گروه بازار پول: بانک مرکزی جدیدترین گزارش ماهانه خود را منتشر کرد. این گزارش روند تغییرات شاخص‌های قیمتی تا پایان فروردین‌ماه سال‌جاری را پوشش می‌دهد. این گزارش، آمارهای قبلی درخصوص رشد ۰/۱ درصدی «قیمت کالاها و خدمات مصرفی» در فروردین‌ماه (در کل کشور) را تایید کرده و بیانگر این است که متوسط قیمت اقلام مصرفی در فروردین‌ماه سال‌جاری، ۴/۱۷ درصد بیشتر از متوسط قیمت اقلام مصرفی در فروردین‌ماه سال گذشته بوده است که بیان دیگری از «نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین‌ماه ۱۳۹۳» است. البته این گزارش، آمار مربوط به «شاخص قیمت مصرف‌کننده در تهران» را نیز ارائه می‌کند که براساس داده‌های آن، متوسط قیمت اقلام مصرفی در شهر تهران در فروردین‌ماه، به میزان ۱/۱ درصد بیشتر از میزان شاخص در اسفندماه سال گذشته بوده است.

این موضوع نشان می‌دهد تورم ماهانه در فروردین‌ماه در شهر تهران، بالاتر از تورم ماهانه در کل کشور بوده است. همچنین، رشد قیمت‌ها در یک سال منتهی به فروردین‌ماه سال‌جاری در شهر تهران نیز به میزان ۸/۱۹ درصد بوده که در مقایسه با تورم نقطه‌به‌نقطه کل کشور، رقم بالاتری را نشان می‌دهد. این موضوع نشان می‌دهد نرخ رشد قیمت‌ها در تهران، بالاتر از نرخ رشد قیمت‌ها در متوسط کل کشور بوده است. البته در مقیاس بزرگ‌تر و از سال ۱۳۹۰ تاکنون، رشد قیمت‌ اقلام مصرفی در تهران کمتر از رشد متوسط سراسر کشور بوده است. علاوه‌بر این، در فروردین‌ماه شاخص بهای تولیدکننده نیز به میزان ۸/۲ درصد رشد داشت تا مقدار آن در مقایسه با فروردین سال قبل، حدود ۳/۱۹ درصد بالاتر باشد. همچنین، شاخص بهای کالاهای صادراتی نیز که با استفاده از سنجش «ارزش ریالی بهای ارزی کالاهای صادراتی» محاسبه می‌شود، با توجه به رشد قیمت دلار در اسفند و فروردین، در نخستین ماه سال‌جاری حدود ۶ درصد افزایش یافت. این شاخص در مقایسه با فروردین سال قبل حدودا ۹/۹ درصد کمتر بوده است که با توجه به قیمت بیش از ۳۵۰۰ تومانی دلار در بهار سال گذشته، این موضوع قابل پیش‌بینی بوده است.

بر اساس آمار بانک مرکزی، «شاخص دستمزد کارگران ساختمانی» نیز در فروردین‌ماه به میزان ۸/۱ درصد افزایش یافته که بیانگر این است که در ادامه روال ماه‌های قبل، تعدیل دستمزد کارگران ساختمانی، بالاتر از رشد متوسط قیمت‌ اقلام مصرفی بوده است. براساس آمارها، در یک سال منتهی به فروردین، متوسط دستمزد کارگران ساختمانی به میزان ۶/۲۳ درصد افزایش یافته، حال آنکه رشد متوسط قیمت اقلام مصرفی، معادل ۴/۱۷ درصد بوده است. این موضوع بیانگر آن است که در یک سال گذشته، قدرت خرید کارگران ساختمانی با وجود تورم، به طور نسبی بهتر شده است. بر اساس آمار بانک مرکزی، در فروردین‌ماه در مقایسه با اسفندماه سال قبل، متوسط دستمزد بنا به میزان ۶/۱ درصد و متوسط دستمزد کارگر ساده ساختمانی به میزان ۷/۲ درصد بالاتر بوده است.

