سرگیجه در بازار طلا
اتفاق بزرگ رخ نداد
گروه بازار پول- نرخ هر اونس طلای جهانی صبح دیروز ۱۵ دلار افزایش یافت. درآخرین ساعات کاری روز جمعه، پانزدهم آذر ماه، آمار شاغلان بخش غیر کشاورزی و درصد بیکاری ایالات متحده اعلام شد. کارشناسان پیشبینی کرده بودند که این آمارها تاثیر زیادی بر قیمت طلا میگذارد، چرا که سیاستهای بانک مرکزی آمریکا برای تغییر مقدار محرک پولی یا نرخ بهره بستگی زیادی به میزان موفقیت آمریکا در حوزه بازار کار داشت و آمریکا بنا را بر این گذاشته بود تا در صورت رسیدن به مقاصد معلوم در بازار کار میزان محرک پولی را کاهش و در ادامه نیز نرخ بهره را افزایش دهد.
گروه بازار پول- نرخ هر اونس طلای جهانی صبح دیروز 15 دلار افزایش یافت. درآخرین ساعات کاری روز جمعه، پانزدهم آذر ماه، آمار شاغلان بخش غیر کشاورزی و درصد بیکاری ایالات متحده اعلام شد.
کارشناسان پیشبینی کرده بودند که این آمارها تاثیر زیادی بر قیمت طلا میگذارد، چرا که سیاستهای بانک مرکزی آمریکا برای تغییر مقدار محرک پولی یا نرخ بهره بستگی زیادی به میزان موفقیت آمریکا در حوزه بازار کار داشت و آمریکا بنا را بر این گذاشته بود تا در صورت رسیدن به مقاصد معلوم در بازار کار میزان محرک پولی را کاهش و در ادامه نیز نرخ بهره را افزایش دهد. در ساعت ۱۷ روز جمعه آمارهایی که مدتی بود، بازار طلا انتظارش را میکشید، منتشر شد. بر اساس آمار منتشر شده، در ماه نوامبر، ۲۰۳ هزار جایگاه شغلی در آمریکا ایجاد شده و میزان بیکاری به ۷ درصد رسیده بود. در این ماه نیز مانند اکتبر، تعداد جایگاههای شغلی ایجادشده بیشتر از حد انتظار و مساعد بود، اما درصد بیکاری قدری از مقدار پیشبینی شده بالاتر بود وهنوز با هدف ۵/۶ درصدی فاصله داشت. به هر حال انتشار آمارها باعث شد که قیمت هر اونس طلای جهانی به طور ناگهانی ۱۳ دلار افت کند، اما دیروز صبح دیده شد که قیمت طلا با افزایش ۱۵ دلاری تمام افت حادث شده را جبران کرد. این امر به تعبیر عمده کارشناسان از نابسامانی بازار طلا حکایت دارد. طلا در پایان هفته گذشته نیز به صورتی غیرمشخص و
نامنظم به تقویت یورو و آمارهای مثبت اقتصاد آمریکا واکنش نشان داده بود، به گونهای که در ابتدا با کاهش قیمت همراه بود و در ادامه کاهش قیمت را جبران کرده و حتی قیمتش افزایش یافت. اظهارنظرهای ضد و نقیض در مورد طلا و علت تراشی برای هر تغییری که اونس متحمل میشود، باعث شده که این روزها طلا به عنوان کالایی پرنوسان و غیرقابل پیشبینی شناخته شود. بررسی تحولات قیمتی طلا در ماههای گذشته نشان میدهد که این فلز گرانبها در این مدت با بیشترین نوسانات روبهرو شده است. شاخص سهام در بازارهای بینالمللی بورس نیز در این مدت با نوسانات زیادی همراه بوده است، ولی در مجموع سرمایهگذاری در بازار سهام سود بیشتری را عاید سرمایهگذاران بینالمللی کرده است. در مجموع کارشناسان و تحلیلگران بازارهای جهانی بر این باورند که طلا و سهام از پرنوسانترین داراییها برای سرمایهگذاری در ۱۱ ماه نخست ۲۰۱۳ میلادی بودهاند. بازار طلا در این روزها سرشار از نااطمینانی و عدم قطعیت است و اظهارنظر قطعی در این خصوص میسر نیست. تازهترین نظرسنجی «کیتکو نیوز» از کارشناسان اقتصادی نیز نشان میدهد که اختلاف نظر زیادی در خصوص روند تحولات قیمت طلا وجود دارد.
