بازار خوراکی سیگنال مثبت وین را دریافت کرد
تورم تکرقمی مواد خوراکی در پساتوافق
گروه بازار پول: نخستین گزارش خردهفروشی مواد خوراکی پس از انتشار خبر توافق هستهای نشان میدهد که تورم نقطه به نقطه (رشد قیمتی نسبت به مدت مشابه سال قبل) ۹ گروه از یازده گروه، تکرقمی بوده و در دو گروه دیگر، این مقدار از ۱۷ درصد تجاوز نکرده است؛ بنابراین این آمارها نشان میدهد که سیگنالدهی این خبر، در بازار مواد خوراکی مثبت و در جهت کنترل قیمت مواد خوراکیها بوده است. البته باید تاکید کرد که هنوز جنبه عملی توافق در بازارها منعکس نشده و خبر حصول توافق هستهای در مرحله نخست میتواند تنها در انتظارات تورمی و جهتدهی به آن، موثر واقع شود.
گروه بازار پول: نخستین گزارش خردهفروشی مواد خوراکی پس از انتشار خبر توافق هستهای نشان میدهد که تورم نقطه به نقطه (رشد قیمتی نسبت به مدت مشابه سال قبل) ۹ گروه از یازده گروه، تکرقمی بوده و در دو گروه دیگر، این مقدار از ۱۷ درصد تجاوز نکرده است؛ بنابراین این آمارها نشان میدهد که سیگنالدهی این خبر، در بازار مواد خوراکی مثبت و در جهت کنترل قیمت مواد خوراکیها بوده است. البته باید تاکید کرد که هنوز جنبه عملی توافق در بازارها منعکس نشده و خبر حصول توافق هستهای در مرحله نخست میتواند تنها در انتظارات تورمی و جهتدهی به آن، موثر واقع شود. برخی از کارشناسان معتقدند با عملی شدن توافق هستهای، سیاستگذاران اقتصادی میتوانند نرخ تورم را زودتر از موعد مقرر هدفگذاری (سال ۹۵) به زیر ۱۰ درصد کاهش دهند.
تورم ۹ گروه زیر ۱۰ درصد
طبق گزارش خردهفروشی بانک مرکزی در هفته منتهی به 26 تیر ماه سالجاری تورم نقطه به نقطه 9 گروه از یازده گروه مواد خوراکی تکرقمی گزارش شده است؛ بنابراین در این گروهها رشد قیمتی این کالاها طی یک سال کمتر از 10 درصد بوده و حتی در برخی گروهها از سطح قیمتها کاسته شده است. این گروهها شامل «لبنیات»، «برنج»، «سبزیهای تازه»، «تخم مرغ»، «گوشت قرمز»، «گوشت مرغ»، «قند و شکر»، «روغن نباتی» و «چای» است. علاوهبر این، در گروه «میوههای تازه» و «حبوبات» نیز سطح تورم خوراکیها در بازه سالانه از 2/ 16 درصد تجاوز نکرده است، این در حالی است که در هفتههای گذشته، تورم نقطه به نقطه میوههای تازه از 30 درصد نیز فراتر رفته بود. البته باید تاکید کرد که این امکان وجود دارد تورم بالا در گروههایی مانند میوه یا سبزیها بهدلیل تغییرات فصلی بوده است و برای بررسی دقیقتر باید تغییرات قیمتی این گروهها را بدون اثر فصلی در نظر گرفت.
کاهش قیمت سبزی و گوشت مرغ
در بین یازده گروه مواد خوراکی، دو گروه سبزیهای تازه و گوشت مرغ دارای تورم منفی بوده و سطح قیمتی آنها نسبت به سال قبل کاسته شده است. قیمت گوشت مرغ نسبت به سال قبل کاهش ۲/ ۶ درصد را تجربه کرده است، قیمت هر کیلو گوشت مرغ در هفته مورد بررسی سالجاری معادل ۶ هزار و ۴۰۰ تومان در هر کیلو گزارش شده که در مدت مشابه سال قبل، هر کیلو از این ماده پروتئینی معادل ۶ هزار و ۸۰۰ تومان فروخته شده بود، همچنین این کالای پر تقاضا در بازه ماهانه ۳/ ۳ درصد کاهش قیمت را پشتسر گذاشته است. یکی دیگر از گروههایی که طی یک سال گذشته از سطح قیمتی آن کاسته شده گروه سبزیهای تازه است. این گروه از کالاهایی مانند «خیار»، «گوجه فرنگی»، «بادنجان»، «کدو سبز»، «سیب زمینی»، «پیاز»، «لوبیا سبز» و «سبزیهای برگی» تشکیل شده است. در بین کالاهای این گروه بیشترین کاهش قیمت سالانه متعلق به سیب زمینی بوده که بهای آن طی سال ۳۶ درصد افت کرده است. قیمت هر کیلو سیب زمینی در سال گذشته ۲ هزار و ۳۰۰ تومان بود که در هفته مورد بررسی سالجاری به ۱۶۰۰ تومان در هر کیلو رسیده است. در این گروه، پیاز ۱۲ درصد و گوجه فرنگی ۷ درصد نسبت به سال قبل ارزانتر شده، اما طی این مدت بادنجان ۲۰ درصد و کدو سبز ۱۹ درصد افزایش قیمت را پشتسر گذاشتند.
