تعادل دلار در 3000 تومان

دنیای اقتصاد- نرخ دلار در روزهای اخیر کماکان حول و حوش ۳۰۰۰ تومان در نوسان بوده است. بررسی منحنی نوسان قیمت آن حتی از هفته‌های قبل هم نشان می‌دهد که سطح ۳۰۰۰ تومان با نوسان محدود همچنان مورد تاکید بازار نیز هست. در روزهای این هفته افت نرخ به زیر ۳۰۰۰ تومان و بازگشت دوباره به این مرز تکرار شده است. افزایش تقاضای سفته بازی در زیر این سطح، از یک سو و نبود تقاضای موثر تجاری بالاتر از این سطح از سوی دیگر برآیند قیمت را بازهم به ۳۰۰۰ تومان رسانده است. در این میان انتظار فعالان اقتصادی، اما هنوز تعدیل نشده است. دلار مسیر رفته را بازگشت

گروه بازار پول- نرخ دلار و یورو دیروز قدری افزایش یافت و بازار دوباره دلار را در مرز ۳۰۰۰ تومان بر تابلوها مشاهده کرد. نرخ انواع سکه البته تغییری با قیمت‌های روز دوشنبه نداشت.اما در بازارهای جهانی قیمت هر اونس طلا ۲۰دلار افزایش یافت. چراکه انتظار برای اعلام نرخ بیکاری در آمریکا تاثیر گذاری مهم خود را بر بهای طلا حفظ کرده است.

روز گذشته بهای دلار در بازار داخلی با افزایش روبه‌رو شد و از نرخ ۲۹۹۵ تومان روز دوشنبه تا ۳۰۱۰ تومان بالاآمد. یورو نیز با ۱۵ تومان افزایش تا ۴۱۰۰ تومان رشد کرد. در بازار سکه نیز البته بهای سکه در سطح ۹۵۵ هزار تومان ثابت ماند.

قیمت ارز تقریبا در سطح ۳۰۰۰ تومان بانوسان اندکی متغیر است و البته بازارداخلی با این سطح همچنان با کاهش شدید تقاضای تجاری روبه‌رو است. در واقع واردکننده‌ها این نرخ را برای واردات گران می‌دانند و در مقابل صادرکننده‌ها نیز از ریزش قیمت دلار به زیر این سطح واهمه دارند.

تقابل افکار در تلاش برای ارائه یک دیدگاه واقعی و کاربردی برای رونق بازار ارز البته فارغ از اینکه قیمت دلار در چه سطحی باشد، به برخی نگرانی‌های دیگر نیز مربوط است. اول اینکه مسیر انتقال ارز همچنان با مشکلات قبلی دست و پنجه نرم می‌کندو هزینه‌های سربار زیادی را بر واردکننده‌ها تحمیل می‌کند نکته دوم به طرف تقاضا باز می‌گردد. بازار همچنان با نبود تقاضا روبه‌رو است. در بازار داخلی همچنان تقاضای حواله‌های ارزی را با کمترین میزان روبه‌رو کرده است.

در این روزها عموما صرافان حواله‌های کم تعداد و کم میزان روزانه ۵ هزار دلار ، تا ۱۰ هزار دلار ودر نهایت ۲۰ هزار دلاری دارند. برخی همچنان برای جلوگیری از رد یابی و توقیف حواله، سقف ۲۰ هزار دلاری برای حواله در نظر گرفته‌اند. برخی نیز البته با ارقام بالاتر هم کار می‌کنند، اما از مشتری تعهد می‌گیرند که در صورت ایجاد اشکال در مسیر حواله جای شکایتی باقی نماند. حفظ نرخ دلار در سطح ۳۰۰۰ تومان البته پیام مهم دیگری برای فعالان بازار دارد. پیامی که حاکی از وجود اراده‌ای است که واردکننده‌ها را قانع کنند تا با همین نرخ اقدام به خرید کنند. با این حال شرایط سیاسی و روانی اقتصاد کشور در این روزها انتظار برای دلار ارزان‌تر را ترغیب می‌کند.در شرایط رکود تورمی فعلی واردات گران البته بااقبال مشتریان مواجه نمی‌شود وکارخانه‌ها نیز مواد اولیه گران وارد نمی‌کنند. ازاین رو است که وزیر صنعت همچنان از کارکردن اغلب صنایع با ۳۰ درصد ظرفیت انتقاد کرده است.

۵۰ درصد ارزها به کشور بازگشت

در این روزها شفاف‌سازی‌ها برای سیاست‌های ارزی همچنان در نشست‌های تجاری نیز پیگیری می‌شود. درتازه ترین نشست در اتاق بازرگانی مقامات بانک مرکزی از شیوه منابع و مصارف ارزی در مرکز مبادلات سخن گفته و البته از بازگشت ۵۰ درصد ارزهای اعطا شده به واردکننده‌‌ها به کشور خبر داده اند.

