هفته نیمه تعطیل با ثبات نسبی روبهرو شد
پرسش بزرگ بازارآزاد ارز
گروه بازار پول: بازار ارز در هفته کاری گذشته تنها در سه روز فعالیت کامل داشت، اما مهم ترین خبر این سه روز ثبات نسبی ارزش دلار آمریکا بود. پس از تمدید ۴ماهه توافق ژنو، قیمت دلار در بازار آزاد در دو هفته گذشته دارای ثبات و با نوسانهای بسیار محدود همراه بوده است. اکنون پرسش مهم این است که آیا روند قیمتی کمنوسان دلار در بازار آزاد پس از تعطیلات عید فطر و ماه رمضان نیز تداوم پیدا خواهد کرد یا نه. هنگام تمدید توافق موجود میان تهران و گروه ۱+۵ در وین تعدادی از کارشناسان عقیده داشتند بازار به این تمدید قرارداد واکنش منفی نشان نخواهد داد و تغییر خاصی در نرخ دلار به وجود نخواهد آمد.
گروه بازار پول: بازار ارز در هفته کاری گذشته تنها در سه روز فعالیت کامل داشت، اما مهم ترین خبر این سه روز ثبات نسبی ارزش دلار آمریکا بود. پس از تمدید ۴ماهه توافق ژنو، قیمت دلار در بازار آزاد در دو هفته گذشته دارای ثبات و با نوسانهای بسیار محدود همراه بوده است. اکنون پرسش مهم این است که آیا روند قیمتی کمنوسان دلار در بازار آزاد پس از تعطیلات عید فطر و ماه رمضان نیز تداوم پیدا خواهد کرد یا نه. هنگام تمدید توافق موجود میان تهران و گروه ۱+۵ در وین تعدادی از کارشناسان عقیده داشتند بازار به این تمدید قرارداد واکنش منفی نشان نخواهد داد و تغییر خاصی در نرخ دلار به وجود نخواهد آمد. این دسته از کارشناسان اعتقاد داشتند آزاد شدن ۸/۲ میلیارد دلار از داراییهای ایران در طول ۴ ماه بعد از آغاز این توافق، وضع نشدن تحریمهای جدید و وجود کانالی برای رفع نیازهای اساسی کشور از عواملی هستند که موجب میشوند بازار به مذاکرات واکنش منفی نشان ندهد؛ اما عده دیگری از کارشناسان باور داشتند که قیمت دلار در بازار آزاد افزایش پیدا خواهد کرد و دارای بازه نوسانی بازتری خواهد شد. گروه دوم اعتقاد دارند با پایان ماه رمضان و نزدیکی به ماه شهریور بهطور معمول شاهد افزایش ثبت سفارش برای ورود کالا و از طرف دیگر تقاضای بیشتر برای ارز مسافرتی خواهیم بود. به اعتقاد این گروه این دو عامل افزایش تقاضا موجب خواهد شد قیمت دلار در بازار آزاد افزایش و دارای بازه نوسانی بازتری شود. این در حالی است که کارشناسان گروه نخست باور دارند افزایش تقاضای مورد انتظار پس از ماه رمضان به دلیل ۲ عامل عمده باعث افزایش قیمت دلار در بازار نخواهد شد. بهنظر آنها رشد صادرات غیرنفتی کشور بهخصوص صادرات پتروشیمی و رایزنیهای صورت گرفته برای واریز شدن ارز حاصل از آن و همچنین ادامه پرداخت بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران، موجب میشود در صورت افزایش تقاضا با حجم عرضه مناسب، دلار در برابر افزایش قیمت و نوسانات قیمتی مقاومت کند. اکنون با پایان ماه مبارک رمضان همچنان تقابل این دو دیدگاه راجع به قیمت دلار در آینده وجود دارد.
اما از طرف دیگر به عقیده گروهی دیگر از فعالان اقتصادی، تمدید توافق ژنو میتواند باعث ادامه حالت انتظاری در بازار ارز شود که این امر لزوما اتفاق خوبی نیست. در حال حاضر تعدادی از فعالان ترجیح میدهند تصمیم گرفتن درباره ورود یا تشدید فعالیت در بازار را به بعد از نهایی شدن نتایج مذاکرات موکول کنند. این دسته از فعالان اعتقاد دارند فضای بازار همچنان در یک حالت انتظاری قرار دارد و تعداد زیادی از سرمایهگذاران در انتظار نتایج نهایی مذاکرات و سپس تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری خواهند بود. روندی که میتواند بر دیگر بازارها نیز اثرگذار شود.
پس از تمدید مذاکرات، تعداد زیادی از فعالان غیررسمی بازار از ثبات و نوسانات محدود بازار دلار ناراضی هستند؛ چراکه عدم وجود نوسانات قیمتی زمینه را برای کسب سود آنها سختتر میکند. این دسته از فعالان انتظار داشتند حداقل در روزهای شنبه و یکشنبه هفته گذشته، به دلیل تعطیلیهای بعد از آن و افزایش تقاضا برای ارز مسافرتی قیمت دلار افزایش پیدا کند، ولی باز هم دلار روند نسبتا با ثبات خود را ادامه داد و قیمت این ارز حتی در روز دوشنبه کاهش پیدا کرد.
اما خبر دیگر اینکه بانکمرکزی در آخرین روز کاری هفته گذشته نرخ رسمی دلار را ۲۶ هزار و ۳۰۳ ریال اعلام کرد که نسبت به آخرین نرخ اعلام شده از سوی بانکمرکزی در روز دوشنبه افزایش ۵۱ ریالی داشت. به این ترتیب هماکنون نرخ رسمی دلار با نرخ رسمی مصوب دلار در بودجه تنها ۲۰ تومان فاصله دارد. به گفته کارشناسان بهنظر میرسد با توجه به ثبات موجود در بازار آزاد اگر بانکمرکزی همین روند افرایشی را ادامه دهد، انتظار میرود تا انتهای مردادماه قیمت نرخ رسمی دلار با نرخ محاسباتی ارز در بودجه (۲۶۵۰ تومان) یکسان شود.
ارسال نظر