دنیای اقتصاد- هیجان ناشی از مذاکرات بغداد تنها یک روز در بورس تهران دوام آورد و دیروز فضای کلی بازار سرمایه ایران متعادل شد؛ روز یکشنبه هر چند شاخص بورس ۴ واحد منفی بود، اما معامله‌گران شاهد بازگشت تعادل نسبی به بازار سهام بودند؛ در این شرایط فعالان بازار سرمایه ایران در انتظار تحولات آتی هستند. تحولاتی که بتواند کمی از ریسک‌های سیستماتیک بازار بکاهد تا در سایه ایجاد فضای آرام، سهامداران بتوانند از فرصت خرید سهام در کف‌های قیمتی استفاده کنند. در بازار ارز و طلا نیز تجربه مشابهی رقم خورد. قیمت سکه که تا پیش از مذاکرات بغداد در سطح ۶۴۰ هزار تومان در نوسان بود روز شنبه تا ۶۶۸ هزار تومان افزایش یافت؛ افزایشی که چندان پایدار نماند و از بعدازظهر شنبه به سمت پایین تغییر جهت داد و هر قطعه سکه بهار آزادی روز گذشته ۶۵۵ هزار تومان فروش رفت. دلار نیز که از روز پنج شنبه حرکت صعودی گرفته و وارد کانال قیمتی ۱۸۰۰ شده بود با تخلیه هیجان در بازار تا ۱۷۳۰ تومان پایین آمد. به گفته کارشناسان با کاهش التهاب، قیمت‌ها در حال تصحیح است و بازار به سوی تعادل حرکت می‌کند. جنب پل حافظ

بازگشت تعادل نسبی به بورس

گروه بورس- همایون دارابی:‌ بورس اوراق بهادار روز گذشته پس از تجربه افت شدید روز شنبه به سوی تعادل حرکت کرد و با ثبت افت محدود ۵واحدی، روز به نسبت متعادلی را پشت سر گذاشت.

به این ترتیب هرچند بازدهی بورس از ابتدای سال جاری تاکنون به ۸/۳ درصد رسید، اما پس از شوک روز شنبه بازار که با افت ۱۸۱ واحدی دماسنج همراه بود، دیروز در سایه حمایت بازیگران حقوقی و البته جذابیت برخی از نمادهای بزرگ به دلیل رسیدن به کف قیمتی، معامله‌گران طعم تعادلی نسبی را در بازار تجربه کردند.

این در حالی است که از دیدگاه کارشناسان انتظار برای تحولات آتی در حوزه سیاسی و نگرانی از وضعیت بازارهای جهانی که ریزش قیمتی بی‌سابقه‌ای را تجربه می‌کنند، مانع از رشد بازار در روزهای آتی خواهد شد و بازار با حاکمیت جو انتظار بر معامله‌گران به رصد تحولات مهم خواهد پرداخت. اما با این حال حمایت حقوقی‌ها از سهام زیرمجموعه می‌تواند شرایط بهتری را برای بورس تهران رقم بزند. در بازار دیروز البته معامله‌گران شاهد انتشار خبرهای مناسبی از جمله اعلام معاون وزیر اقتصاد مبنی بر نامشخص بودن زمان اجرای فاز دوم هدفمند کردن یارانه‌ها بودند. هر چند این سخنان را نمی توان به معنای انصراف دولت از اجرای مرحله دوم این قانون دانست و بارها مقامات دولتی بر اجرای ناگهانی فاز دوم تاکید کرده‌اند، اما احتمال تعویق در اجرای مرحله دوم و تعدیل‌های صورت گرفته در این بخش در لایحه بودجه سال ۹۱موجب شده است تا بازار اقبال نسبی را به سوی گروه‌های انرژی بر از جمله سیمانی‌ها نشان دهد تا این گروه دیروز صدرنشین بازار شود.

دیروز در گروه خودرویی، معامله‌گران شاهد تایید نهایی خبر کاهش تولید خودرو در فروردین‌ماه بودند. در همین حال خبرهای منتشره از شرکت‌های تولیدی عمده نشان‌دهنده کاهش تولید و حذف فعالیت اضافه‌کاری و تعطیلی روزهای آخر هفته است. در بازار دیروز معاون برنامه‌ریزی وزیر صنعت از کاهش ۲۸ درصدی تولید خودرو در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد و گفت: این آمار به صورت آنلاین به وزیر صنعت ارائه می‌شود.

