انجماد قیمتهای بازار ارز در کانال ۱۵ روزه
حباب سکه منفی شد
گروه بازار پول: دیروز بازار سکه در واکنش به جهش صورت گرفته در قیمت اونس جهانی طلا در روز جمعه، افزایشی ۸ هزار تومانی را تجربه کرد که موجب رشد تقریبا ۹ دهم درصدی قیمت سکه در مقایسه با نرخهای روز پنجشنبه شد. این رشد متناسب با جهش حدودا ۷/۱ درصدی در قیمت اونس در آخرین روز کاری بازارهای جهانی در هفته گذشته نبود و موجب شد پس از حدود ۱۷ روز، حباب «مثبت» موجود در قیمت سکه منفی شود و در نتیجه، فشارهایی برای «افزایش» قیمت این کالای گرانبها ایجاد شود. دیروز بازار دلار، کار خود را با قیمت ۳۲۶۵ تومان آغاز کرد، ولی با گذشت زمان، برخی از صرافیها بهصورت جزئی دست به کاهش نرخهای خود زدند تا در پایان وقت کاری، نرخ غالب برای فروش دلار از سوی «عاملان رسمی بازار» (صرافیها)، نرخ ۳۲۶۰ تومان باشد.
گروه بازار پول: دیروز بازار سکه در واکنش به جهش صورت گرفته در قیمت اونس جهانی طلا در روز جمعه، افزایشی ۸ هزار تومانی را تجربه کرد که موجب رشد تقریبا ۹ دهم درصدی قیمت سکه در مقایسه با نرخهای روز پنجشنبه شد. این رشد متناسب با جهش حدودا ۷/۱ درصدی در قیمت اونس در آخرین روز کاری بازارهای جهانی در هفته گذشته نبود و موجب شد پس از حدود ۱۷ روز، حباب «مثبت» موجود در قیمت سکه منفی شود و در نتیجه، فشارهایی برای «افزایش» قیمت این کالای گرانبها ایجاد شود. دیروز بازار دلار، کار خود را با قیمت ۳۲۶۵ تومان آغاز کرد، ولی با گذشت زمان، برخی از صرافیها بهصورت جزئی دست به کاهش نرخهای خود زدند تا در پایان وقت کاری، نرخ غالب برای فروش دلار از سوی «عاملان رسمی بازار» (صرافیها)، نرخ ۳۲۶۰ تومان باشد. در بازار دیروز فاصله ۱۰ تومانی بین نرخهای خرید و فروش نیز همچنان حفظ شد و عمده صرافان، دلار را از مراجعهکنندگان خود با قیمتی حدود ۳۲۵۰ تومان خریداری میکردند.
با توجه به حال و هوای روزهای اخیر بازار دلار نیز، میتوان گفت اغلب صرافان و فعالان غیررسمی، بر این تصورند که تا زمانی که خبر تکاندهندهای منتشر نشود، خواب پاییزی فعلی بازار در روزهای آینده نیز (حداقل تا اوایل هفته آینده) ادامه خواهد داشت. همچنین در بازار دیروز، نرخ فروش دلار از سوی عاملان غیررسمی بازار (دلالها) مشابه روال همیشگی این گروه، کمتر از نرخ صرافیها تعیین شد و این گروه، ارز خود را با قیمتهایی نزدیک به ۳۲۵۰ تومان و بعضا نرخهای پایینتر به فروش میرساندند.
نکته قابل توجه در تغییرات قیمتی دلار از روز شنبه، ۱۰ آبان تا دیروز (شنبه، ۲۴ آبان)، این است که در این بازه زمانی ۱۵ روزه، نرخ دلار در بازه محدود ۳۲۵۰ تا ۳۲۶۵ تومان در نوسان بوده است. بهعبارت دیگر، کل کانال مجاز برای تغییرات دلار در این بازه زمانی، ۱۵ تومان بوده است و با رسیدن قیمت به ۳۲۶۵ تومان، عقبگرد قیمتی به سمت پایین رخ داده و با ثبت قیمت ۳۲۵۰ تومانی نیز، بازگشت قیمتها به سمت بالا به وقوع پیوسته است. با توجه به تکرار این رفتار در بازار دیروز، این پرسش پیش میآید که آیا هفته جاری نیز بهعنوان آخرین هفته پیش از اتمام مهلت توافق هستهای (دوشنبه هفته آینده، سوم آذر، مهلت رسیدن طرفین به توافق است)، کانال بسیار باریک تغییرات نرخ ارز حفظ خواهد شد یا خیر؟ فارغ از این موضوع، دو هفتهای که گذشت را میتوان یکی از کمنوسانترین دورههای ارزی ماههای اخیر نامید؛ بهطوریکه با توجه به تغییرات بسیار محدود قیمتها در این دوره، گویی نوعی انجماد قیمتی در بازار ارز حادث شده است.
دیروز قیمت سکه نیز پس از ۱۱ روز نوسان در محدوده ۹۰۰ هزار تومان تا ۹۱۰ هزار تومانی، یک گام بالاتر رفت و با ۸ هزار تومان افزایش نسبت به قیمت روز پنجشنبه، به ۹۱۶ هزار تومان رسید. از روز ۱۳ آبان به بعد، قیمت سکه بالای ۹۱۰ هزار تومان نبوده و بازار در مقابل افت قیمت به زیر ۹۰۰ هزار تومان نیز مقاومت کرده است، ولی با توجه به جهش قیمتی اونس طلای جهانی در ساعات آخر روز جمعه (به وقت تهران)، بازار سکه داخل نیز با تاخیری چندساعته، بخشی از این افزایش قیمتی در بازارهای جهانی طلا را در خود منعکس کرد. دیروز با وجود تفاوتهای جزئی در قیمت، نرخ غالب بازار سکه تقریبا ۹۱۶ هزار تومان بود. این در حالی است که قیمت دلار در روزهای اخیر در فاصلههای ۵ تومانی اطراف ۳۲۶۰ تومان نوسان کرده و شدت تغییرات آن، نهایتا به میزان ۲ دهم درصد بوده است؛ ولی قیمت بسته شدن اونس جهانی طلا در روز جمعه نیز تقریبا ۱۱۸۸ دلار بود که نسبت به نرخ پنجشنبه، تقریبا ۷/۱ درصد بالاتر بود. با وجود این، نرخ سکه در بازار روز شنبه، فقط ۹ دهم درصد رشد داشت. این موضوع ممکن است ناشی از این باشد که فعالان بازار سکه، جهش صورت گرفته در قیمت اونس روز جمعه را «موقتی» تلقی کرده باشند یا حجم تقاضا، در سطحی نبوده باشد که نرخهای بازار طلا را با تغییرات صورت گرفته در بازار طلای جهانی، متناسب کند. به هر طریق، افزایش محدود قیمت سکه در واکنش به جهش قیمتی اونس، موجب شد که حباب قیمتی سکه (اختلاف بین نرخ بازاری سکه با ارزش ذاتی طلای آن) پس از حدود ۱۷ روز منفی شود. با توجه به تعطیلی بازارهای جهانی طلا در روزهای یکشنبه، انتظار میرود امروز با تداوم ثبات قیمت اونس و فرض ادامه وضعیت منجمد نرخها در بازار داخلی ارز، قیمت سکه به میزانی جزئی افزایش پیدا کند تا از مقدار حباب منفی موجود در قیمت این کالای باارزش کم شود.
ارسال نظر