نگاهی به جایگاه بازار صادراتی هند در سال ۲۰۱۳ میلادی
عملکرد غول بازار کشاورزی منفی میشود؟
گروه بورس جهانی - منیژه حیاتی: بازارهای کشاورزی در حالی وارد سال جدید میلادی شدند که پیشبینی بیشتر کارشناسان کاهش قیمت است که افزایش عرضه از عوامل اصلی آن محسوب میشود. به دنبال کاهش قدرت خرید برخی کشورها به دلیل مشکلات و بحرانهای اقتصادی و در مقابل شرایط آب و هوایی و بهبود تولید محصولات کشاورزی کارشناسان پیشبینی میکنند در سال ۲۰۱۳ همزمان با تقاضای کم با حجم بالایی از عرضه محصولات کشاورزی مواجه خواهیم شد که نتیجه آن کاهش قیمت خواهد بود.
به گزارش سایت commodity online یکی از کشورهای تاثیرگذار در بازار جهانی کشاورزی هند است و این کشور در مورد بسیاری از کالاها یکی از بزرگترین تولیدکنندهها در سطح جهان محسوب میشود. در این میان تحلیلهای منتشر شده نشان میدهد نه تنها در سال جدید میلادی قیمتها کاهش خواهد یافت بلکه جایگاه این کشور هم به عنوان یکی از قدرترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی به خصوص کالاهای استراتژیکی همچون برنج و گندم تضعیف خواهد شد. بر اساس این گزارش هند بزرگترین صادرکننده برنج در سال ۲۰۱۲ میلادی بوده اما ممکن است موقعیت و جایگاه خود را در سال جاری میلادی بواسطه مازاد تولید و قیمت پایین برنج تایلندی به این کشور واگذار کند.
علاوه بر این در مورد دیگر کالاهای کشاورزی همچون گندم هم این پیشبینی وجود دارد که صادرات این کالا از هند به بازارهای جهانی با کاهش مواجه شود. طبق گزارشهای وزارت کشاورزی هند در سال جاری عرضه برنج این کشور در بازار داخلی کاهش چشمگیری خواهد یافت و به همین دلیل انتظار میرود صادرات آن هم به واسطه این کاهش تولید به ۷ میلیون تن برسد که در حدود ۳۰ درصد پایین تر از سال ۲۰۱۲ است.
در سال ۲۰۱۲ میلادی کشور هند در حدود ۱۰ میلیون تن برنج تولید کرد و موجب شد تا این کشور در کنار تایلند به بزرگترین صادرکننده آسیا تبدیل شود؛ این در حالی است که در سال ۲۰۱۱ میلادی هند در رتبه سوم قرارداشت.
طبق این گزارشها با وجود این موفقیتها، در سال ۲۰۱۳ ممکن است کاهش حاشیه سود صادرات، انگیزه صادرات برنج هند را به دیگر کشورها کاهش دهد این در حالی است که برآوردها نشان میدهد تایلند با ۱۲ میلیون تن مازاد تولید روبهرو است و حتی ممکن است بیشتر هم بشود در نتیجه امکان اینکه تایلند در بازار برنج پا جای هند بگذارد زیاد است به خصوص که مسوولان هندی معتقد هستند در سال جاری، هند احتمالا بیشتر از ۷ میلیون تن برنج صادر نخواهد کرد.
در سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۱ میلادی، بازاریابی هندیها منجر به صادرات ۴/۱۰ میلیون تن برنج از این کشور شد حتی در فصل سرما و رکود بازارها رکورد ۳۵ میلیون تنی هم به دست آمد و علاوه بر این تا تاریخ چهارم ژانویه ۲۰۱۳ میلادی و در خلال فصل بازاریابی، تولید برنج این کشور ۲۱۲ هزار و ۷۶۲ تن بیشتر از تولید مدت مشابه سال گذشته بوده است.
