قیمت شاخص بازار ارز به ۲۹ ماه قبل بازگشت
حرکت نرم دلار در کانال جدید
گروه بازار پول: روند افزایش دلار در روز چهارشنبه ادامه یافت تا این ارز به بالاترین قیمت خود در ۲۹ ماه گذشته برسد. در پنجمین روز هفته، شاخص بازار ارز با ۱۷ تومان رشد به قیمت ۳ هزار و ۶۱۵ تومان رسید. این بالاترین نرخ فروش دلار از ۲۵ خرداد ۹۲ بود.
به گفته فعالان، خروج ارز به سوی کشورهای همسایه مانند ترکیه، افزایش تقاضای ارزی زوار عتبات عالیات در آستانه اربعین و تحرکات معاملهگران فردایی ۳عاملی بودند که به تحریک قیمت کمک کردند. این رکورد قیمتی در حالی ثبت شد که تعداد زیادی از معاملهگران برای خریدهای سنگین در این کانال قیمتی تردید و اعتقاد داشتند که شاخص بازار ارز به زودی در محدودهای از این کانال گیر خواهد کرد.
گروه بازار پول: روند افزایش دلار در روز چهارشنبه ادامه یافت تا این ارز به بالاترین قیمت خود در ۲۹ ماه گذشته برسد. در پنجمین روز هفته، شاخص بازار ارز با ۱۷ تومان رشد به قیمت ۳ هزار و ۶۱۵ تومان رسید. این بالاترین نرخ فروش دلار از ۲۵ خرداد ۹۲ بود.
به گفته فعالان، خروج ارز به سوی کشورهای همسایه مانند ترکیه، افزایش تقاضای ارزی زوار عتبات عالیات در آستانه اربعین و تحرکات معاملهگران فردایی ۳عاملی بودند که به تحریک قیمت کمک کردند. این رکورد قیمتی در حالی ثبت شد که تعداد زیادی از معاملهگران برای خریدهای سنگین در این کانال قیمتی تردید و اعتقاد داشتند که شاخص بازار ارز به زودی در محدودهای از این کانال گیر خواهد کرد. رشد آرام و گام به گام دلار یکی از دلایلی است که آنها برای تایید گفته خود از آن استفاده میکنند؛ بنابراین در شرایطی که عدهای در بازار از حرکت دلار به سمت مرز ۴ هزار تومانی سخن گفتهاند، عمده معاملهگران از ثبت این قیمتهای توهمی در هراس هستند و حداقل فعلا حاضر نیستند که خریدهای سنگینی را انجام دهند. همسو با رشد دلار، روز چهارشنبه قیمت سکه نیز ۲ هزار تومان رشد را تجربه کرد و به قیمت ۹۱۰ هزار تومان رسید، رقمی که بالاترین قیمت این فلز گرانبها از تاریخ ۲۷ آبان بود و موجب فاصله گیری آن از کف کانال ۹۰۰ هزار تومانی شد.
شروع در مرز جدید
در ابتدای پنجمین روز هفته، شاخص بازار ارز کار خود را در کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومان آغاز کرد. چهارشنبه ۴ آذر، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۶۰۱ تومان آغاز کرد که ۳ تومان بالاتر از نرخ بسته شده روز سهشنبه بود. به گفته فعالان، پس از پایان کار فعالیت رسمی بازار در روز سهشنبه و تعطیلی بانکها، معاملهگران غیررسمی وارد بازار شدند و با معاملات پشت خطی تلاش کردند، این ارز را به محدوده بالاتری وارد کنند. تلاشهای آنها در افزایش ابتدایی روز چهارشنبه تاثیر مستقیمی داشت و موجب شد که این ارز در کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومان معاملات خود را آغاز کند. پس از این شروع افزایشی، دلار به آرامی به رشد خود ادامه داد و تا ساعت ۳ بعدازظهر به قیمت ۳ هزار و ۶۱۵ رسید،رقمی که ۱۷ تومان بالاتر از قیمت بسته شده روز پیشین بود.
