معادله چندمجهولی تورم قابلحل است؟
چهار نورافکن روی تورم
گروه بازار پول: رئیس پژوهشکده پولی وبانکی با تاکید بر نگاه چندجانبه به مساله تورم، حل این چالش را یک معادله با چند مجهول دانست. به باور او، تجربه سالهای گذشته نشان داده است که با یک نگاه تکبعدی نمیتوان به تورم پایدار تکرقمی رسید. فرهاد نیلی محورهای همایش بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی را در راستای نگاه چندجانبه به مساله تورم عنوان کرد و گفت: «الزامات سیاسی گذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی برای حفظ و پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت بانکی برای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» چهار محور سیاست اصلی این همایش خواهد بود.
بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی با محوریت «تورم تکرقمی پایدار؛ الزامات سیاستی و نهادی» در تاریخ ۱۰ و ۱۱ خردادماه در سالن اجلاس سران تهران برگزار میشود.
چند ضلعی حصول تورم تکرقمی پایدار
فرهاد نیلی درخصوص هدف اصلی همایش توضیح داد: رسیدن به «تورم تکرقمی» و «پایدار کردن» آن چالش اصلی این همایش است که ابعاد گوناگونی دارد. به گفته او، در دهه ۸۰ برای شناسایی تورم، برخی ریشه این مشکل را سیاستهای طرف عرضه و برخی مشکل را سیاست طرف تقاضا میدانستند، اما با بررسی تجربه سالهای گذشته میتوان دریافت که موضوع تورم یک معادله چند مجهولی است که برای پایدار کردن تورم تکرقمی باید تمامی ابعاد آن را در کنار هم بررسی کرد.
او با بیان اینکه اگر میخواهیم درباره تکرقمی و پایدار کردن تورم صحبت کنیم باید یک چندضلعی را تصویر کنیم، گفت:بدون در نظر گرفتن قانون پولی و بانکی و دیگر قوانین نمیتوان وارد سیاستگذاری پولی شد و همزمان باید به ابعاد اقتصادی سیاسی کنترل تورم بپردازیم.
وی ادامه داد: بدون اصلاح ساختار بانکها و بدون دیدن بازار پولی نمیتوانیم تورم را کنترل کنیم و باید تاکید کنم که نمیتوانیم بدون دیدن سیاستهای بانکداری داخل همه سیاستهای دیگر کشورها را کپی و پیاده کنیم.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی سازوکار طراحی نشستهای بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی وبانکی را بر اساس نگاه چندجانبه به موضوع تورم دانست و افزود: در این همایش در چهار محور اصلی «الزامات سیاسیگذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی برای حفظ و پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت بانکی برای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» با حضور کارشناسان و اقتصاددانان داخلی و خارجی برگزار میشود.
کاهش تورم در طول خروج از رکود
این اقتصاددان درخصوص اولویتدهی به کنترل تورم یا رشد اقتصادی توضیح داد: «سیاستگذار اقتصادی برای تصمیمگیری در این خصوص بر سر دو راهی قرار ندارد، زیرا این یک تقسیمبندی طولی است نه یک تقسیمبندی عرضی، اما حصول تورم تکرقمی، نقطه آغازی برای پیشبرد اهداف کلان اقتصادی است.» امیدواریم با برنامهریزی گام به گام در سالهای ۹۵یا ۹۶ به تورم تکرقمی پایدار دست پیدا کنیم.» نیلی درخصوص مدیریت انتظارات تورمی گفت: «پیچیدهترین بخش سیاستگذاری بانکی و پولی در تورم مدیریت انتظارات است و برخی معتقدند اصلا بانک مرکزی یعنی مدیریت انتظارات، حال آنکه در فضای هیجانی و در زمانی که سیاستگذار همواره نگران تیتر روزنامهها و رسانهها است، جرات سیاستگذار کاهش خواهد یافت.» او افزود: «قاعده مند بودن، آینده نگر بودن، نظمدهی و کاهش تواتر در تصمیمدهی و استفاده از دادههای نرم (دادههایی درباره چیزهایی که اندازهگیری آن سخت است مانند نظرهای مردم و احساسات آن) با توجه به کم بودن دادههای رسمی و سایر موارد پارادایمهای اصلی سیاستگذار پولی را بحث انتظارات تشکیل میدهد.» دبیر همایش بیستوپنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی درباره ترجیح کاهش تورم به خروج از رکود گفت: «ما در کشور بابت این شیوه تسریع رشد اقتصادی یعنی تکیه بر انبساط مالی و رها کردن تورم هزینه زیادی دادیم.» نیلی ادامه داد: با این وجود راههای دیگری هم برای خروج از رکود بدون ایجاد تورم وجود دارد چنانکه دولت با انتشار اوراق خزانه یا تامین سرمایه در گردش بنگاهها که به معنی بازیافت نقدینگی است و همچنین رساندن سهم بانک مرکزی در تسهیلات به حداقل و رساندن سهم بانکها به حداکثر تلاش میکند شیوههای بهداشتی (شیوههای غیرتورمی) تامین مالی را زیاد کند. به گفته او، ایجاد رونق با پمپاژ پول جواب نمیدهد همچنانکه در کشور هیچ اولویتی بالاتر از بالا بردن رشد اقتصادی نداریم، اما باید تورم به گونهای کنترل شود که خروج از رکود همراه با تورم نباشد.
