ایران بورس- اواخر سال ۹۱ با به‌روزرسانی پیش‌نویس دستورالعمل راهبری شرکتی با توجه به آخرین تغییرات در قوانین و مقررات، برنامه‌ریزی لازم برای نظرخواهی عمومی پیرامون این دستورالعمل انجام شد و انتظار می‌رود که پس از تکمیل فرآیند نظرخواهی و بررسی نظرات دریافتی، دستورالعمل راهبری شرکتی در نیمه اول سال جاری به مرحله تصویب و ابلاغ برسد. رییس اداره حسابرسی و گزارشگری مالی سازمان بورس اوراق بهادار با بیان مطلب فوق گفت: راهبری شرکتی یکی از موضوعات مهم بازار سرمایه محسوب می‌شود که نقش با اهمیتی در حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران و ارتقای شفافیت اطلاعاتی این بازار دارد. استقرار هرچه بهتر نظام راهبری در شرکت‌ها مستلزم ایجاد بسترها و پیش‌نیازهای لازم است که سازمان بورس اوراق بهادار در سال‌های اخیر این موضوع را در اولویت‌کاری خود قرار داده است.

آزاده مداحی از جمله مباحث با اهمیت نظام راهبری شرکتی را موضوعات مربوط به شفافیت اطلاعاتی، ترکیب هیات مدیره (جهت اعمال نظارت مستقل)، رعایت حقوق سهامداران، تشکیل کمیته‌های حسابرسی و واحدهای حسابرسی داخلی اثربخش و استقلال حسابرسان دانست.

مداحی در خصوص اقدامات انجام شده سازمان بورس برای استقرار حاکمیت شرکتی در کشور گفت: تاکنون بخش‌های زیادی از موارد گفته شده در بالا از طریق الزام شرکت‌ها به رعایت دستورالعمل افشای اطلاعات، دستورالعمل تصویب و افشای معاملات با اشخاص وابسته، دستورالعمل کنترل‌های داخلی، منشورهای کمیته حسابرسی و حسابرسی داخلی و الزام به دارا بودن حداقل یک عضو غیرموظف و دارای تخصص مالی در هیات مدیره و... مورد توجه و پیگیری سازمان بورس اوراق بهادار قرار گرفته است.

عضو کمیته علمی نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی ادامه داد: به عنوان مثال الزامات مربوط به استقرار سیستم کنترل‌های داخلی، کمیته‌ حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی، پس از ۲۰ ماه مطالعات تطبیقی، بررسی متخصصین، نظرخواهی عمومی و رایزنی با مجامع حرفه‌ای، در سال ۹۱ مدون و به مرحله اجرا در آمد و در این راستا تلاش شد تا با برگزاری همایش‌ها و نشست‌های تخصصی با اعضای هیات‌ مدیره و مدیران عامل شرکت‌های بورسی و فرابورسی و حسابرسان معتمد سازمان و ارائه منابع اطلاعاتی و رهنمودهای تکمیلی، به فرهنگ‌سازی و کمک به اجرای بهتر این الزامات پرداخته شود.

رییس اداره حسابرسی و گزارشگری مالی سازمان بورس همچنین درخصوص دستورالعمل راهبری شرکتی یادآور شد: مطابق با ماده ۳۵ دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران، شرکتی که اوراق بهادار آن در بورس پذیرفته شده باید اصول راهبری شرکتی مصوب هیات مدیره سازمان را رعایت و از تطبیق عملیات شرکت با استانداردها، اهداف شرکت و قوانین و مقررات مربوط اطمینان حاصل کند.

وی اضافه کرد: در این راستا شرکت بورس اوراق بهادار تهران پس از انجام مطالعات تطبیقی، پیش‌نویس دستورالعمل راهبری شرکتی را تدوین و برای انجام بررسی‌های بیشتر و تصویب به سازمان بورس اوراق بهادار ارسال کرد. سازمان بورس نیز با تشکیل گروه کارشناسی، مطالعات تکمیلی و بررسی‌های بیشتری را در خصوص موضوع راهبری شرکتی و چالش‌های مربوط به آن انجام و پس از اعمال اصلاحاتی در پیش‌نویس دستورالعمل راهبری شرکتی، آن را به منظور بررسی به کمیته استانداردها و آموزش سازمان که متشکل از افراد متخصص و فعال حرفه و بازار سرمایه است، ارائه کرد. کمیته یادشده طی هفت جلسه بحث و بررسی با حضور صاحبنظران، اصلاحات لازم را در پیش‌نویس دستورالعمل اعمال کردند. به علاوه، با توجه به تبادل نظرهای انجام شده در کنفرانس بین‌المللی راهبری شرکتی، استفاده از تجربیات کشورهای مختلف نیز در تدوین دستورالعمل مدنظر قرار گرفته است.

ایجاد حماسه اقتصادی با برقراری حاکمیت شرکتی در کشور

معاون کمیته علمی نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی با اعلام ارسال ۲۵۰ مقاله به این همایش گفت: حاکمیت شرکتی یکی از مولفه‌های مهم نظام‌های حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران و بهبود فضای کسب‌وکار کشورها تلقی می‌شود و اجرای آن بستر مناسب را برای حماسه اقتصادی فراهم می‌کند. علی رحمانی ضمن بیان مطلب فوق، با اشاره به برگزاری نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی، گفت: به اعتقاد من این همایش می‌تواند علاوه بر کمک به طرح اهمیت موضوع و فرهنگ‌سازی و نحوه پیاده‌سازی آن‌، به فراهم کردن مبانی نظری و علمی و نیز بهره گرفتن از تجربه‌های موفق کشورها و شرکت‌های مختلف منجر شود. بنابراین چه برای حمایت از کار و سرمایه ایرانی و چه برای ایجاد حماسه اقتصادی نیاز است در حوزه حاکمیت شرکتی در ایران گام‌های بزرگی برداشته شود.

مدیرعامل سابق بورس با تاکید بر اهمیت حاکمیت شرکتی از منظر جهانی، گفت: طبق تحقیقاتی که از سوی موسسه مکنزی انجام‌شده، در کشورهایی که نظام حاکمیت شرکتی قوی حاکم است، عملکرد و سودآوری بهتری دارند و به عبارت دیگر خلق ثروت بیشتری صورت گرفته است بنابراین باید بپذیریم با استقرار نظام راهبری شرکتی می‌توان استفاده کارآتر از منابع و جلوگیری از سوءاستفاده‌ها را عملی کرد.

وی ادامه داد: روز اول همایش (۱۱ اردیبهشت‌ماه) در پژوهشگاه نیرو و روز دوم (۱۲ اردیبهشت‌ماه) در دانشگاه‌ الزهرا ادامه می‌یابد و در هر دو روز برگزاری همایش، مباحث علمی و کاربردی مطرح خواهد شد که به نحو اثربخش‌تری کمک می‌کند افراد به این مباحث ورود کنند.