مجید‌هاشمی مدیرکل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی در جلسه اتاق بازرگانی در رابطه با اظهارنظر چندی پیش رییس‌کل بانک مرکزی که جنجال زیادی نیز در کشور به پا کرد، گفت که نظر آقای سیف از اعلام نرخ کف ارز در نشست اتاق ایران، این بوده که صادرات غیرنفتی پا بگیرد و اینکه او به دنبال این بوده است که صادرکنندگان احساس نگرانی از بازار ارز نکنند.وی در رابطه با رقم واقعی نرخ دلار، بر نرخ شناور مدیریت شده تاکید کرد و اذعان داشت که نرخ ثابتی وجود ندارد.

او در خصوص میزان ارز تخصیص داده شده در اتاق ارزی گفت: سال گذشته در اتاق مبادلات ارزی به میزان ۳۰ میلیارد دلار ارز به متقاضیان داده شد و این میزان بابت تعهدات ارزی قبلی بوده و نه صرفا تخصیص یافته برای کالاهای اساسی.

وی افزود: سال گذشته بر اساس بودجه کل کشور، بانک مرکزی اجازه فروش ارز به غیر از نرخ مرجع را نداشت و کل ارزهایی که به اتاق مبادلات وارد شد، هیچ کدام از طرف بانک مرکزی نبود.

مدیرکل عملیات و تعهدات ارزی بانک مرکزی در ادامه افزود: بازگشت ارز حاصل از صادرات به چهار طریق ممکن است و نرخ آن را نیز صادرکننده به صورت توافقی به دست می‌آورد، در صورتی که هیچ یک از این چهار روش به سرانجام نرسید.

هاشمی در پاسخ به این پرسش که ارز خروجی از کشور به کجا رفته است؟ اظهار کرد: طبق بررسی‌های بانک مرکزی، بالای ۵۰ درصد ارز داده شده، به داخل کشور بازمی‌گردد.

طلا در بازارهای جهانی

دیروز بهای طلا درابتدای کار مانند روز دوشنبه تقریبا از سطح بهای پایان معاملات هفتگی چندان فاصله نگرفت. اما در ادامه به‌دلیل اعلام گزارش مشاغل آمریکا با افزایش ۲۰دلاری مواجه شد. براساس این گزارش میزان اشتغال ایجاد شده کمتراز حد انتظار بود. دیروز بهای هر اونس طلا تا ۱۳۳۷دلار بالا رفت. با این حال نوسان محدود تقریبا نشانگر انتظار بازار برای دریافت سیگنال‌های تازه است. دیروز در بازار‌های جهانی انتظار برای اعلام نرخ بیکاری در آمریکا پس از یک وقفه یک ماهه وجود داشت. تا بعدازظهر دیروز نرخ بیکاری ماه سپتامبر به دلیل تعطیلی ۱۶ روزه بخش‌هایی از دولت فدرال آمریکا از اول اکتبر اعلام نشد. اعلام این نرخ به عنوان یکی از شاخص‌های پایه برای تصمیم‌گیری فدرال رزرو در خصوص کاهش حجم محرک‌های اقتصادی مورد نظر است. با این حال همچنان بازارهای جهانی منتظر نحوه رویارویی فدرال رزرو با این اتفاق هستند.

تعطیلی ۱۶ روزه در نهایت با یک تصمیم برای تعهد تامین بودجه ۴ ماهه دولت فدرال پایان یافت؛ اما همین موضوع نیز خود به دلیلی برای ادامه نگرانی‌ها تبدیل شده است. اینکه این تنش در ۴ ماه آینده در اوایل ۲۰۱۴ دوباره بازارها را متشنج خواهد کرد، بهای طلا را نیز نوسانی کرده است. به هر حال همچنان نرخ طلا منتظر دریافت آمار بیکاری جدید آمریکا است.

قیمت طلا سال آینده نیز تحت فشار زیادی خواهد بود

همچنین در حالی که قیمت جهانی طلا امسال برای نخستین بار در ۱۳ سال اخیر با کاهش شدیدی روبه‌رو شده کارشناسان اقتصادی بر این باورند که این فلز گرانبها در سال ۲۰۱۴ میلادی نیز زیر فشار زیادی قرار خواهد داشت.

به گزارش سایت طلا به نقل از بیزینس لاین؛ تحلیلگران اقتصادی و مالی اعلام کردند که قیمت طلا با توجه به تحولات اقتصادی، سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی جهان و بی‌ثباتی‌های سیاسی طی سال آینده نیز با کاهش روبه‌رو خواهد شد. بر اساس این گزارش مشکلات اقتصادی کشورهای نوظهور و در حال توسعه تاثیر منفی زیادی بر کاهش رشد اقتصادی این کشورها در ماه‌های اخیر داشته و این مساله قطعا بر تقاضای جهانی طلا موثر خواهد بود.

گرچه به نظر می‌رسد فدرال رزرو آمریکا تا برگزاری نشست دسامبر اجرای محرک پولی را متوقف نخواهد کرد، ولی اجرای محرک پولی ۸۵ میلیارد دلاری نیز به تنهایی قادر به افزایش قیمت طلا نخواهد بود.به نظر می‌رسد طلا درخشش و جذابیت خود را از دست داده است و سرمایه‌گذاران بین‌المللی در شرایط کنونی تمایلی برای خرید و سرمایه‌گذاری در بازار طلا ندارند.پیش‌بینی می‌شود قیمت طلا تا ۶ ماه آینده با فشار زیادی روبه‌رو شود و همچنان روند نزولی خود را طی کند.