رشد شاخص در کنار فروش حقوقیها
گروه بورس- بهزاد بهمننژاد: بورس اوراق بهادار هفته گذشته در حالی با رشد ۸/۴ درصدی شاخص کل مواجه بود که سهامداران حقوقی بیشتر در نقش فروشنده ظاهر شدند و این امر منجر به تغییر مالکیت ۳۱۵ میلیارد ریالی از سوی حقوقیها به حقیقیها (از شنبه تا سهشنبه) شد. این مهم در بردارنده دو نکته است؛ از طرفی نشان از اقبال مردم به بورس اوراق بهادار و ورود نقدینگی بیشتر به این بازار دارد، اما از سوی دیگر شاید هشداری باشد برای سهامداران حقیقی که بیشتر به ارزش ذاتی سهام شرکتهای بورسی دقت کنند و از حبابهای قیمتی که ممکن است به وجود آید بپرهیزند.
گروه بورس- بهزاد بهمننژاد: بورس اوراق بهادار هفته گذشته در حالی با رشد ۸/۴ درصدی شاخص کل مواجه بود که سهامداران حقوقی بیشتر در نقش فروشنده ظاهر شدند و این امر منجر به تغییر مالکیت ۳۱۵ میلیارد ریالی از سوی حقوقیها به حقیقیها (از شنبه تا سهشنبه) شد. این مهم در بردارنده دو نکته است؛ از طرفی نشان از اقبال مردم به بورس اوراق بهادار و ورود نقدینگی بیشتر به این بازار دارد، اما از سوی دیگر شاید هشداری باشد برای سهامداران حقیقی که بیشتر به ارزش ذاتی سهام شرکتهای بورسی دقت کنند و از حبابهای قیمتی که ممکن است به وجود آید بپرهیزند. در ادامه نحوه تغییرات مالکیت سهامداران حقیقی به حقوقی در ده نماد با بیشترین حجم معامله طی هفته گذشته مورد بررسی قرار گرفته است. این نمادها به ترتیب عبارتند از: پالایش نفت بندرعباس «شبندر»، بانک صادرات ایران «وبصادر»، سرمایهگذاری نفت و گاز تامین «تاپیکو»، ایران خودرو «خودرو»، گسترش نفت و گاز پارسیان «پارسان»، مدیریت پروژههای نیروگاهی «رمپنا»، پالایش نفت اصفهان «شپنا»، تجارت الکترونیک پارسیان «رتاپ»، سرمایهگذاری سپه «وسپه» و صنایع پتروشیمی خلیج فارس «فارس». برای درک شهودی از این تغییرات مالکیت، نمودارهایی رسم شده است که نحوه رسم آنها در طول متن با ارائه مثالهای عددی توضیح داده خواهد شد.
در نماد «شبندر» طی هفته گذشته تغییر مالکیتی در حدود ۱/۳۴ میلیارد ریال از سهامداران حقیقی به حقوقی انجام شد. همانطور که در نمودار مشاهده میشود، در روز شنبه در این نماد، تغییر مالکیتی به ارزش حدود ۴۲ میلیارد ریال از سهامداران حقیقی به حقوقی رخ داد که نسبت به ارزش کل معاملات آن روز، یعنی ۲۰۰ میلیارد ریال، ۲۰ درصد این مقدار را نشان میدهد. به عبارت دیگر سهام با ارزشی معادل ۴۲ میلیارد ریال توسط حقیقیها فروخته و به وسیله حقوقیها خریداری شده که این مقدار ۲۰ درصد کل معاملات را شامل میشود. بنابراین در نمودار، میزان تغییر مالکیت (مستطیل آبیرنگ) در پایین محور صفر قرار دارد و مابقی (۸۰ درصد مستطیل قرمز) منجر به تغییر مالکیت سهام نشده است. به همین ترتیب، اگر روز دوشنبه را در نظر بگیریم، حدود ۲۲ درصد از کل ارزش معاملات از مالکیت سهامداران حقوقیها خارج شده و به تملک حقیقیها درآمده است و مابقی معاملات (۷۸ درصد قرمز) منجر به تغییر مالکیت نشده است. روند این هفته نشان میدهد در ابتدای هفته حقوقیها در نقش خریدار حضور پررنگی داشتند، در حالی که در روزهای پایانی هفته با حضور در صف فروش سهام خریداری شده را به سهامداران حقوقی واگذار کردهاند.
