در دومین روز اجلاس اتاقهای بازرگانی عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا چه گذشت؟
چهار میزگرد تخصصی، محور گفتگوها در اتاق بازرگانی اصفهان
به گزارش دنیای اقتصاد از اصفهان میزگردهای چهارگانه روز دوم اجلاس که در فضایی تخصصی برگزار شد، از سوی هیات های مهمان و متخصصان داخلی مورد استقبال خوبی قرار گرفت و نشان داد، فضای گفتگو و تعامل میتواند نقش بزرگی در رشد همکاریهای بین کشورها و نهادهای بخش خصوصی داشته باشد.
میزگرد فناوریهای نوین و دانشبنیان
مژگان یزدیان، رئیس گروه همکاریهای علمی و بینالملل شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، در میزگرد «فناوریهای جدید و نوظهور، استارتاپها و اقتصاد دانشبنیان» با تاکید بر لزوم توجه به فناوری و توسعه آن در کسبوکارها اظهار کرد: در دنیای امروز با مگاترندهای متفاوتی مواجه هستیم که بهطورکلی میتوان آنها را در ۴ دسته افراد، جوامع، فناوری و اقتصاد طبقهبندی کرد.
تجربه کردن و ورود به هرکدام از مگاترندها برای همه افراد امکانپذیر است. جهانیشدن و توجه به تغییرات آب و هوایی ازجمله از این مگاترندهای مهم است. در شرایط فعلی آنچه بسیار اهمیت دارد، همکاری و همراهی بین کشورها بهویژه کشورهای آسیایی در موضوعات یادشده است.
ارتباطات یکی از مهمترین پارامترهای اثرگذار و الزامات موجود در این حوزه است که بهوسیله آن میتوانیم دانش خود را به اشتراک بگذاریم و از این طریق به حل مشکلات و چالشهای موجود کمک کنیم.
بهطورکلی اکوسیستم نوآوری شامل بخشهای مختلف نظیر دانشگاهها، پارکهای علم و فناوری، دولت، سرمایهگذاران خصوصی و استارتاپها است که میتواند در حل است چالشهای موجود که نوعی فرصت محسوب میشود، نقش ایفا کنند.
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان بهعنوان تنها شهرک علمی و تحقیقاتی در ایران نیز بهصورت تخصصی در حال فعالیت در موضوعات یادشده است. این شهرک تنها نماینده یونسکو در ایران است و تلاش میکند شرایطی را فراهم کند تا وضعیت فناوری در کشور را با همکاری با متخصصان بهبود بخشد. یکی از الزامات این موضوع، تقویت ارتباطات بینالمللی است که امروز و در این نشست با همکاری اتاق بازرگانی اصفهان دنبال میشود.
نقش فناوری در توسعه صادرات
داوود دانش جعفری، دبیر کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت: توسعه فناوری برای تقویت صادرات بسیار حائز اهمیت است. دولت و بخش خصوصی در توسعه فناوری نقش بسیار مهمی ایفا میکنند اما همکاریهای بینالمللی نیز برای این توسعه بسیار حائز اهمیت است. کشورها میتوانند تجارب و دستاوردهای خود در این زمینه را با هزینه بسیار کم با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
رسول سرائیان، عضو اتاق بازرگانی ایران، گفت: امروزه ۷۰ درصد اشتغالزایی و تولید ناخالص داخلی جهان ناشی از فعالیت کسبوکارهای کوچک و متوسط است. تقریبا میتوانیم بگوییم ۴۰ درصد شرکتها اگر طی سالهای آینده دیجیتالی نشوند، از بین خواهند رفت. امروز در شرایطی هستیم که ۶۷ درصد SME ها برای بقا میجنگند و این موضوع تنها محدود به ایران نیست، بلکه چالشی جهانی است که سایر کشورها را نیز شامل میشود.
دیجیتالی شدن به معنی حرکت از وضعیت سنتی به وضعیت مدرن امروز است. بر اساس یک تحقیق انجامشده، ۲۶ درصد SME ها به عصر دیجیتال و دیجیتالی شدن بیاعتنا بودهاند و تنها ۴ شرکت موفق به ورود به این بخش شدهاند.