در نظرسنجی اخیر کیتکو نیوز از ۱۹ کارشناس ارشد اقتصادی ۷ نفر به افزایش قیمت طلا در هفته جاری رای دادهاند.۷ نفر بر این باورند که قیمت طلا در روزهای آینده با کاهش روبهرو خواهد شد و ۵ نفر نیز اعلام کردند قیمت طلا تغییر چندانی نخواهد داشت. پیش از این عمده کارشناسان اقتصادی معتقد بودند که وضعیت بازار طلا با انتشار آمارهایی که هفته گذشته از اقتصاد آمریکا منتشر شدند و آخرین نشست فدرال رزرو تا حدی روشن خواهد شد. آمارهای منتشر شده به عدم قطعیتهای حاکم بر بازار طلا خاتمه ندادند، اما اتفاق بزرگی هم رخ نداد، البته در پایان این هفته نیز آمارهایی در مورد اقتصاد ایالات متحده منتشر میشود که خیلی حائز اهمیت نیستند. غیر از این در هفته جاری و در بازارهای مالی جهانی، دادههای اقتصادی چندان مهمی را انتظار نمیکشیم. در همین حال با نزدیک شدن به زمان نشست سیاستگذاری فدرال رزرو دادههای اقتصادی در آمریکا بیش از پیش مورد توجه خواهند بود. نشست فدرال رزرو در روزهای ۱۸-۱۷ دسامبر برگزار خواهد شد که با توجه به دادههای قدرتمند اخیر که از اقتصاد آمریکا بیرون آمده است انتظارات زیادی برای شروع کوچکسازی محرکهای مالی این نهاد که مدتها
است ذهن بازارها را درگیر کرده شکل گرفته است.حال برخی تحلیلگران روز واقعه را ۱۷ و ۱۸ دسامبر عنوان میکنند و میگویند این دادهها میتواند روندها را شفاف کند. گرچه برخی میگویند اتفاقات کنونی بازار طلا واکنشی به تصمیمهای منفی احتمالی در آینده است.
بازار داخلی
در حالی که این روزها بازار طلای جهانی سرشار از عدم اطمینان است، بازار داخلی تلاش دارد تا هر چه بیشتر ثبات را مستقر کند. همه منتظر بودند تا در اولین روز هفته جاری بازار تهران محل انعکاس اخبار و آمار متنوعی باشد که در هفته گذشته منتشر شده بودند. بر این اساس بازار داخلی باید به تغییرات متنوع نرخ طلای جهانی، تغییرات نرخ برابری یورو و پوند نسبت به دلار پاسخ میداد. قیمت طلای جهانی چند هفتهای بود که روندی نزولی داشت، ولی در روزهای پایانی هفته گذشته برآیند اتفاقات مسیر طلا را حتی برای چند روز هم که شده صعودی کرد. دیروز بازار داخل در پاسخ به بازار نامطمئن طلای جهانی، قیمتهای خود را تقریبا ثابت نگه داشت و خیلی تحت تاثیر قرار نگرفت. بر این اساس تغییرات نرخ انواع سکه محدود و در خلاف جهت یکدیگر واقع میشدند. کارشناسان واکنش ذکرشده را به نشانهای مثبت تعبیر کرده و معتقدند که این امر از قوام و ثبات بازار داخلی حکایت دارد.
رویداد مهمی که در پایان هفته گذشته رخ داد و انتظار میرفت که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بازار داخل را تحت تاثیر قرار دهد، نشست بانک مرکزی اروپا و سخنرانی رییس این نهاد، ماریو دراگی بود. سران اقتصادی اتحادیه اروپا در نشست اخیر بانک، نرخ بهره را تغییر ندادند. برخی از کارشناسان انفعال این نهاد را در برابر مساله پایین بودن تورم منطقه یورو خطرناک دانستند، ولی ماریو دراگی اطمینان داد که بانک مرکزی بر اوضاع اقتصادی اشراف دارد و مانع خواهد شد که تورم به مشکلی جدی تبدیل شود. به هر حال تغییر نکردن نرخ بهره، به تعبیر کارشناسان، خیال بازار را از بابت یورو راحت کرد و تقویت شدید آن در مقابل دلار را موجب شد. از آنجا که صرافان راسته بازار در تعیین قیمت ارزهای خود توجه زیادی به نرخهای برابری دارند، دیروز انعکاس تغییر نرخ برابری یورو به دلار بر تابلوهای صرافیها مشاهده میشد. نرخ دلار در بازار داخل کاهش و نرخ یورو افزایش یافت.
چیز دیگری که بر تابلوهای بازار تهران جلب توجه میکرد، کاهش بیشتر فاصله بین نرخ خرید و فروش دلاربود.در برخی صرافیها فاصله خرید و فروش از ۲۰ به ۱۰ تومان کاهش یافته است. در حالی که چند روز پیش برخی صرافان بازار اظهار کرده بودند که فاصله بین نرخ خرید و فروش ارز کاهش یافته و از این مساله به عنوان نشانهای مثبت یاد کرده بودند، دیروز شاهد کاهش بیشتر فاصله ذکر شده بودیم. بهعلاوه این امر که قیمت دلار مدتی است از ۳ هزار تومان تجاوز نکرده و کارکرد سطح مقاومتی ۳ هزار تومانی عکس شده است، نیز از سوی برخی از کارشناسان به قابلیتهای کاهشی دلار در بازار داخل و توانایی ریال برای تقویت مربوط میشود.
ارسال نظر