ثبت قیمت یاد شده دلار را به بالاترین نرخ فروش خود از تاریخ ۲۵ خرداد ۹۲ رساند؛ آخرین بار در تاریخ ۲۴ خرداد سال ۹۲ قیمت دلار ۳ هزار و ۶۳۰ تومان بود، اما با اعلام نتایج ریاستجمهوری و بهبود انتظارات، قیمت این ارز در یک روز ۱۶۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۳ هزار و ۴۷۰ تومان رسید. حال پس از ۲ سال، شاخص بازار ارز با رشد ملایم و آرام به محدوده قیمتی ۲ سال و نیم پیش نزدیک شده است. افزایشی که از یکسو با توجه به کاهش درآمدهای نفتی و تورم دور از ذهن نبوده است و ازسوی دیگر از شوکهای گاه و بیگاه ارزی جلوگیری خواهد کرد. آنچه برای اقتصاد کشور مخرب است جهش ناگهانی نرخ ارز است که اتفاقا موتور اصلی آن، تثبیت نرخ اسمی ارز در شرایط تورمی است.
جمع کردن دلار
گفتههای فعالان حاکی از آن است که یکی از عوامل اصلی رشد دلار در روز چهارشنبه خروج این ارز از بازار داخلی به سمت کشور ترکیه و عراق بوده است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» با توجه به نرخهای برابری نشاندهنده آن است که آربیتراژ ارز به سوی عراق برای معاملهگران سودی به همراه نداشته است، حال آنکه خروج دلار به سمت ترکیه با سود همراه بوده است. با این وجود به نظر میرسد شایعه خروج ارز به سوی عراق و جوسازیهای معاملهگران پیرامون آن به تنهایی در نوسانات قیمتی روز چهارشنبه تاثیر داشته است. در بازار این شایعه وجود داشت که افزایش تقاضا برای دینار عراق در بازار داخلی موجب شده است که برخی معاملهگران دلار خود را ترجیح دهند از بازار داخلی خارج و به جای آن از بازار کشور همسایه دینار عراقی وارد کنند، اما روز چهارشنبه بهطور واقعی ارزش دلار در بازار تهران پایینتر از بازار ترکیه بود تا معاملهگران تلاش کنند با آربیتراژ ارز از تفاوت قیمتی دو بازار کسب سود کنند. این سخنان نشاندهنده آن است که روز چهارشنبه ارز از بازار داخلی جمع شده و به سوی بازار کشور همسایه حرکت کرده است
عامل دومی که به رشد دلار در این روز کمک کرد، افزایش تقاضای زوار عتبات عالیات در آستانه اربعین بود؛ چراکه برخی از زائران ترجیح میدهند بهجای دینار، دلار خریداری کنند. در این وضعیت که تقاضا برای خرید ارز در بازار داخلی بالا رفته است، حجم عرضه نیز به اندازهای نبوده است که از رشد قیمت جلوگیری کند. در واقع عرضه ارز در روزهای جاری تنها به مدیریت نوسانات کمک کرده و موجب شده که دلار نوسان بالای ۲۰ تومان را تجربه نکند. عامل آخر موثر در نوسانات روز چهارشنبه، افزایش تحرکات بازیگران آتی بود. به گفته حاضران در بازار، حضور دلار در کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومان موجب افزایش معاملات بازیگران آتی شد، البته به گفته آنها، جدا از عبور دلار از کانال ۳۵۰۰ تومان، بهطور سنتی در روزهای چهارشنبه تحرکات معاملهگران آتی بالا میرود؛ چراکه اکثر این معاملات به جای روز پنجشنبه قرار است روز شنبه تسویه شود. به عبارت دیگر، تعطیلی نسبی معاملات در روزهای پنجشنبه و جمعه موجب میشود که معاملهگران تمام تلاش خود برای نوسانگیری را در روز چهارشنبه انجام دهند.
ارسال نظر