کمبود ذرت جهانی قیمت گوشت را بالا میبرد
ذرت چشم به راه باران
گروه بورس جهانی - سحر نمایشی: شیوع خشکسالی و افزایش قیمت نفت از جمله عواملی هستند که در سال جاری سبب افزایش قیمت ذرت شدهاند. اوایل امسال کارشناسان حوزه کشاورزی پیشبینی کرده بودند که محصول ذرت در بالاترین رکورد خود در چند سال اخیر معادل ۱۵ میلیارد تن برداشت خواهد شد، که به گفته کشاورزان بیشترین سطح زیرکشت در ۷۰ سال گذشته بوده است.
اما این در حالی است که به علت گرما و خشکسالی درچند ماه اخیر، سازمان جهانی کشاورزی در پیشبینیهای خود از تولید ذرت تجدید نظر کرده و اعلام کرده است بخش قابل توجهی از محصول برداشتی ذرت به عنوان محصولات آسیب دیده وارد بازار
شده است.
از طرفی از بین رفتن محصولی مثل ذرت و برآورد کمتر برای تامین این محصول برای مشتریان، قیمت گوشت و فرآوردههای لبنی را در فروشگاههای مواد غذایی در بسیاری کشورهای جهان افزایش داده است، چرا که این افزایش قیمت برای خوراک دام به صرفه نیست. کارشناسان معتقدند با این که قیمت سویا بالا است، اما به دو دلیل میتوان از آن به عنوان جایگزینی مناسب استفاده کرد.
اولا سویا در شرایط آب و هوایی مساعدتری قابل برداشت است و ثانیا اختصاص ظرفیتهای مرتبط با ذرت به این محصول میتواند قیمت آن را نیز کاهش داده و در مقایسه با ذرت رقابتی کند. به این ترتیب تنها جایگزین بهصرفه در این زمان سویا بود که به رغم ماهها گرما و خشکسالی، همچنان اخبار خوبی راجع به آن شنیده میشود.
در همین رابطه وزارت کشاورزی اعلام کرد که برآورد سویا برای تولید بالاتر از ذرت بوده و این موضوع نشان میدهد که خشکسالی کمتر از محصولات دیگر روی این محصول تاثیر گذاشته است.
برآوردهای وزارت کشاورزی آمریکا از میزان تولید محصولات گوناگون کشاورزی که به صورت ماهانه منتشر میشود این موضوع را تایید کرده است، اما تحلیلگران میگویند که در این بین گزارش ماه اکتبر قابل توجهتر است، زیرا در آن زمان، برداشت در سراسر اروپای مرکزی انجام میشود و باید بیش از پیش منتظر بهبود اوضاع و اخبار در زمینه سویا و ذرت باشیم.
به عقیده کارشناسان، آمار ماه آینده که دربرگیرنده برداشتهای وسیع از این حوزه در ماه جاری میلادی است قادر است به خوبی نتیجه نهایی را ازمیزان حقیقی تاثیر خشکسالی در تولید ذرت، سویا و سایر محصولات کشاورزی نشان دهد.
به گزارش بلومبرگ تنها قیمت ذرت دامی در ماه ژوئن در ایالات متحده ۶۱ درصد افزایش یافته که رقم نگران کننده ای است. این موضوع تمام ماجرا نیست، زیرا به عرضه زودهنگام دام به بازار خبر میدهد که این امر نیز قیمت گوشت را به زودی کاهش خواهد داد و بر خلاف انتظار مانع از افزایش شدید آن خواهد شد. سرویس بورس جهانی «دنیای اقتصاد» پیش از این با این سوال که چه میزان از افزایش قیمتها را در زمینه گوشت و لبنیات باید به گردن ذرت انداخت، به تحلیل این موضوع با استفاده از آمارهایCNBC پرداخته است. بر اساس آن گزارش در حدود ۱۰ درصد قیمت این مواد غذایی به ذرت ارتباط دارد و هر پوند گوشت گوساله به ۳/۵ پوند ذرت نیاز دارد. این مقدار یعنی ۹ درصد یک بوشل ذرت که با قیمت ۸ دلار برای هر بوشل، باید گفت یک پوند گوشت گوساله به حدود ۷۲ سنت ذرت نیاز دارد. این محاسبات نشان میدهد ۹ درصد از قیمت شیر نیز به ذرت بستگی مستقیم دارد (۳۲ سنت در هر گالن).
از سوی دیگر افزایش قیمت نفت در یک سال اخیر سبب شده تا درخواست برای سوختهای طبیعی بیشتر شود و این موضوع بالطبع قیمت ذرت را به عنوان یک سوخت طبیعی افزایش داده است.
همچنین از سوی وزارت کشاورزی در پنجشنبه گذشته اخباری منتشر شد که پیشبینی خود را به طور قطعی در مورد تولید ذرت اعلام کرده بود و تولید ذرت داخلی آمریکا را ۱۳ درصد کمتر از سال ۲۰۱۱ برآورد کرده که کمترین تولید ذرت در ایالت آمریکا از سال ۲۰۰۶ است.
بهزاد محمودی یکی از کارشناسان بخش کشاورزی در این رابطه اظهار کرد: افزایش قیمت ذرت در اوایل سال جاری علاوه بر عوامل ذکر شده به دو عامل دیگر نیز بستگی دارد. اولین موضوع، سیاستهای دولت آمریکا است که موجب کاهش ارزش دلار میشود و این موضوع به طور طبیعی سبب افزایش قیمت نفت میشود و این خود موجب افزایش کالاهایی میشود که قابلیت تولید سوخت را دارا
هستند. وی در ادامه گفت: عامل بعدی زمان بهرهبرداری از محصول است که دولت یکسری محدودیت برای واردات این محصول از خارج میگذارد که اگر برداشت محصول مناسب نباشد سبب افزایش قیمت میشود.
این کارشناس کشاورزی در مورد تاثیر افزایش قیمت ذرت بر دامپروری به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: بخش قابل توجهی از غذای یک دام را ذرت تشکیل میدهد که افزایش قیمت این محصول قطعا به رشد قیمت دام کمک میکند، اما میتوان با کمک مکملهای جایگزین همچون سویا و گندم اندکی به هزینههای دامداری کمک
کرد. محمودی گفت: ترکیب این سه محصول برای غذای دام و طیور به صرفه خواهد بود و میتوان با توجه به رشد قیمتی هر کدام از محصولات مقدار آن را کم و زیاد
کرد. وی در نهایت در مورد تولید داخلی این محصول گفت: در داخل کشور از نظر کیفیت محصول مشکلی نداریم، اما بهتر است از نظر کمّی نیز در این زمینه خودکفا شویم و با مکانیزه کردن بخش کشاورزی و پیاده کردن طرحهای نوین تولید خود را افزایش دهیم.
ارسال نظر