وی در واکنش به این که دفتر صنایع خودرو و نیرو محرکه وزارت صنعت میزان کاهش تولید خودرو را در فروردین‌ماه ۳۲ درصد اعلام کرده و شما آن را ۲۸ درصد اعلام می‌کنید، گفت:‌ آمار تولید خودرو توسط دفتر آمار معاونت برنامه‌ریزی تهیه می‌شود که رقم دقیق آن ۴/۲۷ درصد است. در این گروه مدیرعامل سرمایه‌گذاری سایپا زمان برگزاری مجمع فوق‌العاده برای اعمال افزایش سرمایه ۳۲۰ میلیارد تومانی را پنج‌شنبه آینده اعلام کرد. عیسی حسین پناه با اشاره به اخذ مجوز افزایش سرمایه بیش از ۱۰۰ درصدی اظهار کرد: در پی صدور این مجوز توسط سازمان بورس، مجمع فوق‌العاده‌ای در ساعت ۸ صبح پنج شنبه ۱۸ خرداد برگزار خواهد شد تا سهامداران در مورد اعمال افزایش سرمایه ۳۲۰ میلیارد تومانی تصمیم‌گیری کنند.

در بازار دیروز همچنین معامله‌گران شاهد اعلام رسمی زمان عرضه بلوک ۱۵درصدی ذوب‌آهن اصفهان بودند. این بلوک روز شنبه آینده عرضه خواهد شد و انتظار می‌رود به‌رغم گزارش نامناسب اخیر این شرکت با استقبال مواجه شود. در گروه پتروشیمی، معامله‌گران با خبرهایی در مورد بروز مشکل در صادرات کود شیمیایی مواجه بودند. دیروز وزیر کشاورزی صادق خلیلیان اظهار کرد: در هیات‌ دولت تصویب شد. صادرات هرگونه کود شیمیایی قبل از هر چیز منوط به تامین نیازهای داخل شود و بعد از اینکه نیاز داخل تامین شد با موافقت وزارت جهاد کشاورزی مازاد نیاز داخل می‌تواند صادر شود. وزیر جهاد کشاورزی افزود: از آنجایی که کشاورزان برخی مناطق کشور با کمبود کود شیمیایی مواجه بودند با این مصوبه دولت نیاز آنها به کود برطرف خواهد شد.

خلیلیان در پاسخ به اینکه آیا مفهوم مصوبه این است که صادرات کود اوره که قبلا در اختیار شرکت نفت بود در اختیار وزارت جهاد کشاورزی خواهد بود،‌ گفت: بعد از اینکه نیاز داخل تامین شد و بعد از کسب موافقت وزارت جهاد کشاورزی می‌توانند صادر کنند.

در گروه پتروشیمی، رحیم شریف موسوی مدیرعامل پتروشیمی مارون در اطلاعیه‌ای از قصد این شرکت برای خرید سهام شریک خود در پتروشیمی لاله خبر داد. مارون سهام پتروشیمی لاله را از شرکت پلیمر پوشینه خریداری خواهد کرد.

در گروه لاستیک و پلاستیک، مدیرعامل شرکت بورسی کویرتایر با اعلام افزایش ۶ سایز از لاستیک‌های تولیدی این شرکت گفت: ‌به دلیل محدود بودن میزان تولید این نوع لاستیک‌ها، درآمد هر سهم افزایشی نخواهد داشت.

منصور کامران مدیرعامل شرکت ۲۰ میلیارد تومانی کویر تایر با ارسال نامه‌ای به سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: ۶ سایز از لاستیک‌‌های تولیدی این شرکت طی نامه ۲۶ اردیبهشت ۹۱ سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان مشمول افزایش نرخ شده است و با توجه به اینکه نرخ‌های جدید ذکر شده در بودجه اولیه ارائه شده به اداره نظارت بر ناشران بورسی مد نظر نبوده است، تغییرات نرخ فوق مورد بررسی قرار گرفته که با توجه به محدود بودن میزان تولید آنها در بودجه سالانه شرکت تاثیر بسزایی در درآمد سالانه (پیش‌بینی شده) نخواهد داشت.

وی ادامه داد: از طرفی نظر به اینکه نرخ‌های خرید مواد اولیه اعم از خارجی و داخلی نیز نسبت به پیش‌بینی‌های به عمل آمده افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته از این رو افزایش در نرخ‌های فروش با افزایش در نرخ‌های مواد اولیه تهاتر خواهد شد، بنابراین این شرکت تعهد می‌کند در خصوص تغییرات عمده دیگر در سایز‌های لاستیکی این شرکت، بودجه مورد تعدیل و بازنگری قرار گرفته و جهت اطلاع سهامداران اعلام خواهد شد. به گفته وی، بودجه اعلام شده قبلی کماکان با برآورد ۱۲۶ هزار و ۱۱۳ میلیون ریال سود عملیاتی و ۱۰۵ هزار و ۸۳۰ میلیون ریال سود خالص پس از کسر مالیات مورد تایید است.

