گروه بازار پول: جدیدترین گزارش خرده‌فروشی حاکی از آن است که در سال‌جاری رشد ماهانه اکثر گروه‌ها (هفت گروه از یازده گروه) افزایشی بوده است، البته به جز دو گروه میوه‌ها و سبزی‌ها افزایش ماهانه قیمت این گروه‌ها از ۵/ ۱ درصد بیشتر نبوده است. در گزارش جدید بانک مرکزی افزایش ماهانه میوه‌ها معادل ۴/ ۱۸ درصد و در سبزی‌ها معادل ۷/ ۸ درصد بوده است. همچنین طی یک ماه گذشته ۸/ ۵ درصد از قیمت مرغ کاسته شده است. گزارش خرده‌فروشی بانک مرکزی در هفته منتهی به ۲۱ فروردین سال‌جاری، تورم ماهانه و سالانه یازده گروه مواد خوراکی را به تصویر کشیده است.

افزایش قیمت در هفت گروه

بر اساس اولین گزارش خرده‌فروشی بانک مرکزی در دو هفته اول سال‌جاری به دلیل تعطیلات نوروز قیمت گیری از منابع انجام نشده است؛ بنابراین گزارش تغییرات هفتگی قیمت مواد خوراکی در دو هفته نخست سال‌جاری منتشر نشده و در گزارش بانک مرکزی به دلیل نبود آمارهای هفته اول و دوم تغییرات ماهانه قیمت مواد خوراکی ثبت شده است. بر اساس آمار منتشر شده درهفته منتهی به ۲۱ فروردین سال‌جاری از میان یازده گروه مواد خوراکی بهای ۷ گروه طی بازه ماهانه افزایش یافته است.

این گروه‌ها شامل «لبنیات»، «تخم‌مرغ»، «میوه‌های تازه»، «سبزی‌های تازه»، «گوشت قرمز»، «قند و شکر» و «روغن نباتی» که طی یک ماه گذشته قیمت‌ها در این گروه‌ها با افزایش قیمت روبه‌رو بودند. همچنین طی یک ماه گذشته «برنج»، «حبوب» و «گوشت مرغ» کاهش قیمت را پشت‌سر گذاشته است. این گزارش نشان می‌دهد که در بین یازده گروه مواد خوراکی تنها قیمت گروه «چای» طی ماه ثابت مانده است.

تورم در گروه میوه‌ها و سبزی‌ها

بررسی‌ها حاکی از آن است که از میان گروه‌های افزایشی طی یک ماه بهای گروه «میوه‌های تازه» با ۴/ ۱۸ درصد و بهای «سبزی‌های تازه» با ۷/ ۸ درصد افزایش قابل توجهی را پشت‌سر گذاشته است. گروه میوه‌های تازه علاوه‌بر تورم بالا در بازه ماهانه، طی یک سال گذشته نیز بیشترین افزایش قیمت را در بین کالاهای خوراکی ثبت کرده است. بر اساس آمار این گزارش، طی یک سال گذشته متوسط قیمت این گروه ۶۲ درصد رشد کرده است.

در بین کالاهای این گروه افزایش قیمت مرکبات نقش قابل توجهی در بالا رفتن سطح قیمت‌ها ایفا کرده‌اند. بر اساس آمار منتشر شده قیمت «لیمو شیرین» طی یک‌سال ۲۲۵ درصد رشد کرده است. هر کیلو از این خوراکی در هفته مورد بررسی سال‌جاری معادل ۹ هزار و۲۰۰ تومان بوده است. روند مشابهی نیز در بهای پرتقال دیده می‌شود. بر اساس آمار این گزارش قیمت هر کیلو «پرتقال درجه یک» در این هفته به ۵ هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است، حال آنکه در مدت مشابه سال قبل هر کیلو پرتقال درجه یک معادل ۳ هزار و ۳۰۰ تومان به فروش می‌رسید. به جز مرکبات در سایر میوه‌ها افزایش قیمت منطقی به‌نظر می‌رسد به‌عنوان مثال تورم سالانه سیب قرمز معادل ۷/ ۸ درصد و سیب زرد معادل ۹/ ۱۲ درصد گزارش شده است.