در نماد «وبصادر» طی معاملات هفته گذشته، تغییر مالکیت ۱۹۰ میلیارد ریالی از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی روی داده است. این مساله نشان میدهد سهامداران حقوقی بیشتر در نقش فروشنده ظاهر شدهاند و حقیقیها، از این نماد استقبال مناسبی کردهاند.
در «تاپیکو» به عنوان سومین نماد پرمعامله هفته گذشته، تغییر مالکیت ۶/۷۱ میلیارد ریال از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی انجام شد. این موضوع به علت تغییر مالکیت شدید در روز یکشنبه بوده است، در حالی که در سایر روزها، عموما مالکیت سهام از سمت حقیقیها به حقوقیها تغییر یافته است.
ایران خودرو نیز طی هفته گذشته تغییر مالکیت ۶/۶۲ میلیارد ریالی از سوی حقوقیها به حقیقیها را شاهد بوده است. بررسی روند تغییرات مالکیت این نماد نشان میدهد اوایل هفته حقوقیها عرضههای سنگینی داشتهاند. به این ترتیب طی هفته گذشته، ۸/۱ میلیون سهم این نماد توسط شرکت سرمایهگذاری صنعت و معدن فروخته شد.
از سوی دیگر در نماد «پارسان»، تغییر مالکیت ۳/۴۰ میلیارد ریالی این بار از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی انجام شد. بررسی نمودار نشان میدهد که در پایان هفته حضور پررنگ حقوقیها در نقش خریدار قابل توجه است. همچنین طی هفته گذشته، ۴ میلیون سهم این نماد توسط موسسه صندوق بیمه اجتماعی روستائیان و عشایر خریداری شد.
در نماد «رمپنا» نیز تغییر مالکیت ۸/۱۲۱ میلیارد ریالی از سوی سهامداران حقیقی به حقوقی رخ داد. این مهم در نمودار نیز نمایش داده شده است که تقریبا در تمامی روزها نشان از فروش توسط حقیقیها و خرید قابل توجه حقوقیها در هفته گذشته دارد.
این در حالی است که طی هفته سپریشده، در نماد «شپنا» تغییر مالکیت ۱۶۲ میلیارد ریالی از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی صورت گرفت که نشان از اقبال حقیقیها به سهام این نماد دارد. البته خرید ۳/۲ میلیون سهم این نماد توسط بانک رفاه کارگران در هفته گذشته درخور توجه است.
از سوی دیگر، نماد «رتاپ» با تغییر مالکیت ۱/۱۷ میلیارد ریالی از سوی حقیقیها به حقوقیها مواجه بود که توجه سهامداران حقوقی را طی هفته گذشته به خود اختصاص داده است. در نماد «وسپه» هفته گذشته، تغییر مالکیت ۷/۴۷ میلیارد ریالی از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی انجام شده است. این مهم نشان از حضور چشمگیر حقوقیها در نقش فروشنده دارد. به طور مثال، ۱۲ میلیون سهم این نماد طی هفته سپری شده توسط شرکت سرمایهگذاری توسعه صنایع معدنی امید فروخته شد.
در نهایت «فارس» طی هفته گذشته، تغییر مالکیت ۲/۷۶ میلیارد ریالی را از سوی سهامداران حقوقی به حقیقی شاهد بود. علت این امر را میتوان در عرضههای سنگین حقوقیها در ابتدای هفته جویا شد که در روز پایانی این روند معکوس شد.
ارسال نظر