گروه بورس کالا - سحر نمایشی: با پیشرفت تکنولوژی و پیچیده شدن روابط اقتصادی و تجاری در دنیا به‌خاطر گستردگی‌این روابط هر روز شاهد آن هستیم که تصمیم‌گیری در مسائل مربوط به تجارت پیچیده‌تر و مشکل‌تر می‌شود، از ‌این رو تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان روابط اقتصادی در دنیا همواره در‌این تلاشند تا با بهره‌گیری از شاخص‌های معین و یکسان بتوانند آینده بازار و اقتصاد را در سطح کلان پیش‌بینی نمایند و از طرف دیگر اتفاقات و رخدادهای اقتصادی را در جهان جدای از مسائل و رویدادهای سیاسی تجزیه و تحلیل کنند تا از‌این طریق بتوانند برای ادامه مسیر خصوصا در بحران‌ها تصمیمات درست‌تری اتخاذ کنند.

در این راستا حوزه بازار به عنوان یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین فاکتورهایی که به خوبی قادر است وضعیت اقتصادی کشورها را منعکس کند بسیار اهمیت دارد و باید جایگاه بورس‌ها را اعم از بورس‌های کالایی و سهام به صورت ویژه مورد بررسی قرار داد. به طور کلی پیدایش بورس‌های کالایی در دنیا از آنجا شروع شد که اقتصاد کشورها بعد از قرن ۱۹ میلادی دیگر پاسخگوی نیازهای اقتصادی و تنگناهای ناشی از آن نبود. به عبارت دیگر، وجود برخی مشکلات در بازار کالا و به تبع آن نوسانات قیمت کالاها و همچنین برخی از نارسایی‌ها و ناکارآمدی‌های بازارهای سنتی از یک طرف و مزایا و منافع ایجاد و راه‌اندازی بورس‌های کالا و توانمندی آنها در رفع مشکلات از طرف دیگر، مهم‌ترین انگیزه‌ها و عواملی هستند که موجب پدیدار شدن بورس‌های کالا در صحنه اقتصاد کشورهای مختلف شده‌اند.
نارسایی‌های بازارهای سنتی در شکل‌ نوسانات کاذب و عدم شفافیت در کشف قیمت و فقدان تضمین‌های لازم برای معامله‌گران از مهم‌ترین دلایل راه‌اندازی بورس‌های کالایی در کشورهای جهان بوده است. در چنین شرایطی راه‌اندازی بورس‌های کالایی و به تبع آن، استفاده از ابزارهای مشتقه به ایجاد یک نظام سازمان یافته داد و ستد و توزیع کالاها در کشورهای مختلف منجر شده و راه ورود به بازارهای جهانی را برای کشورها تسهیل کرده است. از این رو هم‌اکنون صدها بورس کالایی مدرن در سراسر جهان دایر است که از قدیمی‌ترین آنها بورس تجاری شیکاگو با 170 سال سابقه، بورس فلزات لندن با 130 سال سابقه، بورس کالای نیویورک، بورس کالای توکیو، بورس کالای شانگهای و بورس کالای هند اشاره کرد.
امروزه در بورس‌های کالایی مهم جهان، دادوستد ۲۴ قلم کالای کشاورزی و معدنی به طور گسترده رواج دارد. محصولات کشاورزی مورد معامله در این بازارها عبارتند از ذرت، جو، گندم، سویا، کنجاله، سویا، شکر، قهوه، سیب زمینی و پشم. مواد معدنی مورد معامله در این بازارها نیز عبارتند از نقره، طلا، پلاتین، مس، سرب، قلع، روی، نیکل، آلومینیوم، نفت خام، گازوئیل و کائوچو است.
تقریبا بهای این کالا‌ها در بورس‌های مهم جهان به ویژه لندن، مبنای بسیاری از معاملات خارج از بورس کالا است. در معرفی بازارهای کالایی مهم جهان باید گفت، بورس‌های لندن و نیویورک به لحاظ گستردگی فعالیت از اهمیت بسزایی برخوردارند. همچنین بیشترین بورس‌های کالا در انگلستان و ایالات متحده مستقرند. اما دامنه فعالیت آنها سراسر جهان را در بر می‌گیرد. صرف نظر از کشورهای اروپایی کم و بیش اغلب کشورهای تازه صنعتی شده و کشورهای سوسیالیستی سابق نیز دارای بورس‌های مهم کالا هستند. به علاوه، بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز از بورس‌های کالا بهره مند هستند.
معروف ترین بورس‌های جهان
بازارهای بورس، بازارهای پیشرفته‌ای هستند که خریداران و فروشندگان یکدیگر را در این بازار ملاقات می‌کنند. همچنین در کنار بانک‌های مرکزی، بورس هر کشور نمادی از اقتدار و توانمندی‌های اقتصادی آن محسوب می‌شود. هدف از این گزارش آشنایی با مشخصات 10 بورس مشهور جهان و البته کشور خودمان است.