در گزارش بانک مرکزی رشد ماهانه گروه سبزی‌های تازه نیز قابل توجه بوده و طی یک ماه ۷/ ۸ درصد به بهای این گروه افزوده شده است، اما نکته قابل توجه این است که نسبت به مدت مشابه سال قبل سطح قیمت گروه سبزی‌ها حدود ۱۳ درصد کاهش یافته است. این گروه از کالاهایی مانند «خیار»، «گوجه فرنگی»، «بادنجان»، «سیب زمینی» و «پیاز» تشکیل شده است.

بر اساس آمار منتشر شده در بین این کالاها بیشترین رشد ماهانه در قیمت گوجه فرنگی رخ داده است که طی یک ماه ۱۸ درصد رشد قیمت را پشت‌سر گذاشته است. در هفته مورد بررسی قیمت هر کیلو گوجه‌فرنگی به هزار و ۷۰۰ تومان در هر کیلو رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۳۰۰ تومان رشد کرده است.

همچنین طی یک ماه ۱۰ درصد به قیمت سیب زمینی افزوده شده و قیمت هر کیلو از آن به هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است. باوجود رشد ماهانه سیب زمینی نسبت به سال گذشته قیمت این کالا کاهش ۴۰ درصدی را پشت‌سر گذاشته است. در مدت مشابه سال گذشته قیمت هر کیلو از این کالای پرتقاضا معادل ۳ هزار و ۲۰۰ تومان ثبت شده بود. یکی دیگر از کالاهای پر تورم این گروه بادنجان بوده که با رشد ۱۶ درصدی در ماه، قیمت هزار و ۹۰۰ تومان را در هر کیلو ثبت کرده است. البته در بازه سالانه ۶/ ۱۵ درصد از قیمت این کالا کاسته شده است. به جز گروه میوه و سبزی‌ها در سایر گروه مقدار تورم ماهانه از ۵/ ۱ درصد تجاوز نکرده است و با وجود افزایش قیمت تعداد زیادی از گروه‌ها (هفت گروه از یازده گروه) شدت افزایش قیمتی بالا نبوده است که نوسانات زیر یک درصد طی بازه ماهانه نیز طبیعی به‌نظر می‌رسد.

افت تورم ماهانه گوشت مرغ

بر اساس آمار بانک مرکزی در هفته منتهی به ۲۱ فروردین سال‌جاری از سطح قیمت‌های گوشت مرغ طی یک ماه ۸/ ۵ درصد کاسته شده است.

نوسانات قیمتی این کالا که در هفته‌های اخیر، توجه برخی از رسانه‌ها را معطوف خود کرده، این بار کاهشی گزارش شده است و قیمت هر کیلو از این ماده پروتئینی به ۷ هزار تومان در هر کیلو رسیده است. بر اساس این گزارش در ماه گذشته هر کیلو مرغ به قیمت ۷ هزار و ۴۰۰ تومان گزارش شده است. البته در ماه‌های گذشته افزایش قیمت این کالا به بیش از ۸ هزار تومان نیز رسیده بود.

کاهش قیمت مرغ به سطح ۷ هزار تومان نشان داد که نوسان این کالا مقطعی بوده است و افزایش قیمت یک کالا در یک مقطع مشخص را نمی توان به معنی تورم بالای مواد خوراکی تلقی کرد؛ زیرا هنگامی صحبت از تورم بالا می‌شود که سطح عمومی قیمت‌ها افزایش یابد و نوسان مقطعی یک کالا را نمی‌توان به معنای افزایش تورم دانست. در گزارش بانک مرکزی تورم ماهانه گروه گوشت قرمز نیز معادل ۴/ ۰ درصد بیان شده که نشان از ثبات قیمتی این کالا طی یک ماه گذشته بوده است.

همچنین در بازه سالانه نیز قیمت این خوراکی ۹/ ۶ درصد رشد کرده است، اما علاوه‌بر گوشت مرغ، قیمت برنج و حبوب نیز طی ماه کاهش قیمت را پشت‌سر گذاشته هر چند که مقدار این کاهش کمتر از ۵/ ۰ درصد بوده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی در این هفته در گروه برنج، قیمت برنج وارداتی غیر تایلندی طی ماه ۳/ ۱ درصد کاهش داشت و بهای سایر اقلام این گروه ثابت بوده است. در گروه حبوب قیمت لپه نخود معادل ۲/ ۲ درصد طی یک ماه کاهش ولی بهای لوبیا سفید ثابت بوده است.

ضربان کم دامنه قیمت مواد خوراکی