بازگشت بهای فلز زرد به مرز ۱۲۹۰ دلار
«ماهیت ناپایدار» طلا رو شد
گروه بازار پول: در حالی که طلا در هفته گذشته با تاثیر پذیرفتن از بحران اوکراین و نرخ برابری دلار نوسان زیادی داشت، در کل هفته روند بهنسبت با ثباتی را تجربه کرد اما پنجشنبه و جمعه (تا لحظه تنظیم این خبر) آمار بهتر از انتظار از اقتصاد آمریکا دوباره طلا را از مرز ۱۳۰۰ دلار برای هر اونس پایینتر آورد و به سطح حدود ۱۲۹۰دلار بازگرداند. قیمت طلا روز پنجشنبه تحتتاثیر آمار بهتر از پیشبینیهای نخستین اقتصاد جهان قرار گرفت و روند افزایش قیمت را که چهارشنبه خیز تندی گرفته بود، تغییر داد. وضعیت بازار در روز پنجشنبه «وضعیت تحمل خطر» تعریف میشود به این معنا که سرمایهگذاران در چنین شرایطی دست به سرمایهگذاریهایی میزنند که ریسک بالاتری از شرایط عادیتر دارد، اما پنجشنبه، حتی این وضعیت نیز نتوانست به بالارفتن قیمت فلز گرانبها کمک کند.
گروه بازار پول: در حالی که طلا در هفته گذشته با تاثیر پذیرفتن از بحران اوکراین و نرخ برابری دلار نوسان زیادی داشت، در کل هفته روند بهنسبت با ثباتی را تجربه کرد اما پنجشنبه و جمعه (تا لحظه تنظیم این خبر) آمار بهتر از انتظار از اقتصاد آمریکا دوباره طلا را از مرز ۱۳۰۰ دلار برای هر اونس پایینتر آورد و به سطح حدود ۱۲۹۰دلار بازگرداند. قیمت طلا روز پنجشنبه تحتتاثیر آمار بهتر از پیشبینیهای نخستین اقتصاد جهان قرار گرفت و روند افزایش قیمت را که چهارشنبه خیز تندی گرفته بود، تغییر داد. وضعیت بازار در روز پنجشنبه «وضعیت تحمل خطر» تعریف میشود به این معنا که سرمایهگذاران در چنین شرایطی دست به سرمایهگذاریهایی میزنند که ریسک بالاتری از شرایط عادیتر دارد، اما پنجشنبه، حتی این وضعیت نیز نتوانست به بالارفتن قیمت فلز گرانبها کمک کند. پنجشنبه بازار نیویورک روز کاری را با قیمت ۱۳۰۵ دلار آغاز کرد اما رسیدن آمار نرخ بیکاری آمریکا در همان ساعات اولیه آغاز به کار، قیمت طلا را تا ۱۲۹۴دلار پایین آورد. کمی بعد گزارش بانک مرکزی فیلادلفیا قیمتها را دوباره تا مرز ۱۳۰۰ دلار بالا برد، اما نرخ بیکاری ایالاتمتحده در هر حال باعث شد طلا روز را با قیمت ۱۲۹۶ دلار به پایان ببرد. با توجه به آمار اقتصادی ایالاتمتحده آشکارا میبینیم که افت ۹ دلاری در یک روز کاری تعجببرانگیز نخواهد بود. کیتکو روز پنجشنبه را «روز سنگین آمار» خوانده است. شمار درخواستکنندگان بیمه بیکاری بر اساس آمار پنجشنبه به پایینترین حد در چند سال گذشته رسیده است. در این روز همچنین گزارش تولید «امپایر استیت» نیویورک منتشر شد که نشانههای خوبی از احیای اقتصادی داشت و شاخص بهای مصرفکننده ایالاتمتحده هم رقم خوبی را نشان داد. این آمار به کارشناسانی که مدام چشم به سیاستهای بانک مرکزی درباره نرخ سود دارند کمک کرد تا قیمت طلا را کاهشی ببینند.
این وضعیت در تمام بازارهای دنیا برقرار بود و طلا پنجشنبه رو به کاهش گذاشت. حتی فشار فروش در بازارهای سهام نیز نتوانست به بالا رفتن قیمت طلا کمک کند. واکنش ناپایدار بازارهای سهام به احتمال افزایش نرخ سود، پنجشنبه نتوانست طلا را سرمایهای امن جلوه دهد. به نوشته سایت کیتکو، طلا در این روز بیشتر شبیه «کالاهای خام» عمل کرده تا سرمایهای امن. کیتکو مینویسد: سوابق تاریخی نشان میدهد طلا در روزهایی که وضعیت نوسان خطر وجود دارد، «ماهیت ناپایدار» خود را نشان میدهد.