عضو اتاق مالزی :همکاری بهجای رقابت
امیر حمزه کریم، عضو اتاق بازرگانی مالزی، بابیان اینکه برگزاری چنین رویدادهایی باید تداوم داشته باشد، گفت: کشور مالزی از سال ۱۹۹۷ توجه به موضوع توسعه فناوری را موردتوجه قرارداد و طی این مدت فناوریهای بسیاری را به خود جذب کرد. درنتیجه این اقدامات امروز مالزی به سومین کشور برتر دنیا در زمینه تولید چیپستها تبدیلشده است.
برای تقویت، توسعه و ترویج فناوری در میان کشورهای عضو ACD لازم است به یک درک مشترک و واضح برسیم. توسعه فناوری در میان این کشورها باید بهصورت همکاری و نه رقابت، باشد. در رقابت یک کشور برنده و سایرین بازنده میشوند اما در همکاری، همه طرفین سود خواهند برد. بر این اساس میتوان گفت سرمایهگذاری در این حوزه از طریق سه بخش ایدهای، نیروهای متخصص و سرمایهگذاری مالی امکانپذیر است. همکاری میان اتاقهای بازرگانی عضو ACD میتواند به تشکیل یک اتاق بازرگانی مشترک منجر شود که در توسعه روابط تأثیرگذار است.
وحید فولادگر رئیس کمیسیون اقتصاد دانشبنیان اتاق بازرگانی اصفهآنهم در این میزگرد به نقش گفتگو در حل مشکلات اقتصادی و تجاری کشورها اشاره کرد و افزود: گفتگو میتواند مقدمهای باشد تا در آینده نهادی تأثیرگذار داشته باشیم و به اهداف اجلاس نزدیک شویم. بیشک گفتگوها در سطوح مختلف برای هر نهادی تأثیرگذار و کمککننده است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان ادامه داد: ترویج گفتگو در مورد موضوعات گوناگون در کشور نظرات را به هم نزدیک میکند و این روند تفکرات، تصمیمات و نتایج بزرگتری را در پی دارد. معرفی پتانسیلهای موجود در ایران و شهر اصفهان در حوزههای مختلف به کشورهای آسیایی باعث همافزایی خواهد شد و ارتقای توانمندی قاره آسیا را در پی دارد.
او اضافه کرد: با همکاریهایی که بین فعالان اقتصادی کشور و در سطح بینالملل انجام میشود پتانسیلهای عملی در کنار پتانسیلهای تئوری پیشرفت میکنند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان پیرامون برگزاری اجلاس رؤسای اتاقهای بازرگانی ACD عنوان کرد: باتوجهبه شرایط تحریمی بخش خصوصی میتواند اثربخشتر عمل کند چراکه شرایط در این حوزه اندکی سهلتر از شرایط برای دولتها است.
او گفت: برگزاری این اجلاس توسط اتاق بازرگانی اصفهان فرصتی بود که توانمندیهای شهر و استان اصفهان به کشورهای دیگر شناسانده شود و به فعالان اقتصادی کمککننده باشد تا شاهد رونق در اقتصاد باشیم.
بخش خصوصی، کشاورزی و امنیت غذایی در آسیا
میزگرد مهم دیگری که در روز دوم اجلاس برگزار شد، موضوعی مهم دارد، امنیت غذایی! همان چیزی که باوجود پیشرفت و توسعه صنعت کشاورزی ازجمله دغدغههای جدی انسان در قرن بیست و یکم است.
نماینده اتاق بازرگانی پاکستان در این میزگرد گفت: غذا باید برای همه و همیشه بهصورت پایدار در دسترس باشد. امنیت غذایی مربوط به تنوع زیادی از خوراکیها و تامین مواد غذایی موردنیاز هر فرد در طول روز است. تغییرات آب و هوایی و خشکسالی، از بین رفتن زمینهای کشاورزی، کمبود منابع آبی، بروز پاندمیها، جنگ و نزاعهای اجتماعی همه رخدادهایی هستند که امنیت غذایی را به خطر میاندازند. برای مثال جنگ روسیه و اوکراین قطعا تاثیرات منفی بر امنیت غذایی داشته و دارد.
