«دوج» نهادی که هدف آن کاهش هزینهها و اصلاح ساختارهای پیچیده دولتی است
ماموریت نجات دولت ترامپ
تیمی برای کارآفرینی در دولت
دولت ایالات متحده در سال۲۰۲۴ بالغ بر ۶.۷۵تریلیون دلار خرج کرده، رقمی که با افزایش ۶۱۷میلیارد دلاری نسبت به سال گذشته، نگرانیها را درباره هدررفت منابع عمومی بیشتر کرده است. با این حال، ماسک و راماسوامی قصد دارند با اصلاحات ساختاری، این روند را تغییر دهند. دپارتمان جدید D.O.G.E قصد دارد با برچیدن بوروکراسیهای پیچیده، حذف مقررات اضافی و کاهش هزینههای بیهوده، یک ساختار دولتی کارآمدتر و اقتصادیتر ایجاد کند. به گفته ترامپ، این تغییرات «لرزه به سیستم خواهد انداخت» و کسانی که در این هدررفتها دخیل هستند، تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. ترامپ امیدوار است که با استفاده از ظرفیتهای کارآفرینی ماسک و راماسوامی، دولت ایالات متحده را به سمت یک رویکرد نوآورانه و کارآمدتر هدایت کند. این دو نفر با همکاری کاخ سفید و دفتر مدیریت و بودجه، اصلاحات بزرگی را در راستای کاهش هزینهها و بهبود فرآیندهای دولتی پیش خواهند برد. این اصلاحات بهعنوان یک «رویکرد کارآفرینانه به دولت» معرفی شده که تاکنون در تاریخ ایالات متحده نظیر آن دیده نشده است.
با اینکه این دپارتمان دولتی از نظر نامگذاری با نام رمز ارز دوجکوین (DOGE) شباهت دارد، هیچ ارتباطی با این میمکوین ندارد. با این حال، پس از انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده و راهاندازی این نهاد دولتی با نام مشابه، توکن دوجکوین عملکرد خوبی از خود نشان داد. یک روز پس از آنکه ماسک درباره این نهاد دولتی پست گذاشت، دوجکوین به بالاترین قیمت سالانه خود یعنی ۰.۳۹دلار رسید؛ قبل از اینکه اصلاحی جزئی در قیمت آن صورت گیرد.
دوجکوین و ایلان ماسک
پس از آنکه ایلان ماسک اعلام کرد یک نهاد دولتی با همان اختصار دوجکوین (DOGE) راهاندازی شده است، قیمت این توکن کریپتو به بالاترین سطح سالانه خود یعنی ۰.۳۹ دلار رسید. این تغییرات دولتی تنها در عرصه سیاست نیست که خبرساز شدهاند. ارز دیجیتال محبوب ایلان ماسک، دوجکوین (DOGE)، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، شاهد یک رشد چشمگیر ۱۵۰درصدی بوده است. دوجکوین که بهطور سنتی یکی از ارزهای مورد علاقه ماسک بوده، از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات، رشد زیادی داشته است. در تاریخ ۱۲نوامبر، دوجکوین برای اولینبار از مه۲۰۲۱ به بالای ۰.۴دلار رسید و حالا در حدود ۰.۳۹دلار معامله میشود.
ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا بهطور گستردهای با دوجکوین ارتباط دارد؛ چراکه این تاجر در سال۲۰۲۱ چندینبار این میمکوین را در کانالهای مختلف رسانهای مطرح کرد. دادخواست جمعی که در سال۲۰۲۲ علیه ایلان ماسک و تسلا به ثبت رسیده بود که در آن ادعا میشد ایلان ماسک از طریق حضور در رسانهها و پستهای شبکههای اجتماعی قیمت دوجکوین را دستکاری کرده، در تاریخ ۱۴نوامبر۲۰۲۴ توسط شاکیان لغو شد. طبق اسناد قانونی، شاکیان توافق کردهاند که درخواست تجدیدنظر خود را از دادگاه تجدیدنظر دوم ایالات متحده پس بگیرند و دیگر درخواست هیچ گونه جبران خسارتی از ماسک و شرکت خودروسازی تسلا نخواهند کرد. هر دو طرف توافق کردهاند که درخواستهای تحریم یکدیگر را در رابطه با این دعوای حقوقی کنار بگذارند. حذف دادخواست جمعی هنوز باید توسط قاضی آلویین ک.هلرستین از دادگاه ناحیه ایالات متحده تایید شود تا پرونده دو ساله بهطور رسمی بسته شود.
دپارتمان «DOGE» که ایلان ماسک پیشنهاد کرده است، میتواند به مدیرعامل تسلا این امکان را بدهد تا بسیاری از داراییهای خود را به فروش برساند و پرداخت مالیاتها را به تعویق بیندازد. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و ثروتمندترین فرد جهان، امکان دارد بتواند از تاخیر در پرداخت مالیاتهای فدرال به ارزش میلیاردها دلار برخوردار شود اگر بهعنوان کارمند دولت ایالات متحده تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ فعالیت کند.