بورس نیویورک
بزرگ‌ترین و با اعتبارترین بورس دنیا بورس نیویورک است، به طوری که ارزش بازار شرکت‌های موجود در این بورس به 18 تریلیون دلار می‌رسد. شرکت‌ها با ورود به این بورس از حیثیت و اعتبار خاصی برخوردار شده و به سرعت معروف و مشهور می‌شوند. شاخص اصلی اقتصادی بازار نیویورک، داوجونز است. ورود به این لیست الزامات خاصی را می‌طلبد و بعد از پذیرفته شدن در بورس نیویورک شرکت‌ها باید الزامات مشخص شده را رعایت و گزارش‌های منظم را به بورس ارائه دهند. به عنوان مثال برای ماندن در این لیست باید ارزش سهام شرکت‌ها بالای یک دلار و ارزش بازاری آنها بالای 50 میلیون دلار باقی بماند. علاوه بر این سرمایه‌گذاران بورس نیویورک از تمهیدات لازم برای حفاظت از حقوق آنان برخوردار هستند.
بازار نزدک
نزدک (NASDAQ) یک بازار سهام در آمریکا است. این بازار بزرگ‌ترین بازار معامله الکترونیک سهام در آمریکا است که با حضور بیش از ۳۲۰۰ شرکت در آن، بیشترین مقدار معامله سهام را نسبت به هر بازار دیگری در جهان دارد. این بازار در سال ۱۹۷۱ توسط انجمن ملی معامله‌گران اوراق بهادار NASD پایه‌گذاری شد. اما آنان در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱، با یک سری فروش خود را از این بازار بیرون کشیدند. این بازار در نیویورک مرکزیت دارد و با بورس نیویورک تفاوت دارد.
بورس اوراق بهادار لندن
بورس لندن یا LSEیک بازار اوراق بهادار واقع در لندن، پایتخت انگلستان است. این بورس در ۱۸۰۱ تاسیس شده و با فهرست‌هایی برون ‌کشوری مانند شرکت‌های بریتانیایی، یکی از بزرگ‌ترین بورس‌های جهان به شمار می‌رود. بورس لندن بخشی از گروه بورس لندن است. بورس توکیو (TSE) این بازار در توکیوی ژاپن واقع شده و سومین بورس معتبر دنیا با 2 هزار و 292 شرکت پذیرفته شده و بازاری به ارزش 8/3 تریلیون دلاربه حساب می‌آید.
بورس سهام فرانکفورت (FWB)
یکی از بازارهای مهم سهام دنیا این بازار است که از لحاظ سرمایه، در رتبه دوازدهم جهان قرار دارد و در فرانکفورت آلمان واقع است و توسط بورس آلمان اداره می‌شود و البته از شهرت بالایی برخوردار است.
بورس پاریس
مردم شهر تولوس در سال ۱۲۵۰ میلادی تشکیلاتی را تحت عنوان (societe des Moulins du Bazacle) یا به عبارتی جامعه‌ای تحت عنوان صنف شرکت‌های آسیابانی تشکیل دادند. در حدود ۹۶ سهم از سهام آن شرکت‌ها به قیمت‌هایی که مطابق با وضعیت اقتصادی و محصولات شرکت‌های آسیابانی در اطراف رودخانه گارون آن زمان انجام می‌گرفت، مبادله می‌شد. با این وجود که هیچ‌گونه سازمان بورسی مشخصی در پاریس وجود نداشت، اولین گزارش از سوی نمایندگان انجام مبادلات در سال ۱۶۸۴ به پادشاه ارائه شد. این روزها بورس پاریس آرام و بی صدا به فعالیتش ادامه می‌دهد.
بورس شانگهای
بورس شانگهای پس از توسعه اقتصاد چین اهمیت بالایی یافته و از سوی اهل بازار سرمایه رصد می‌شود. سال‌های سال درهای بازارسرمایه چین به روی سرمایه‌گذاران خارجی بسته بود، اما این روزها اوضاع در حال تغییر است.
بورس تهران
بورس تهران این روزها جانانه در مقابل تاثیرات جهانی بحران مالی ایستادگی می‌کند و در مقایسه با اوضاع نابسامان بسیاری از بورس‌های جهان اوضاعش بد نیست. تلاش‌های همه جانبه برای خصوصی سازی هرچند به سمت شبه دولتی شدن پیش می‌رود اما بازار را نجات داده است.
بورس استرالیا
این بورس در سال 1871 تاسیس شد و مقر آن نیز در شهر سیدنی قراردارد. بورس استرالیا در اختصار (ASX) نامیده می‌شود و روزانه در حدود 500 هزار معامله در آن انجام می‌شود.
بورس امارات
بخش عمده‌ای از سرمایه در گردش این بورس از سوی سرمایه‌گذاران ایرانی تامین می‌شد. این بازار به شدت وابسته به بازار جهانی است و با کوچک‌ترین تغییر بازار نیویورک متحول می‌شود.