رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ نیما نیز به حدود ۶۳ تا ۶۴ هزار تومان خواهد رسید، گفت: از فردا با پایان تعطیلی بانکها و عرضه بیشتر ارز از سوی شرکتها، سامانه ارز تجاری عمق بیشتری خواهد گرفت.
دنیای اقتصاد: تعطیلی گسترده بانکها در پی کمبود گاز و سرمای هوا، مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است. امروز، سهشنبه، بانکها با صفهای طولانی مواجه شدند و بسیاری از مردم ساعتها در انتظار انجام امور مالی خود ماندند.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ نیما نیز به حدود ۶۳ تا ۶۴ هزار تومان خواهد رسید، گفت: از فردا با پایان تعطیلی بانکها و عرضه بیشتر ارز از سوی شرکتها، سامانه ارز تجاری عمق بیشتری خواهد گرفت.
دنیای اقتصاد: از زمان راه اندازی چک الکترونیک در کشور تا نیمه آذرماه بیش از ۹۹۰ هزار فقره چک الکترونیک صادر شده و بیش از ۹۹.۷ درصد چکهای الکترونیک کارسازی شده، وصول شده است.
دنیای اقتصاد: تعطیلی گسترده بانکها در پی کمبود گاز و سرمای هوا، مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است. امروز، سهشنبه، بانکها با صفهای طولانی مواجه شدند و بسیاری از مردم ساعتها در انتظار انجام امور مالی خود ماندند.
نوسانات اقتصادی و ناپایداری ارزی بهعنوان یکی از چالشهای اصلی اقتصاد کشور، تاثیر قابلتوجهی بر عملکرد بانکها دارد. بانکها بهعنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد، نقش مهمی در تامین سرمایه، تسهیل جریان پول و حمایت از فعالیتهای اقتصادی دارند اما در شرایط ناپایداری اقتصادی، توانایی آنها در انجام این وظایف با چالشهای جدی مواجه شدهاست. «دنیایاقتصاد» در مصاحبهای با احسان راکعی، کارشناس بانکی، به بررسی این موضوع پرداخته است. او بیان کرد که در شرایط بیثباتی اقتصادی، ریسک نکول تسهیلات افزایش مییابد و این امر منجر به رشد مطالبات غیرجاری(NPL) میشود. این وضعیت، هزینههای بانکها را بالا برده و موجب کاهش سود یا حتی زیاندهی آنها میشود، همچنین کاهش سودآوری و زیاندهی بانکها، بهویژه بانکهای ناسالم، منجر به افت سرمایه و کاهش کفایت سرمایه میگردد. راکعی تاثیر نوسانات ارزی بر عملکرد بانکها را دوگانه دانست. از یکسو، ناپایداری اقتصادی و تغییرات نرخ ارز میتواند مطالبات غیرجاری ارزی را افزایش داده و بانکها را با زیان مواجه کند. از سوی دیگر، برخی بانکها از داراییهای ارزی خود و افزایش نرخ ارز سود شناسایی میکنند و از این نوسانات منتفع میشوند.
فناوری مالی یا فینتک با ادغام نوآوریهای تکنولوژیک در خدمات مالی، طی دهه گذشته تحول عمیقی در صنعت بانکداری ایجاد کرده است. این فناوری جدید که خدماتی همچون پرداختهای آنلاین، وامدهی همتا به همتا، کیفپولهای دیجیتال و مشاوره مالی رباتیک را شامل میشود، توانسته است مدلهای سنتی بانکداری را به چالش بکشد و روندهای جدیدی را در ارائه خدمات مالی به مشتریان ایجاد کند. در این گزارش، اثرات کلیدی فینتک بر بانکداری سنتی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار میگیرد.
رمزارزها بهعنوان یکی از بزرگترین نوآوریهای مالی قرن۲۱، تحولی چشمگیر در بازارهای اقتصادی جهان ایجادکردهاند. این داراییهای دیجیتال با ماهیتی غیرمتمرکز و مبتنیبر فناوری بلاکچین، فرصتهای بزرگی را بههمراه دارند اما چالشهای قابلتوجهی نیز در حوزه حسابداری و مدیریت مالی ایجادکردهاند، بهگونهایکه این روزها درراستای این موضوع، تحتعناوین مختلف، نشستها و همایشهای مختلفی درخصوص اجراییسازی آن درکشور برگزار میشود و بانکمرکزی نیز در این راستا اقدام به تصویب و انتشار سند پیشنهادی خود باعنوان «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانکمرکزی در حوزه رمزپولها» کردهاست.
پرویز خسروشاهی، رئیسکل بیمه مرکزی، در مورد چالشهای فروش آنلاین بیمه و نیاز به اصلاحات مقررات، تاکید کرد حل این مسائل مستلزم مشارکت ذینفعان و تصمیمگیری جمعی است.
او همچنین اشاره کرد برای مدیریت این چالشها، باید اصولی چون حفاظت از حقوق بیمهشدگان و حفظ رقابت سالم درنظر گرفته شود. خسروشاهی از تدوین برنامهای عملیاتی برای حل مشکلات موجود در حوزه واسطهگری بیمه خبر داد.