کاهش ارزش و تعداد چک‌های برگشتی

بر اساس گزارش بانک مرکزی در فروردین‌ماه «تعداد» و«ارزش» چک‌های برگشتی نسبت به ماه قبل (اسفندماه ۹۲) کاهش یافته است. آمار بانک مرکزی می‌گوید که شاخص «تعداد چک‌های برگشت خورده» در این ماه به ۱/۶۸ واحد رسیده است که نشان می‌دهد طی یک ماه ۸/۱۸ درصد از تعداد چک‌های برگشتی کاسته شده است. علاوه‌براین، شاخص «مبلغ چک‌های برگشتی» در این ماه نیز به عدد ۹۵ رسیده است. این آمار نیز عنوان می‌کند که در بازه ماهانه ۵۳ درصد از ارزش چک‌های برگشتی کاسته شده است. آمار منتشره بیان می‌کند که این روند کاهشی در «چک‌های مبادله شده» نیز وجود داشته است. بر این اساس، در فروردین‌ماه سال‌جاری، حدود ۹/۲ میلیون برگ سند (چک) به مبلغی معادل ۹/۵۹ هزار میلیارد تومان مبادله شده است. در این ماه شاخص تعداد چک‌های مبادله شده به ۷/۶۷ واحد رسیده است که از کاهش ۵/۳۹ درصدی نسبت به اسفندماه سال گذشته خبر می‌دهد. علاوه‌بر این شاخص مبلغ اسناد (چک‌های) مبادله شده در فروردین‌ماه، به ۷/۹۷ رسیده است که نشان می‌دهد ارزش تعداد اسناد مبادله شده طی یک ماه ۸/۵۵ درصد کاهش یافته است. روند همسو و کاهشی اسناد مبادله شده و برگشتی در فروردین را می‌توان به دلیل کم بودن روزهای کاری اولین ماه سال، نسبت به ماه‌های دیگر عنوان کرد؛ زیرا این کاهش مبلغ در اسناد مبادله شده و برگشتی تقریبا به یک میزان بوده است. همچنین با توجه به اینکه تاریخ سررسید اکثر چک‌های مبادله شده در انتهای سال است، طبیعی است که میزان چک‌های برگشتی در اسفندماه بیشتر از فروردین‌ماه گزارش شود.

از سوی دیگر مقایسه سالانه روند چک‌های مبادله شده و برگشتی نیز از افزایش این اسناد خبر می‌دهد. بر اساس آمار‌های بانک مرکزی، تعداد چک‌های برگشتی در بازه سالانه (فروردین‌ماه ۹۳ نسبت به فروردین‌ماه ۹۲) حدود ۲۴ درصد رشد کرده است. همچنین طی یکسال به ارزش کل چک‌های برگشتی ۳/۲۶ درصد افزوده شده است. اما این رشد سالانه در اسناد مبادله شده هم از نظر تعداد و هم از نظر مبلغ کمتر بوده است.

آمار منتشر شده می‌گوید که تعداد کل اسناد مبادله شده در بازه سالانه ۳/۱۵ درصد افزایش یافته است. همچنین طی یکسال، رشد ارزش چک‌های مبادله شده معادل با ۸/۲۱ درصد گزارش شده است. این موضع باعث شده که درصد «تعداد چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله شده» در فروردین‌ماه سال‌جاری معادل ۵/۱۲ درصد گزارش شود، حال آنکه این رقم برای فروردین‌ماه سال گذشته ۶/۱۱ درصد گزارش شده بود. همچنین «نسبت مبلغ چک‌های برگشتی به مبادله شده» در اولین ماه امسال، ۷/۴ درصد گزارش شده است، در حالی که این میزان برای فروردین‌ماه سال قبل، ۵/۴ درصد بوده است.

نزول شاخص بورس، صعود قیمت دلار

آمار بانک مرکزی همچنین نشان می‌دهد که در فروردین‌ماه، در بازار بورس تهران حدود ۴/۷ میلیارد سهم با ارزش تقریبا ۸/۲ هزار میلیارد تومان معامله شده است. تعداد سهام معامله شده در مقایسه با اسفندماه، کاهش ۷/۴۷ درصدی و در مقایسه با فروردین‌ماه سال قبل، رشد ۸/۲۸ درصدی داشته است. همچنین، ارزش سهام معامله شده نیز در مقایسه با اسفندماه، کاهش ۸/۶۵ درصدی و در مقایسه با فروردین‌ماه سال قبل، کاهش ۳/۵۳ درصدی داشته است.

گزارش بانک مرکزی همچنین بیانگر این است که در فروردین‌ماه، قیمت سکه طرح جدید به میزان ۹۶۵ هزار و ۴۴۲ تومان بوده و سکه طرح قدیم نیز معادل ۹۶۱ هزار و ۸۵۸ تومان بوده است. بر این اساس، سکه طرح جدید در مقیاس یک ماهه کاهشی به میزان ۸/۰ درصد و در مقیاس یک ساله، کاهشی به میزان ۹/۲۹ درصد یافته است. آمار بانک مرکزی، قیمت متوسط فروش دلار در بازار آزاد شهر تهران در فروردین‌ماه را نیز معادل ۳۰۹۹ تومان در مقیاس ماهانه، رشد ۴/۲ درصدی و در مقیاس سالانه، کاهش ۵/۱۱ درصدی نشان می‌دهد.

تصویر آماری از شاخص‌های شروع سال