود.
وی تصریح کرد: این موضوع در جلسهای که شورای اقتصاد در ۲۷ اردیبهشتماه سال جاری داشته است، مصوب شده و هم اکنون قابل اجرا است.
در گروه سیمانی دیروز مدیر مالی شرکت سیمان فارس و خوزستان در خصوص گزارش عملکرد سال مالی منتهی به ۳۱ اردیبهشت ماه ۹۲ اظهار کرد: بودجه حسابرسی شده سال مالی جاری «سفارس» از طریق سامانه اطلاعرسانی کدال قابل مشاهده است.
وی در خصوص عرضه اولیه ۱۰ درصد از سهام شرکت سیمان آبیک که مقرر بود تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری در بازار دوم بورس انجام شود، گفت: شرکت در پیش بینی بودجه سال مالی۹۲، عرضه ۱۰ درصدی سهام سیمان آبیک را در نظر گرفته که به دلیل لزوم انجام مراحل قانونی و ارائه گزارشهای عملکردی حسابرسی شده شرکت سیمان آبیک، عرضه آن با تاخیر همراه شده است؛ اما این برنامه در سال مالی جاری اجرایی میشود.
وی همچنین در بیان میزان عرضه این سهم در مرحله اول واگذاری اظهار داشت: سهامدار عمده متعهد شده ۱۰ درصد از سهام این شرکت را در بازار دوم بورس عرضه کند. اما میزان دقیق آن به شرایط حاکم بر بورس در زمان عرضه و قیمت کشف شده برای سهم بستگی دارد.
این مقام مسوول از انجام مقدمات اولیه برای ورود دو زیر مجموعه دیگر «سفارس» به بازار سهام خبر داد و یادآور شد: پیش از این اقدامهای اولیه برای ورود سهام دو شرکت سیمان ساوه و سیمان خوزستان انجام شده تا بتوان پس از تکمیل پرونده و با در نظر داشتن وضعیت کلی بورس، نسبت به عرضه این دو سهم نیز اقدام کرد.
در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن ۱/۳۸میلیارد تومان سهام معامله شد که ۴۵درصد آن را جابهجایی بلوک ۱۰۳میلیون سهمی سایپا تشکیل داد. این بلوک که روز شنبه توسط هم گروههای گروه بهمن از وثیقه خارج شده بود، دیروز به یک شرکت دیگر این گروه منتقل شد. از ۲۱۲نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۵۹نماد با کاهش قیمت و ۵۲نماد با رشد ارزش مواجه شدند.
ارسال نظر