IEA بررسی میکند
نفت در سال ۲۰۱۳ در انتظار چه روزهایی است؟
در عین حال این گزارش با اشاره به قیمتهای خردهفروشی بنزین پیشبینی میکند این قیمت از ۶۳/۳ دلار در هر گالن به ۴۳/۳ دلار برسد، در عین حال قیمت سوخت دیزل نیز از قیمت ۹۷/۳ به ۸۴/۳ دلار در هر گالن در سال جاری خواهد رسید. مشکلات اقتصادی در اقصی نقاط جهان در کنار مسائل ژئوپلیتیک خاورمیانه و سیاستهای
بودجهای معروف به فیسکال کلیف که فعلا توافقاتی در زمینه آن بین دولت و کنگره آمریکا صورت گرفته همگی مسائلی هستند که روی پیشبینیهای IEA اثر گذاشته اند. IEA در عین حال پیشبینی کرده است که با سست شدن روند رشد اقتصادی در جهان با کاهش تقاضا در زمینه نفت مواجه میشویم، اما تقاضای چین افزایش خواهد یافت. در کل میزان تقاضای نفت در سه ماه آخر سال قبل 90 میلیون و 500 هزار بشکه در روز بوده که احتمال میرود این رقم در سال جدید به 90 میلیون بشکه در روز برسد. در گزارش پیشین آمده بود تقاضای کشورهای اروپایی عضو OECD با 895 هزار بشکه کاهش مواجه شده و به 13 میلیون و 800 هزار بشکه در روز رسیده است. البته پیشبینی جدید حکایت از احتمال کاهش رکود دارد که البته این احتمال از پشتوانه چندان قویای برخوردار نیست، هرچند صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده رشد اقتصاد جهان به 6/3 درصد برسد که این رقم بسیار بالاتر از سایر پیشبینیها است و اگر بخواهیم به آن اتکا کنیم باید تقاضای نفت را در مناطق مختلف جهان بسیار بالاتر از پیشبینیهای سازمان انرژی آمریکا تخمین بزنیم.
اما در گزارش IEA پنج کشور از میان ۱۰ کشور بزرگ مصرفکننده نفت، عضو OECD نیستند، اما آمریکا در این بین بیشترین میزان مصرف نفت را در سال گذشته با ۲/۱۸ میلیون بشکه در روز به خود اختصاص داده است. چین در جایگاه دوم قرار دارد و روزانه ۸/۹ میلیون بشکه نفت مصرف کرده و پس از آن ژاپن با ۴/۴ میلیون بشکه نفت مصرفی در روز جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است.
در این گزارش هند، روسیه و عربستان جایگاه بعدی را در اختیار دارند. برزیل نیز با 3 میلیون بشکه مصرف در روز جایگاه بعدی را به خود اختصاص داده است. بر اساس این گزارش، پیشبینی میشود میزان مصرف در ایالات متحده در حدود 1/0 درصد رشد کند در حالی که این نرخ در سال 2012 کاهشی بوده است (منفی 9/1 درصد). در بین کشورهایی که از آنها نام بردیم رشد مصرف در ژاپن با کاهش مواجه خواهد شد و به منفی 6/3 درصد خواهد رسید که از اوضاع بد اقتصادی این کشور حکایت دارد. بیشترین میزان رشد مصرف نفت در جهان متعلق به روسیه با 5/4 درصد است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده زمستان امسال برای خانوادههای آمریکایی و اروپایی در مقایسه با سال قبل با افزایش هزینههای سوختهای حرارتی مواجه خواهد شد. در عین حال این گزارش میافزاید کل تولید ایالات متحده به طور متوسط به ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید که این رقم از ۴/۶ میلیون بشکه ای که در سال گذشته تولید کرده بیشتر است.
از طرفی بلومبرگ در گزارشی روز گذشته به بررسی مهمترین خبرهایی پرداخت که بر بازار نفت اثر خواهد گذاشت. بنا به تحلیل راب وردونک، تحلیلگر این خبرگزاری، کاهش تولید اتیلن در برخی شرکتهای آسیایی در نیمه اول سال 2013 که به کاهش تقاضای نفت منجر میشود، برنامههای توسعه خطوط انتقال نفت از مسیر دریا و پیشبینی بانک کردیت سوئیس مبنی بر رسیدن قیمت نفت آمریکا به 75/102 دلار در سال 2013 همگی از جمله عواملی به شمار میروند که بر قیمت نفت در هفته اول سال جاری تاثیر
خواهند گذاشت.
در عین حال سقوط شاخص اس اند پی 500 در اواخر هفته جاری در آمریکا و بازارهای سهام در منطقه یورو و تقویت ارزش ین در برابر دلار آمریکا همگی بر قیمت نفت در هفته گذشته اثر گذاشتند. ارزش دلار نیز در برابر یورو پس از سه هفته، روند افزایشی به خود گرفت که گفته میشود به دنبال توافقات اولیه در زمینه حل منازعه بودجه در این کشور این نتیجه حاصل شده است.
ارسال نظر