اولویت تامین مالی بنگاههای کوچک
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی با کنترل تورم و کنترل بانکها تلاش میکند ثبات ایجاد کند، گفت: اگر در چارچوب مشهور رکود و تورم فکر کنیم باید انتخاب کنیم و تجربه نشان داده که معمولا خوب و صریح انتخاب نمیکنیم و انتخابهای کجدار و مریز باعث تشدید مشکلات میشود.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی ادامه داد: بانک مرکزی باید پایه پولی را کنترل کند، اما اجازه دهد بانکها تسهیلات بدهند چنانچه بخش زیادی از تسهیلات داده شده برای سرمایه در گردش اهدا شده که خیلی مثبت است. وی با اشاره به تاکید بانک مرکزی به کاهش مدت زمان تامین سرمایه گفت: برنامه بانک مرکزی خروج تامین مالی بنگاههای بزرگ از پرتفوی بانکهای تجاری و ورود بنگاههای کوچک تر به پرتفوی این بانکها است.
نیلی درخصوص تالیفات پژوهشی پژوهشکده گفت: «درباره چالشهای اصلی کشور در حوزه پول و بانک و در راستای خروج از رکود یک کتاب تالیف کردیم و در عین حال تحقیقی انجام دادیم که ظرف ۲ یا ۳ ماه آینده منتشر میشود که در آن همه تجارب رکود تورمی در دنیا را جمعآوری و بررسی کردهایم. وی افزود: «کتاب دیگری درباره سیاستگذاری نوین پولی و بانکی در پژوهشکده تدوین کردهایم که ارائه خواهد شد.» او افزود: در این همایش ۱۷۲ چکیده مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شده که از آن میان ۱۱۲ چکیده تایید و در نهایت ۷۹ مقاله کامل دریافت شده است. در این پژوهش دو کارگاه آموزشی با موضوعات اقتصاد بینالملل نیز در کنار همایش برگزار خواهد شد.
بیست و پنجمین همایش سیاستهای پولی و ارزی
بیست و پنجمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی با محوریت «تورم تکرقمی پایدار؛ الزامات سیاستی و نهادی» در تاریخهای ۱۰ و ۱۱ خردادماه در سالن اجلاس سران برگزار میشود. محورهای اصلی این همایش «الزامات سیاست پولی و ارزی گذار به تورم تکرقمی»، «الزامات نهادی پایداری تورم تکرقمی»، «ارتقای سلامت و نظارت بانکی در راستای تامین ثبات مالی» و «اصلاح بازار اعتبار و تجدید ساختار مالی بنگاههای اقتصادی» است. سخنرانان اصلی این همایش «دکتر ولیالله سیف»، «دکتر علی طیبنیا»، «دکتر اکبر کمیجانی» و «دکتر مسعود نیلی» هستند که به ترتیب در رابطه با موضوعات «دستاوردهای سیاست مقابله با تورم در سال ۹۳ و تداوم سیاست کنترل تورم در سال ۹۴»، «راهبرد دولت در دستیابی به تورم تکرقمی پایدار»، «تحلیلی بر آخرین تحولات اقتصاد کلان و جهتگیری سیاستهای پولی و اعتباری بانک مرکزی در سال ۹۴» و «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۴» به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.
در این همایش از صاحبنظران و استادان خارجی حوزه سیاستهای پولی و بانکی نیز در جهت ایراد سخنرانی و انتقال تجربیات جهانی در زمینه بانکداری مرکزی و برقراری ثبات مالی دعوت بهعمل آمده است. عناوین سخنرانیهای پروفسور جیانلوکا بنینو (استاد مدرسه اقتصاد لندن)، دکتر مارتین سریسولا (معاون بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول)، پروفسور پیرپائولو بنینو (استاد اقتصاد، دانشگاه لوئیس گیدو کارلی ایتالیا)، نائوکی تاباتا (مشاور ارشد، موسسه تحقیقات اقتصاد ژاپن)، مارکوس کربر (استاد مالیه عمومی و اقتصاد سیاسی، دانشگاه فناوری برلین) به ترتیب «انباشت ذخایر خارجی و رشد»، «راهکارهای دستیابی به تورم تکرقمی»، «ناخنثایی عملیات بازار باز»، «نقش بانک مرکزی در رابطه با حل مشکل مطالبات غیرتجاری» و «نظارت بانکی در بانک مرکزی اروپا» خواهد بود.
در همایش امسال همانند همایش سال قبل به منظور نقد و بررسی محورهای اصلی همایش، چهار نشست سیاستی با سخنرانی دکتر جلال نائینی، دکتر سیدعلی مدنیزاده، دکتر فرهاد نیلی و اسد جفری برگزار میشود. هدف از برگزاری این نشستها، ارائه تحلیلهای علمی در هر یک از محورهای اصلی همایش است؛ به نحوی که بتواند با ارائه پیشنهادها و توصیههای سیاستی شفاف در تصمیمسازیهای اقتصادی نقش موثری ایفا کند.
همچنین به دلیل اهمیت موضوع کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی و رفع معضل اضافه برداشت بانکها، در همایش امسال میزگردی تحت عنوان «مدیریت بدهی بانکها به بانک مرکزی: پیششرط تحقق تورم تکرقمی» برگزار خواهد شد که در آن صاحبنظران حوزه بانکی به بحث و تبادلنظر حول راهکارهای عملی کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی خواهند پرداخت.
همزمان با برگزاری همایش، دو کارگاه آموزشی با موضوعات «اقتصاد بینالملل پیشرفته» و «اقتصاد پولی پیشرفته» توسط جیانلوکا و پیرپائولو بنینو در محل سالن اجلاس سران تشکیل خواهد شد.
ارسال نظر