بیشترین تورم در حبوب
گزارش بانک مرکزی در هفته منتهی به 26 تیر ماه نشان میدهد که در گروه حبوب تورم نقطه به نقطه معادل2/ 16 درصد گزارش شده و در بین یازده گروه بیشترین تورم در این گروه ثبت شده است. این در حالی است که در اکثر ماههای گذشته تورم نقطه به نقطه این گروه کمتر از 10 درصد بوده است. یکی از مهمترین عوامل افزایش متوسط قیمت این گروه، رشد 55 درصدی قیمت «عدس» طی یک سال بوده است، قیمت هر کیلو عدس در هفته مورد بررسی معادل با 7 هزار و 700 تومان بوده که این کالا در مدت مشابه سال قبل حدود 5 هزار تومان در هر کیلو به فروش میرفت. تورم نقطه به نقطه سایر کالاهای این گروه، کمتر از 18 درصد بوده، حتی در برخی از کالاهای این گروه مانند لوبیا چیتی حدود 9 درصد از سطح قیمت طی یک سال کاسته شده است؛ بنابراین بهنظر میرسد با کاهش قیمت عدس در هفتههای آتی تورم این گروه نیز به زیر 10 درصد باز گردد. «میوههای تازه» دیگر گروهی است که در هفته مورد بررسی یکی از گروههای با «تورم نقطه به نقطه بالا» بوده است، سطح قیمتهای این گروه نسبت به سال گذشته 14 درصد افزایش یافته است. البته باید توجه کرد که در بازه ماهانه تورم این گروه معادل منفی 27 درصد و در بازه هفتگی تورم این گروه منفی 6/ 12 درصد ثبت شده است. براساس آمارها در این گروه، انگور با 34 درصد، هندوانه با 37 درصد، سیب گلاب با 26 درصد و خربزه با 31 درصد بیشترین کاهش قیمتی ماهانه را به نام خود ثبت کردند؛ بنابراین تغییرات کاهشی این گروه در ماه اخیر باعث شده که از سطح تورم نقطه به نقطه آن نیز کاسته شود. در ماههای گذشته یکی از عوامل بالا بودن تورم خوراکیها، گروه میوههای تازه بود که بهنظر میرسد با کاهش سطح قیمتهای این گروه، اثر تورمی خوراکیها در تورم کل شاخص بهای مصرفی کمرنگ شود.
کاهش قیمت ماهانه تخم مرغ
علاوهبر میوههای تازه، یکی دیگر از گروههایی که طی یک ماه کاهش قیمت قابلتوجهی را ثبت کرده است، «گروه تخم مرغ» بوده است. براساس آمارها در بازه ماهانه ۳/ ۲۱ درصد از قیمت این کالا کاسته شده است. قیمت هر شانه دو کیلویی تخم مرغ در ماه گذشته حدود ۱۰ هزار تومان بوده است که این رقم پس از یک ماه به حدود ۸ هزار تومان کاهش یافته است. قیمت این ماده پروتئینی در هفته مورد بررسی نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها ۳ درصد رشد کرده است. همچنین طی یک سال گذشته تغییرات قیمت «گوشت قرمز» نیز در دامنه محدودی بوده است، بر این اساس قیمت گوشت گوسفند نسبت به سال قبل ۲/ ۷ درصد و قیمت گوساله نسبت به سال قبل ۱/ ۸ درصد رشد کرده است. در مجموع تغییرات قیمتی اکثر کالاها در هفته مورد بررسی کمدامنه بوده است.
ارسال نظر