اکنون شاهد یک وضعیت مشکلزا هم در منطقه میان دو کشور افغانستان و ترکیه هستیم که ما میتوانیم در مدیریت آن نقش ایفا کنیم. از سوی دیگر گاه ممکن است در کشورهای مختلف با مشکلات قانونگذاری مواجه باشیم که آنهم قابلحل است. یکی از عواملی که میتواند به تقویت امنیت غذایی کمک کند ترویج سیستم کشاورزی پایدار (SFS) است. نکته مهم دیگر توجه به منابع آبی در دسترس است. امروزه اگر بهاندازه کافی در دسترس نداشته باشیم، در تامین امنیت غذایی با مشکل مواجه میشویم. بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۲۲ انجامشده کشورهای دنیا بر اساس امتیاز امنیت غذایی طبقهبندی شدند که کشور فنلاند رتبه اول را از آن خود کرد.
نماینده کشور تاجیکستان نیز گفت: در حال حاضر ۱۷۹ هزار کشاورز در تاجیکستان حضور دارند. این کشور باید تغییراتی را در سیستم کشاورزی خود اعمال کند. رشد اقتصادی تاجیکستان طی بیست سال گذشته قابلتوجه بوده و ۲۱ درصد GDP این کشور را نیز بخش کشاورزی تولید میکند. توسعه پایدار در راستای حفظ و تقویت امنیت غذایی با استفاده از برنامههای منسجم توسعه کشاورزی باعث شده تا این کشور ظرفیتهای بسیاری برای سرمایهپذیری در بخش کشاورزی داشته باشد.
لازم است ما آگاهی بخشی کنیم به جامعه مخاطبان که ما برای استفاده از هرچه در اینترنت وجود دارد نیاز به آبداریم زیرا سرورهایی که این اطلاعات را در خود نگه میدارند، برای خنک ماندن به آب نیاز دارند. نباید این تصور غلط در میان جوامع وجود داشته باشد که اگر ما کشوری ثروتمند هستیم میتوانیم بدون هیچ محدودیتی و هر طور که دلمان میخواهد از منابع آبی استفاده کنیم.
روبرتو، نماینده فیلیپین، نیز گفت: وقتی وزیر کشاورزی فیلیپین در سال گذشته از ایران بازید کرد دریافت که برنج ایرانی از طرق مختلف به این کشور میرسد. ایران علاوه بر اینکه میتواند چنین محصولاتی را برای خودش تولید کند، میتواند برای فیلیپین همچنین محصولاتی را تولید کند.
در بخش دیگری از این نشست بخشی از ظرفیتهای ایران و بهطور خاص استان اصفهان برای توسعه همکاری با کشورها و اتاقهای بازرگانی عضو ACD را تشریح و بر آن تاکید کردند. همچنین بر لزوم وجود تعادل در نظام تولید و مصرف در بخش دیگری مورد تاکید قرار گرفت
توسعه پایدار و مشارکت اتاقهای بازرگانی آسیا
در روز دوم مجمع گفتوگوی همکاری آسیا Asia Cooperation Dialogue میزگرد مشارکت اتاقهای بازرگانی در تحقق اهداف توسعه پایدار SDGs با حضور نمایندگان اتاقهای بازرگانی عضو مجمع و اتاقهای ایران برگزار شد.
در این میزگرد موضوعهای «ارائه مفاهیم و تعاریف ۱۷ گانه توسعه پایدار»، «نقش اتاقهای بازرگانی در دیپلماسی اقتصادی برای تحلیل SGD»، «نقش همکاریهای جنوب جنوب در پیادهسازی اهداف توسعه پایدار»، «ارائه آخرین تغییرات توسعه پایدار در دنیا با تمرکز بر کشورهای ACD»، «اقدامات بخش خصوصی در حوزه توسعه پایدار در صنعت سیمان» و «اقدامات بخش خصوصی در حوزه توسعه پایدار در صنعت فولاد» با ارائه کارشناسان موردبحث و بررسی قرار گرفت.
گردشگری آسیا را توانمندتر میکند
همچنین روز دوم این اجلاس بزرگ اتاق بازرگانی کشورهای آسیایی در حالی برگزار شد، که میزگردی با عنوان همکاریهای گردشگری باهدف آسیایی منسجمتر و توانمندتر نیز در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد و حضار در این میزگرد، راههای مشارکت بخش خصوصی در توسعه صنعت گردشگری آسیا و نقش آن در توانمندسازی شهروندان و بخش خصوصی کشورهای عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیا را بررسی کردند و راهکارهای موجود برای نیل به اهداف توسعهای این صنعت را ارایه کردند.