واحد مطالعات بازار «دنیای اقتصاد» تحلیل میکند
رصد مدار ارزی سال ۹۴
سال ۱۳۹۳ درحالی رو به پایان گذاشته که جهان در این مدت شاهد وقایع مهم و تاثیرگذاری بر حوزههای سیاسی و اقتصادی بوده است. ناآرامیها در شرق اوکراین و افزایش تنش بین روسیه و غرب، تحریم گروه هفت ضد روسیه و ادامه گسترش و نفوذ افراطیگری در منطقه خاورمیانه، غرب آسیا و شاخ آفریقا به سمت اروپا، از اتفاقات مهم سیاسی سال ۱۳۹۳ بودند که علاوه بر پیامدهای سیاسی، تبعات اقتصادی فراوانی به همراه داشتند. رویداد مهم دیگری که در نیمه دوم این سال رخداد و فعالان سیاسی و اقتصادی را به تکاپو برای پیشبینی عواقب آن انداخت، پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات کنگره آمریکا و تسلط همزمان آنها بر دو مجلس نمایندگان و سنا بود.
سال ۱۳۹۳ درحالی رو به پایان گذاشته که جهان در این مدت شاهد وقایع مهم و تاثیرگذاری بر حوزههای سیاسی و اقتصادی بوده است. ناآرامیها در شرق اوکراین و افزایش تنش بین روسیه و غرب، تحریم گروه هفت ضد روسیه و ادامه گسترش و نفوذ افراطیگری در منطقه خاورمیانه، غرب آسیا و شاخ آفریقا به سمت اروپا، از اتفاقات مهم سیاسی سال ۱۳۹۳ بودند که علاوه بر پیامدهای سیاسی، تبعات اقتصادی فراوانی به همراه داشتند. رویداد مهم دیگری که در نیمه دوم این سال رخداد و فعالان سیاسی و اقتصادی را به تکاپو برای پیشبینی عواقب آن انداخت، پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات کنگره آمریکا و تسلط همزمان آنها بر دو مجلس نمایندگان و سنا بود. در این راستا پیشبینیهای فراوانی از آینده سیاسی آمریکا و بالاخص تاثیر این پیروزی بر مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ انجام شده است. عدهای تعامل اوباما و کنگره بر سر موضوع هستهای ایران را پیشبینی کردهاند و گروه دیگری بر طبل تقابل کنگره با اوباما بر سر موضوع هستهای ایران میکوبند، اما ظاهرا بین این دو گروه عمده اتفاقنظر وجود دارد که با توجه به نفوذ و گسترش تروریسم و افراطیگری در سطح گستردهای از جهان و حضور نظامی آمریکا در عراق و افغانستان و احتمال ماجراجویی روسیه در شرق اوکراین، دولتمردان آمریکا اقدام شتابزدهای در مورد پرونده هستهای ایران انجام نخواهند داد و حداقل برای نگهداشتن ایران بر سر میز مذاکره، بدون اعمال تحریمهای شدیدتر، وضعیت موجود را تداوم خواهند بخشید. پس یک احتمال برای اوضاع سیاسی و اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۴ این خواهد بود که تحریمهای غرب، همچنان به قوت خود باقی باشد که البته میتوان امید داشت این بدترین پیشامد آن سال باشد. احتمال دیگر که همگی امید آن را دارند، رسیدن به توافق جامع و لغو کامل تحریمها یا بخش عمدهای از آنها است. واحد مطالعات بازار «دنیای اقتصاد» تاثیر سناریوهای مختلف را بر بازار ارز سال ۱۳۹۴ بررسی کرده و عوامل موثر بر این بازار را ترسیم کرده است. نمودار (۱)، روند شاخص دلار آمریکا را طی سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ نشان میدهد. شاخص دلار آمریکا که ارزش آن را در برابر سبدی از سایر ارزهای خارجی نشان میدهد، از نیمه دوم سال ۲۰۱۴، روندی صعودی پیدا کرده است.
تداوم افزایش شاخص دلار به معنی افزایش مدام ارزش دلار در برابر سایر ارزها است. در چنین شرایطی و با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد ایران که سایه رکود و تورم بر آن گسترده شده است، باید مدام انتظار افزایش ارزش دلار در برابر ریال را داشت، اما اینکه آیا دلار آمریکا میتواند همچنان به پیشتازی خود ادامه دهد، سوالی است که پاسخ به آن نیازمند بررسی دقیق وضعیت اقتصادی و سیاسی ایران و سایر کشورهای جهان است. اینکه نتیجه مذاکرات هستهای چه خواهد شد. یا اینکه سیاستگذاریهای اقتصادی چه تاثیری بر بازار ارز ایران خواهد گذاشت و این بازار را به کدامسو هدایت خواهد کرد؟ سوالی است که واحد مطالعات بازار در یک واکاوی دقیق و علمی به آن پاسخ داده است. در این رهگذر از آخرین روشهای اقتصادسنجی روز برای پیشبینی نرخ ارز استفاده شده است. روشی که خطای بسیار اندک آن در پیشبینی ارائه شده توسط این واحد در شهریورماه گذشته اثبات شده است. برای تضمین دقت پیشبینی از یک گروه ۱۵۰ نفری از کارشناسان، متخصصان و فعالان بازار ارز نیز نظرسنجی شده است.
نتایج کامل این تحلیل و پیشبینیها را میتوانید در بولتن تخصصی ارز مطالعه کنید که برای اولینبار در همایش دورنمای اقتصاد ایران در روز ۴اسفند رونمایی خواهد شد. همایش دورنمای اقتصاد ایران در سال ۹۴ علاوهبر رونمایی از تحقیقات واحد مطالعات بازار سخنرانان دیگری نیز دارد. چهرههایی چون حسین عبدهتبریزی عضو شورایعالی بورس، علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، اصغر ابوالحسنی معاون پیشین بانک مرکزی و عضو شورای فقهی این بانک، محمدرضا پورابراهیمی عضو شورای بورس و نایبرئیس کمیسیون اقتصادی و غلامرضا مصباحیمقدم نماینده مجلس و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از جمله سخنران این همایش هستند. حضور این چهرهها در مناصب سیاستگذاری میتواند امکانی باشد تا مخاطبان به یک خط تحلیلی مشخص از روند اقتصاد سیاسی کشور در سال آینده برسند. در کنار بررسی روند کلان اقتصاد، امیررضا حسنی، روحالله امیرصانعی، بهروز خدارحمی، مجتبی رجببیگی و کمال سیدعلی نیز به ترسیم روند بازارهای کشور در سال آینده خواهند پرداخت. از جمله محورهای همایش، بررسی روند مذاکرات هستهای و اثر آن بر بازارهای مختلف است. در واقع شرکتکنندگان تلاش دارند به ترسیم موقعیت بازارها متناسب با سناریوهای احتمالی در این مذاکرات بپردازند. شاید وجه تمایز این همایش در این باشد که با پرهیز از رویکرد کلیشهای و برجستگی عامل مذاکرات، نشان خواهد داد توافق یا عدم توافق به تنهایی اثر یکسان و هم جهت بر بازارها بهخصوص بازار سرمایه نخواهد داشت. علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۸۸۶۲۴۱۰۶ و ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس بگیرند. جزئیات بیشتر در سایت http:/ / events.den.Ir منعکس شده است.
ارسال نظر