بانک مرکزی اعلام کرد که با توجه به عرضه و تقاضاهای ثبت شده، از مجموع معادل ۷۶ میلیون دلار عرضه شده، معادل ۳۹.۵ میلیون دلار عرضه منجر به معامله شد که بر این اساس معادل دلاری میانگین موزون نرخ معاملات انجام شده، حدود ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومان است.
جمعه، ۲۳ آذر ۱۴۰۳
سیاست های اشتباه چگونه بازیگران بازار پول را از وظیفه اصلی خود خارج کرد؟
دنیای اقتصاد: خودروهای وارداتی، همان آرزوی دست نیافتنی مردم، حالا به شغل دومی برای بانکها تبدیل شده و آنها را مترصد فرصتی کرده تا با اغوای مشتریان خود بتوانند از پولهایی که در برخی دورهها رقمی معادل ۴۰ هزار میلیارد تومانی را در شبکه بانکی بلوکه کرده است، بهترین استفاده را صورت دهند.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی امروز اطلاعیهای برای اطلاعرسانی از وضعیت عرضه ارز در مرکز مبادله طلا و ارز ایران صادر کرده که بر اساس آن، آنگونه که خبرنگار دنیای اقتصاد از بانک مرکزی کسب اطلاع کرده، نرخ نیمایی از روز شنبه ۲۴ آذرماه به تاریخ خواهد پیوست و صادرات گروههای کالایی که ملزم به عرضه ارز به نرخ نیما بودند، از شنبه تا یکم بهمن ماه، با نرخ توافقی مبادلات خود را در سامانه نیما انجام خواهند داد.
عرضه ارز در مرکز مبادله از شنبه رسما کلید میخورد؛
دنیای اقتصاد: شرکتهای صادرکننده محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی، باید از تاریخ اول بهمن ماه؛ در چهارچوب تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانک های عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام نموده و رفع تعهد صادراتی نمایند.
دنیای اقتصاد: معاون ارزی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بازار ارز تجاری با هدف تک نرخی شدن ارز از ۲۶ آذرماه عملیاتی می شود، کشف قیمت در این بازار را مبتنی بر عرضه و تقاضا اعلام کرد.
گزارش اختصاصی دنیای اقتصاد از حجم معامله ارز تجاری؛
دنیای اقتصاد: سامانه ارز تجاری مرکز مبادله در شرایطی روزهای حساسی را سپری میکند که شمارش معکوس برای الزام تمامی صادرکنندگان به عرضه ارز در این مرکز از سوم دیماه، آغاز شده است؛ حالا سخنگوی مرکز مبادله به خبرنگار دنیای اقتصاد میگوید که از ابتدای فعالیت تا ۱۹ آذرماه، معادل ۸۰۰۰ میلیارد تومان در این بازار تبادل شده است.
در سلسله نشستهای نقد و نظر «دنیای اقتصاد» بررسی شد؛
قانون جدید بانک مرکزی در ۸آبانماه۱۴۰۲ از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و جایگزین قانون پولی و بانکی کشور مصوب سال۱۳۵۱ شد. با این حال، این قانون از همان ابتدا با نقدهایی روبهرو شده است. در همین راستا «گروه رسانهای دنیایاقتصاد» در سلسله نشستهای نقد و نظر به بررسی عملکرد این قانون پرداخت. امیرحسین امینآزاد، مدیر کل اسبق نظارت بر بانکها در بانک مرکزی قانون جدید بانک مرکزی را نسبت به قانون پولی و بانکی گامی به جلو دانست. درحالیکه حمید قنبری، مدیر کل اسبق بینالملل بانک مرکزی و احمد عزیزی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی با اشاره به نقاط ضعف و ناهماهنگیهای این قانون، آن را فاقد کارآمدی لازم دانستند و هشدار دادند که قانون جدید میتواند عملکرد بانک مرکزی را با چالش مواجه کند.
دنیای اقتصاد: وزیر اقتصاد در اظهارات اخیر خود به موانع موجود و سیاستهای محدودکننده از جمله فیلترینگ، اشاره کرد و از برنامههای دولت چهاردهم برای مدیریت هوشمند این حوزه خبر داد؛ حال آنکه فعالان این حوزه میگویند که حدود ۱۵ میلیون کاربر ایرانی از رمزارزها استفاده میکنند. و از این رو، لازم است که سیاستگذاریها بهگونهای باشد که این حوزه تقویت شده و توسعه یابد، نه اینکه به سرنوشت صنعت استخراج رمزارز دچار شود.»
دنیای اقتصاد: اگر رمزارزها را یک سیل ویرانگر برای حاکمیتها در نظر بگیریم و حاکمیتها را همچون شهرهای سر راه این سیل، در این صورت آنچه برای متولیان و حاکمان این شهر اهمیت ویژه دارد، حفظ شهر از این سیل ویرانگر و تهدیدات و پیامدهای پیش روی آن است.
