گروه بازار پول: درحالی‌که هفته گذشته بازار آزاد دلار خبر چندانی برای مخابره نداشت و دلار نوسان‌های محدود پنج تومانی را تجربه می‌کرد، اخبار مهمی درباره سیاست‌های ارزی از سوی مسوولان بانک‌مرکزی و دولت اعلام شد. تغییر نگاه دولت به بازار غیر‌رسمی، رسیدن نرخ رسمی دلار به نرخ محاسباتی آن در بودجه، تمدید مهلت صرافی‌ها جهت کسب انطباق با دستورالعمل کنونی بانک‌مرکزی تا پایان شهریورماه و همچنین تعدیل سرمایه اولیه صرافی‌ها جهت کسب مجوز، از خبرهای مهم هفته گذشته بودند. هفته پرخبر

هفته گذشته بانک‌مرکزی هفته پرکاری از لحاظ خبری داشت. روز یکشنبه معاون نظارتی بانک‌مرکزی عنوان کرد مبلغ قبلی در نظر گرفته شده برای سرمایه اولیه صرافی‌ها سنگین بوده و از تعدیل این مبلغ خبر داد. در گذشته حداقل میزان سرمایه اولیه صرافی‌ها که در دستورالعمل بانک‌مرکزی آمده بود، مورد اعتراض فعالان رسمی بازار قرار گرفته بود. به‌نظر می‌رسد تعدیل میزان سرمایه تا حدودی موجب رضایت نسبی بخشی از این فعالان شود. اما روز سه‌شنبه بانک‌مرکزی نرخ رسمی دلار را ۲۶ هزار و ۵۰۱ ریال اعلام کرد تا نرخ رسمی دلار پس از ۱۴۴ روز به نرخ محاسباتی این ارز در بودجه (۲۶۵۰ تومان) برسد. دو خبر مهم دیگر نیز در این روز اعلام شد تا سه‌شنبه پرخبرترین روز هفته باشد.

در این روز رئیس‌کل بانک‌مرکزی راجع به یکسان‌سازی نرخ ارز عنوان کرد: «گذر موفقیت‌آمیز از نظام ارزی چند نرخی به نرخ ارز واحد مستلزم برقراری پیش زمینه‌های لازم است.» به این ترتیب باید گفت که تا پیش‌شرط‌‌های لازم جهت یکسان‌سازی نرخ ارز فراهم نشود، اقدام نهایی جهت یکسان‌سازی صورت نخواهد گرفت. خبرمهم دیگر این روز اظهارات رئیس دفتر رئیس‌جمهور راجع به بازار آزاد بود. وی اعلام کرد: «سیاست اصلی دولت حرکت آرام و تدریجی به‌سمت تک‌نرخی شدن ارز است، اما قبل از اینکه به این نقطه برسیم نرخ ارز آزاد که تا پیش از این غیر‌قانونی تلقی می‌شد رسمیت خواهد داشت و معاملات با این نرخ معتبر خواهد بود.» پس خرید و فروش با نرخ ارز آزاد غیر‌قانونی نخواهد بود، هر چند به گفته او، «این یک سیاست موقت است و هنوز به تصویب نهایی نرسیده است.» با این وجود اظهارات وی می‌تواند نشان‌دهنده سیاست‌های ارزی دولت در آینده باشد.

روند هفتگی دلار

در آغازین روز هفته گذشته، دلار با قیمت ۳۱۳۵ تومان کار خود را در بازار شروع کرد که کاهشی پنج تومانی نسبت به روز پنج‌شنبه ۱۶ مرداد داشت. «شاخص بازار ارز» در ادامه هفته نیز با همین نوسان‌های پنج تومانی به کار خود ادامه داد. دلار روز یکشنبه با پنج تومان کاهش به ۳۱۳۰ تومان و در روز دوشنبه با پنج تومان کاهش دیگر به ۳۱۲۵ تومان رسید. این ارز روز سه‌شنبه هم نوسانی پنج تومانی داشت؛ اما این بار جهت این نوسان معکوس و افزایشی بود. روز چهارشنبه دوباره کاهشی پنج تومانی ثبت شد تا قیمت دلار ۳۱۲۵ تومان شود. پنج‌شنبه هفته گذشته نیز دلار برای اولین بار طی هفته هیچ نوسانی را تجربه نکرد و با همان قیمت ۳۱۲۵ تومان هفته را به پایان برد.

در آخرین روز هفته گذشته، بانک‌مرکزی نرخ دلار مبادلاتی را ۲۶ هزار و ۵۱۶ ریال اعلام کرد که افزایشی پنج ریالی نسبت به روز پیش از آن داشت. بانک‌مرکزی بعد از رسیدن نرخ رسمی دلار به نرخ محاسباتی این ارز در بودجه، یکبار نرخ رسمی دلار را پنج ریال و بار دیگر با ۱۰ریال افزایش اعلام کرد.

به‌‌نظر می‌رسد سیاست بانک‌مرکزی افزایش آرام و با شیب ملایم نرخ رسمی دلار پس از عبور آن از نرخ محاسباتی این ارز در بودجه است. هر چند گروهی از کارشناسان اعتقاد دارند بانک‌مرکزی در ادامه با شیب تندتری روند قیمت‌گذاری این ارز را ادامه خواهد داد. هفته گذشته، مهم‌ترین خبر در بازار سکه و طلا، ثبات قیمت سکه در سه روز انتهایی هفته در نرخ ۹۵۴ هزار تومان با وجود افزایش بهای اونس جهانی بود.

نوسان‌ قیمتی دلار کاهش یافت