در گروه دارویی، دیروز اعلام شد بلوک ۶۷/۱۰ درصدی ایران دارو راهی میز فروش می‌شود. شرکت سرمایه‌گذاری سپهر چهارشنبه آینده ۶۷/۱۰ درصد از سهام ایران‌دارو را به قیمت پایه هر سهم ۷۰۰ تومان روی میز فروش می‌گذارد. قیمت پایه هر سهم این بلوک هم ۷۰۰ تومان تعیین شده که چهارشنبه آینده مورخ ۱۷ خرداد توسط کارگزاری مهرآفرین عرضه خواهد شد.

در گروه دارویی، مجمع دارو‌سازی زهراوی با تقسیم سود ۲هزار ریالی موافقت کرد. در گروه تجهیزات، بازار همزمان با برگزاری مجمع عمومی برخی از شرکت‌های زیر مجموعه مپنا تشکیل صف خرید برای این نماد را شاهد بود. در این گروه، تراکتور‌سازی در گزارشی وضعیت سود آوری شرکت را شفاف‌سازی کرد.

دو شرکت تراکتورسازی و لامپ پارس شهاب هم درباره آخرین وضعیت سود هر سهم شفاف‌سازی کردند.

ابوالفتح ابراهیمی مدیرعامل «تایرا» اعلام کرد: همکاری این شرکت با گروه بهمن جهت تولید خودرو شروع شده و شرکت قصد دارد در ابتدا برای تولید‌ کشنده و سپس خودروی سواری اقدامات لازم را انجام دهد. در ارتباط با صادرات، شرکت مذاکراتی با کشورهای همسایه داشته که در مرحله مذاکره است و در صورت انعقاد رسمی قرارداد به سازمان بورس اطلاع داده خواهد شد.

وی در مورد وضعیت تولیدات هم اعلام کرد: تولید شرکت در فروردین‌ماه سال جاری هزار و ۱۴۲ دستگاه و در مدت مشابه سال قبل ۳۹۷ دستگاه بوده که ۳۸۸ درصد رشد داشته و همچنین میزان فروش در فروردین‌ماه سال جاری ۸۴۳ دستگاه و در مدت مشابه سال قبل ۶۸۸ دستگاه بوده که ۲۳ درصد رشد داشته است.

با توجه به این اطلاعات در پیش بودن اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها و تغییرات نرخ ارز، همان سود سهام پیش‌بینی شده مورد تایید است.

در گروه برقی نیز شرکت لامپ پارس شهاب در پی تماس تلفنی کارشناس سازمان بورس اعلام کرد: در عملکرد و مبلغ سود سال ۹۰ و همچنین پیش‌بینی سود سال ۹۱ هیچ گونه رویداد با اهمیتی که منجر به تغییرات قابل ملاحظه‌ای باشد رخ نداده است. در گروه بانکی دیروز مدیرعامل بانک سینا از افزایش ۷۵ درصدی سرمایه این بانک از ۴۰۰۰ میلیارد ریال به ۷۰۰۰ میلیارد ریال در مجمع آتی فوق‌العاده خبر داد. در گروه معدنی، وضعیت نامناسب بازار فولاد موجب افت بهای سنگ‌آهن شده است. در هفته گذشته وضعیت اقتصاد جهانی، کاهش قیمت فولاد در چین و هجوم محموله‌های نقدی برزیل به بازار آسیا به تداوم افت قیمت سنگ‌آهن کمک کرد تا جایی که حتی بی‌اچ‌پی بیلیتون نیز نرخ خود را کاهش داد.

قیمت سنگ‌آهن در ماه جاری میلادی حدود ۱۰ درصد افت داشت و به کمترین حد طی ۶ ماه اخیر رسید.

برخی از فعالان بازار، افت قیمت سنگ‌آهن به ۱۰۰ دلار یا حتی پایین‌تر از آن را بعید نمی‌دانند که آخرین بار سال ۲۰۰۹ مشاهده شده است، ضمن ‌اینکه عرضه برزیل و استرالیا رو به بالا و در مقابل تقاضای چین نزولی شده است. در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل بود که در آن ۳۵میلیارد تومان سهام مورد معامله قرار گرفت که ۳۶/۹درصد آن را معامله ۵/۱۳ درصد سهام مپنا تشکیل داد. از ۲۲۲ نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند تعداد نمادهای مثبت و منفی برابر ۱۰۸ نماد بود.