معاون بانک مرکزی، شاخص های مهم سند سیاستگذاری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها و همچنین وظایف اصلی بازیگران عرصه مبادلات رمزپول را تشریح کرد و یکی از خطوط اصلی راهنما در تدوین این چارچوب را تاکید بر حکمرانی ریال و حاکمیت پول ملی دانست.
مطابق با بخشنامه بانک مرکزی از تاریخ ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳، تامین ارز حاصل از صادرات دیگران فقط در مرکز مبادله امکان پذیر است و کلیه صادرکنندگان و واردکنندگان غیرنیمایی ملزم به استفاده از بستر سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران برای خرید و فروش ارز هستند.
یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
۱۷ نکته مهم وزیر اقتصاد در برنامه گفتگوی خبری دیشب؛
وزیر امور اقتصادی و دارایی میگوید که ایران به تنهایی تحریمها را دور نمیزند؛ بلکه کشورهایی هستند که برای ایران نقل و انتقال پولی و کالایی انجام میدهند؛ ضمن اینکه امسال آخرین سال بنگاهداری بانکها است و راه اصلی این است که کل بنگاهها را در قالب یک هلدینگ خارج از اختیار بانکها متمرکز کرده و آن را به تدریج در بازار سرمایه واگذار کنیم.
آیا دیپلماسی اقتصادی میتواند ایران را از انزوا خارج کند؟
وزیر اقتصاد اخیرا در یک یادداشت تاکید کرده است: «حجم سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ۲۰۲۳ معادل ۱.۳تریلیون دلار بوده که سهم سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران، در سال یادشده، کمتر از یک در هزارم مبلغ جهانی بوده است.» باقی ماندن ایران زیر تل تحریمها و همچنین در لیست سیاه FATF باعث شده که تعاملات اقتصاد ایران با دنیا کاهش یافته و تنها به واردات و صادرات کالاها محدود شود. حتی کشورهای نظیر چین یا روسیه نیز در سالهای اخیر انگیزهای برای مشارکت اقتصادی در ایران ندارند و از سوی دیگر، کشورهای همسایه نیز عزمی برای مشارکت با شرکتهای ایرانی پیدا نکردند. به تازگی وزیر اقتصاد به عربستان رفته تا روزنههایی برای همکاری با این کشور همسایه ایجاد کند؛ هرچند که باقی ماندن محدودیتهای خارجی و داخلی کار را برای این همکاری سخت کرده است.
به نظر میرسد که اراده خروج ایران از لیست سیاه FATF ایجاد و تعاملات ایران با سایر کشورها در این زمینه بیشتر شده است. در این خصوص مسوولان ایرانی از همکاری ژاپن برای خروج ایران از لیست سیاه خبر دادهاند. همزمان گروه منطقهای مبارزه با پولشویی اوراسیا در بیانیه اخیر خود از تلاشهای ایران تقدیر کرد.
دنیای اقتصاد: مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام کرده که از سوم دیماه ۱۴۰۳، تمام واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمیکنند، ملزم به دریافت ارز از سامانه ارز توافقی خواهند بود.
جمعه، ۰۹ آذر ۱۴۰۳
ارائه گواهی مالیاتی از سوی کدام وامگیرندگان ضروری است؟
دنیای اقتصاد: یک کارشناس حقوق بانکی با اشاره به بخشنامه جدید بانک مرکزی مبنی بر ضوابط اجرایی تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم گفت: بر اساس بخشنامه جدید بانک مرکزی، اعطای تسهیلات بانکی طی سال ۱۴۰۳ به اشخاص حقوقی بالاتر از مبلغ یک میلیارد و ۳۶۵ میلیون تومان و به اشخاص حقیقی بالاتر از مبلغ ۷۳۵ میلیون تومان، مستلزم اخذ گواهی مالیاتی است.
دنیای اقتصاد: اکنون با گذشت چهار ماه از آغاز به کار رسمی دولت چهاردهم، امید به بهبود و چشماندازی از افقهای روشن در جامعه و بهویژه در میان فعالان بخش خصوصی، تولیدکنندگان، کارآفرینان و صاحبان کسبوکار کشور شکل گرفته و این مهم که در سایه تدابیر و درایت رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، گفتار و رفتار صادقانه و مسوولانه رئیسجمهور ولایی کشورمان جناب آقای دکتر پزشکیان و مسوولیتپذیری تمامی ارکان حکمرانی میسر شده، اعتماد دوسویه میان نهاد دولت و جامعه را قوامی دیگر بخشیده است.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت (حداکثر یکساله) از محل منابع بانک مرکزی بابت تکمیل و راهاندازی طرحهای پیشران اقتصادی واحدهای تولیدی را تا پایان سال جاری تمدید کرد.
رییس کل بانک مرکزی از آغاز به کار ریال دیجیتال در آیندهای نزدیک خبر داده؛ اسکناسی که همه مولفههای اسکناس به غیر از فیزیک آن را دارد و البته بانک مرکزی بنا دارد که به سمت چاپ پول دیجیتال هم حرکت کند.