همچنین سرمایهگذاران دوجکوین در سال۲۰۲۲ دادخواستی به ارزش ۲۵۸میلیارد دلار علیه ماسک و تسلا تنظیم کردند که در آن ابتدا مدیرعامل تسلا و شرکتش را به راهاندازی «یک طرح هرم کریپتو» متهم کردند. سرمایهگذاران استدلال کردند که حضور ایلان ماسک در برنامه Saturday Night Live جایی که او نقش یک تحلیلگر مالی را بازی کرد و خود را بهعنوان «پدر دوج» معرفی کرد و تبلیغ ظاهری دوجکوین در شبکههای اجتماعی، نشاندهنده تلاشهایی برای دستکاری بازار بوده است.
در آوریل۲۰۲۳، ماسک و تیم حقوقیاش خواستار رد دادخواست شدند و آن را یک «اثر تخیلی» دانستند. در درخواست رد این پرونده، وکلا نوشتند: «هیچچیز غیرقانونی در توییت کردن پیامهای حمایتی یا تصاویر طنزآمیز درباره یک ارز دیجیتال مشروع که همچنان بازار ارزشی نزدیک به ۱۰میلیارد دلار دارد، وجود ندارد.» اوایل امسال، در مارس۲۰۲۴، ماسک اشاره کرد که تسلا امکان دارد در آیندهای «در برخی مواقع» دوجکوین را بهعنوان روش پرداخت برای خودروهای خود بپذیرد؛ اما او جزئیات بیشتری ارائه نداد.
حرکت به سمت یک بازار آزادتر
ویوک راماسوامی که خود یک حامی سرسخت ارزهای دیجیتال بوده و هست، در کمپینهای قبلی خود خواستار کاهش مقررات بر روی بازار ارزهای دیجیتال شده است. او در نوامبر۲۰۲۳ بهطور علنی از طرحهایی برای کاهش شدید مقررات ارزهای دیجیتال حمایت کرد. این اقدام بهویژه برای طرفداران کریپتوها خبر خوشحالکنندهای بود؛ زیرا این امید وجود دارد که در دوران رهبری این دو نفر، مقرراتی که بازار کریپتو را محدود میکنند، کاهش یابد. در ابتدای نوامبر۲۰۲۴، راماسوامی همچنین از راهاندازی واحد جدیدی برای مدیریت ثروت با تمرکز بر بیتکوین در شرکت Strive Enterprises خود خبر داد.
حمایتهای آشکار ماسک و راماسوامی از ارزهای دیجیتال، بهویژه دوجکوین، برای طرفداران این بازار در ایالات متحده نوید روزهای بهتری را میدهد. رابطه رو به رشد میان ایلان ماسک و ترامپ از زمان بازگشت حساب توییتر ترامپ به این شبکه اجتماعی نشان میدهد که این همکاری میتواند به نفع بازار کریپتو در آمریکا باشد. با توجه به اینکه ترامپ پیش از این اعلام کرده بود که احتمال دارد ماسک را بهعنوان مشاور یا عضو کابینه خود در دولت جدید قرار دهد. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که رویکرد جدید دولت به کریپتو میتواند نقطه عطفی در این صنعت باشد.
در تاریخ ۱۷نوامبر، آرمسترانگ در پست جدیدی در شبکه اجتماعی «X» نوشت که این دپارتمان فرصتی برای «افزایش آزادی اقتصادی» در ایالات متحده و بازگرداندن دولت به مسیر درست است. مدیرعامل کوینبیس پیشنهاد کرد که برای آیندهنگری و پیشگیری از این مشکل، ممکن است کشور نیاز به اصلاح قانون اساسی خود داشته باشد تا میزان کل هزینههای دولت را محدود کند و رقم ۱۰درصد را بهعنوان پیشنهادی برای این محدودیت مطرح کرد. وی همچنین اشاره کرد که دولت باید انگیزههای درستی برای هزینهکرد داشته باشد تا در درازمدت کاملا از کنترل خارج نشود. آرمسترانگ همچنین پیشنهاد داد که ایالات متحده باید یک صندوق ثروت ملی داشته باشد؛ جایی که هر یک از شهروندان سهمی در آن خواهند داشت. به این ترتیب، مازاد بودجه بهصورت سود به سهامداران پرداخت خواهد شد. «در این صورت هر شهروند دارای سهم خواهد بود. شاید کنگره کمی بزرگتر هم باشد.»
پایان بوروکراسی
طرح دپارتمان کارآیی دولت (D.O.G.E) بهعنوان یک ابزار جدید برای کاهش هدررفت منابع و بهبود فرآیندهای دولتی، بهویژه در زمینهی فناوری و اقتصاد، امیدوارکننده به نظر میرسد. ماسک و راماسوامی با تمرکز بر کارآیی و کاهش بوروکراسیهای دولتی، قصد دارند تحولاتی اساسی را در ساختار دولت آمریکا ایجاد کنند که میتواند الگوی جدیدی برای مدیریت اقتصادی و دولتی در جهان باشد.
با توجه به اهداف بلندپروازانه ترامپ، ماسک و راماسوامی، به نظر میرسد که ایالات متحده وارد دورهای از تغییرات عمیق در بخش دولتی و اقتصادی خواهد شد. از یک طرف، افزایش کارآیی دولت و کاهش مقررات میتواند به رشد سریعتر اقتصاد کمک کند و از طرف دیگر، افزایش حمایت از کریپتو میتواند بازار ارزهای دیجیتال را به یک مسیر جدید هدایت کند. اگر این ایدهها به واقعیت بپیوندند، آمریکا ممکن است شاهد یک تحول اساسی در نحوه مدیریت دولتی و بهبود وضعیت اقتصادی و مالی خود باشد.