به گفته یک مقام هندی در صورتی که صادرات تایلند و ویتنام در سال جاری زیاد نباشد، با یک رشد حداقلی در قیمت، حاشیه سود صادرکنندگان هندی بهبود یافته و این کشور میتواند همچنان بیشترین صادرات را به کشورهای آسیایی داشته باشد. حجم معاملات برنج در بازارهای جهانی بیش از ۳۵ میلیون تن است، اما با توجه به اینکه تایلند ۱۲ میلیون تن مازاد تولید دارد و ممکن است افزایش نیز داشته باشد در نتیجه ممکن است محمولههای صادراتی از این کشور به بازارها بیشتر شده و بازار برنج هندی با این حرکت ضربه فنی شود.
اما علاوه بر برنج خبرهای منتشر شده نشان میدهد بازار گندم هند هم ضعیف خواهد شد؛ چرا که برای بازار امسال عرضه زیاد در بازار نقدی و کاهش قیمتها پیشبینی شده است. به گفته کارشناسان در سال پیش رو شرایط خوب آب و هوا باعث خواهد شد تا عرضه گندم در بازارهای آسیایی و به خصوص در کشورها و مناطق در حال رشد و توسعه افزایش یابد و به همین دلیل به نظر میرسد در بازار گندم هم به واسطه این عرضه مازاد و کاهش قیمت جهانی، جایگاه هند و میزان صادرات این کشور تنزل پیدا کند. در سالهای اخیر این کشور به عنوان دومین کشور بزرگ تولید کننده گندم شناخته شده و نقش بسیار مهمی در بازارهای صادراتی گندم داشت و بر همین اساس، برآورد شد که در سال ۲۰۱۳ میلادی سهم این کشور در بازار گندم ۵/۲ میلیون تن میشود، اما طبق پیشبینی کارشناسان که برای سال جاری کاهش قیمت را برای بازارهای کشاورزی و به خصوص گندم و برنج پیشبینی کردهاند، سهم هند در بازارهای صادراتی گندم ضعیف میشود و احتمالا به این رقم نخواهد رسید.
البته این پیشبینیها در حالی مطرح میشود که در یکم دسامبر سال ۲۰۱۲ سهم گندم این کشور در بازارهای صادراتی روی رقم ۶/۳۷ میلیون تن قرار گرفت که ۳ برابر بیشتر از رقم پیشبینی شده (۱۱ میلیون تن) بود و در تولید سالانه هم این کشور در سال ۲۰۱۲ به رکورد ۹۴ میلیون تن رسید. البته یکی از دلایلی که باعث شده تا این پیشبینیها و ارزیابیها در بازارهای کشاورزی مطرح شود این است که روند قیمتها در بیشتر بازارها و در روزهای اخیر نزولی بوده است طبق آخرین تحلیلهای انجام شده تکنیکال، سطح حمایت قیمت گندم در بازار هند ۱۵۲۴ تا ۱۵۹۵ روپیه است در حالی که در حال حاضر در بورس این کشور قیمت گندم در محدوده ۱۵۵۱ روپیه است.
در همین حال طبق آخرین اطلاعات ارسالی از هند به دلیل همین روند نزولی قیمتها و پایین آمدن سطح تقاضاهای جهانی که بیشتر به موضوع بحرانهای مالی کشورهای مختلف ارتباط دارد، حجم کالاهای ذخیره شده در انبار مواد غذایی هند (FCI) به مرز ۶۸ میلیون تن رسیده در حالی که سقف ذخیره این انبارها تنها ۶۳ میلیون تن است و سهم گندم از این مقدار کالاهای انبار شده ۳۷ میلیون تن است. لازم به یادآوری است که در سپتامبر ۲۰۱۱ میلادی، دولت هند پس از آنکه مطمئن شد انبارهای مواد غذایی این کشور توانایی پذیرش کالاها را به اندازه نیاز کشور دارد، ممنوعیت صادراتی را لغو کرد و لایحه پیشنهادی غذا
را ارائه دارد.
هند با ۲/۱ میلیارد جمعیت، یکی از بزرگترین مصرفکنندههای گندم در جهان محسوب میشود.
ارسال نظر