به این ترتیب پنجشنبه هیچ رویداد بنیادین تازهای نتوانست بر تحلیلهای فنی اثرگذار شود. برخی از تحلیلگران اثرات بنیادین اوضاع اقتصادی اروپا و چالشهای پیش روی آن را در این رابطه ذکر کرده بودند. برخی دیگر هم به تفاسیر دیوید تپر، از مدیران ارشد سرمایهگذاری اشاره میکردند که بازار سهام در حال حاضر در وضعیت متزلزلی قرار دارد. از سوی دیگر آخر وقت پنجشنبه آمار تولید ناخالص اتحادیه اروپا منتشر شد که رشد ناچیز ۲/۰ درصدی سال به سال را در سهماه نخست سالجاری میلادی نشان میداد. این میزان نصف میزان پیشبینی شده چهار دهم درصدی بود. سازمان «یورواستات» همچنین رشد هفت دهم درصدی بهای مصرفکننده در ماه آوریل را بر پایه سال به سال گزارش کرده است که بسیار پایینتر از هدف بانک مرکزی اروپا بود.
اما نرخ برابریهای دلار و یورو هم در این چندروزه بسیار مورد توجه بوده است. هفته گذشته معکوس شدن روند دلار بر بازار طلا هم اثر گذاشت. دلار با شیبی تند به بالاترین قیمت در پنج هفته رسید و یورو در روندی وارونه به پایینترین ارزش در چهار هفته رسید. یک عامل عمده این رخدادها، افزایش احتمال تسهیل سیاست پولی توسط بانک مرکزی اروپا در نشست ماهانه اوایل ژوئن است. بحران اوکراین نیز عاملی برای روی آوردن به خرید دلار بوده، در حالی که یورو، ارز واحد اروپایی را به دلیل وابستگی قاره سبز به واردات انرژی از روسیه کاهش داده است. معکوس شدن روند دلار همچنین عامل روند کاهشی در بخش کالاهای خام خواهد بود؛ چراکه بیشتر ارزهای عمده جهان با دلار قیمتگذاری میشوند. با تمام این اوصاف طلا روز جمعه هم تا لحظه تنظیم این خبر با ۲ دلار کاهش نسبت به قیمت بسته شدن بازار در روز پنجشنبه به ۱۲۹۴ دلار برای هر اونس رسید. مساله این است که قیمت طلا در صورت نبود بحران ژئوپلیتیک در شرق اروپا باید از مرز ۱۲۸۰ دلار نیز پایینتر میرفت. سطح حمایتی طلا را بیشتر ۱۲۷۰ دلار برای هر اونس و در بهترین حالت ۱۲۸۰ دلار میدانند، اما بحران اوکراین که به جز درگیری کی یف و مسکو به درگیری کرملین با غرب هم کشیده شده باعث شد که فشار فروش در بازار اونس جهانی خیلی زیاد نشود. طلا از سر همین واقعیات در هفتههای گذشته با افت و خیز بسیاری روبهرو بوده ، اما برای میانمدت و درازمدت احتمال کاهش آن بیشتر مورد توجه است. بعضی از تحلیلگران بازار طلا بر این باورند که فلز زرد در تابستان سالجاری با کاهش مواجه خواهد شد.
کارشناسان و استراتژیستهای بازار طلا معتقدند که یکی از مهمترین عوامل کاهش احتمالی قیمت طلا در تابستان ۲۰۱۴ افت تقاضا از سوی سفته بازان و دلالان بینالمللی خواهد بود. نوسانات شدید قیمت طلا در هفتههای گذشته موجب شده تا فعالیت سفتهبازان و دلالان هم تا میزان قابلتوجهی کاهش پیدا کند و این مساله بر کاهش احتمالی بهای طلا در ماههای آینده تاثیرگذار خواهد بود؛ اما یک علت دیگر کاهش قیمت فلز زرد در تابستان، افت فصلی تقاضای فیزیکی طی ماههای مه تا ژوئن است. سوابق نشان میدهد که تقاضای فیزیکی طلا در بازارهای جهانی در این چند ماه معمولا با کاهش روبهرو میشود، اما دلیل سومی هم برای کاهش احتمالی وجود دارد.
بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا ادامه دارد و گمان کارشناسان بر این است که دلار آمریکا با افزایش ارزش روبهرو خواهد شد. نکته اینکه ارزش دلار و طلا نسبت معکوس دارند. به این ترتیب چنانکه اشاره شد سطح حمایتی قیمت طلا در شرایط کنونی ۱۲۷۵ دلار خواهد بود و سطح مقاومتی این فلز گرانبها نیز ۱۳۳۰ دلار است. از این رو برخی از کارشناسان بینالمللی بر این اعتقاد هستند که اکنون زمان خوبی برای خرید طلا نیست. موضوع این است که با وجود تنشهای شدید در مرزهای شرقی اوکراین، قیمت طلا رشد خیلی شدیدی را تجربه نکرده و این مساله بسیاری از معاملهگران و سرمایهگذاران را نسبت به رویدادهای آینده بازار اونس نگران کرده است. طلا به طور سنتی سرمایهگذاری مطمئنی در زمان افزایش نرخ تورم و تشدید تنشهای سیاسی بینالمللی است؛ اما با توجه به مسائل پیش گفته برخی از سرمایهگذاران میگویند که فعلا برای خرید دست نگه خواهند داشت و خرید طلای بیشتر را به آینده موکول خواهند کرد.
ارسال نظر