«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
جو بازار پس از تمدید مذاکرات
گروه بازار پول: مهمترین سوال پیش روی تحلیلگران، واکنش بازار به تمدید توافقنامه ژنو است. ایران و گروه ۱+۵ پس از نزدیک به ۱۷ روز مذاکرات فشرده سرانجام توافق کردند توافقنامه موقت ژنو را برای ۴ ماه دیگر تمدید کنند. بر اساس توافق جدید ۸/۲ میلیارد دلار از داراییهای ایران آزاد خواهد شد. در مذاکرات پیشین طرفین (مذاکرات ژنو) تعیین شد که در طی ۶ ماه ۲/۴ میلیارد دلار از داراییهای ایران طی ۶ ماه آزاد شود. نسبت دو عدد گنجانده شده در توافق جدید در مقایسه با توافق آذرماه سال قبل اعداد معناداری را نشان میدهد.
گروه بازار پول: مهمترین سوال پیش روی تحلیلگران، واکنش بازار به تمدید توافقنامه ژنو است. ایران و گروه ۱+۵ پس از نزدیک به ۱۷ روز مذاکرات فشرده سرانجام توافق کردند توافقنامه موقت ژنو را برای ۴ ماه دیگر تمدید کنند. بر اساس توافق جدید ۸/۲ میلیارد دلار از داراییهای ایران آزاد خواهد شد. در مذاکرات پیشین طرفین (مذاکرات ژنو) تعیین شد که در طی ۶ ماه ۲/۴ میلیارد دلار از داراییهای ایران طی ۶ ماه آزاد شود. نسبت دو عدد گنجانده شده در توافق جدید در مقایسه با توافق آذرماه سال قبل اعداد معناداری را نشان میدهد. تمدید مذاکرات برای ۴ ماه آینده از لحاظ زمانی، معادل ۶۶/۶۶ درصد ۶ ماه مذاکرات قبلی است. بهنظر میرسد به همان نسبت ۶ ماه هم ۶۶/۶۶ درصد از منابع ایران که عدد ۸/۲ میلیارد دلار از ۲/۴ میلیارد دلار بهدست میآید، آزاد خواهد شد. عباس عراقچی مذاکرهکننده ارشد ایران درخصوص نحوه وصول منابع آزاد شده به خبرنگاران گفته است: چهار قسط هر کدام به مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار و دو قسط هر یک به مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار است که از اول ماه آگوست - دهم مرداد- به فاصله هر سه هفته، به ایران پرداخت خواهد شد. اما در کنار این آمار و ارقام پاشنه قیمت ارز در بازار بر کدام جهت خواهد چرخید؟ دو دیدگاه نسبت به واکنش بازار به تمدید مذاکرات وجود دارد. تلقی گروهی اینگونه است که واکنش بازار خنثی خواهد بود و در بیان علت آن میگویند از میانههای هفته گذشته انتظار برای تمدید مذاکرات در بازار شکل گرفته بود دلیل دیگر این گروه آزاد شدن منابع ایران در هر سه هفته یک بار است. این گروه ادامه به کار کانال ارزی که برای رفع نیازهای اساسی کشور بر اساس توافقنامه اول بهوجود آمد را دلیل دیگری برای واکنش خنثی بازار عنوان میکنند. وضع نشدن تحریم جدیدی در طول چند ماه آینده هم علامتی برای ثبات در بازار است که از سوی گروه اول نشانهای بر خنثی بودن واکنش بازار و نوسان در همان بازه قبلی است. اما گروهی دیگر از فعالان بازار و کارشناسان اعتقاد دارند که واکنش بازار گرچه شوکی بهدنبال ندارد، اما خنثی نیز نخواهد بود. با این وجود این دسته از فعالان اعتقاد دارند که ممکن است مدار نوسان بازار ارز تغییر کند و کمی این مدار بازتر شود، نرخ مدار نوسان بازار ارز در طول چند هفته گذشته بین نرخ حمایتی۳۱۰۰ تومان و نرخ مقاومتی ۳۱۵۰ تومان در نوسان بوده است، این گروه معتقد است: بازار به صورت روانی ممکن است بازه نوسان را تا سطح بالاتر پیش ببرد. آنان در دلیل خود بر رفتارها و انتظار روانی تاکید دارند و معتقدند طولانی شدن مذاکرات ممکن است از اثر خوشبینی در بازار کمی بکاهد و این عامل میتواند دامنه نوسان را جابهجا کند. البته این گروه نیز این جابهجایی را اندک عنوان میکند و اعتقاد دارند فعلا وضعیت جوی بازار نیمه آفتابی است و خبری از ابری شدن هوا در بازار نیست.
بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را در هفته گذشته ۱۳۹ ریال افزایش داد. نرخ رسمی دلار که در نخستین روز هفته ۲۵ هزار و۹۰۱ ریال اعلام شده بود در آخرین روز هفته گذشته ۲۶هزار و ۴۰ ریال اعلام شد که افزایشی ۱۳۹ ریالی نسبت به ابتدای هفته داشته است. با توجه به تغییرات اخیر در نرخ رسمی دلار و بهخصوص افزایش آن در تیرماه میزان واگرایی در بازار ارز رو به کاهش است و سیستم دو نرخ فعلی رو به یک همگرایی در حال حرکت است. افزایش قیمت روز پنج شنبه موجب تثبیت نرخ رسمی در کانال جدید شد.
ارسال نظر