گزارش بانک مرکزی نشان میدهد
رشد ۱۸ درصدی تسهیلات اعطایی بانکها
گروه بازار پول- آمارها نشان میدهد در پایان سال گذشته در حدود ۴۰۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات از سوی سیستم بانکی کشور پرداخت شده که در مقایسه با رقم آن در پایان سال ۱۳۹۰، رشدی در حدود ۷/۱۷ درصد را نشان میدهد. این آمار میگوید از این تسهیلات، بیشترین سهم آن را تسهیلات در قالب عقود مشارکتی و پس از آن، تسهیلات به صورت عقود مبادلهای، سایر عقود و عقود قرضالحسنه داشتهاست. در گزارش بانک مرکزی از وضعیت تسهیلات اعطاشده از سوی شبکه بانکی کشور در پایان سال گذشته که وضعیت این تسهیلات را از لحاظ نوع عقد استفاده شده برای پرداخت تسهیلات و نیز گروهبندی بانکهای کشور از لحاظ تجاری، تخصصی، بانکهای غیردولتی و موسسات اعتباری بررسی کرده، عقود مورد استفاده برای پرداخت تسهیلات در ۹ عنوان «عقود اصلی» و یک عنوان «سایر عقود» معرفی شدهاست.
گروه بازار پول- آمارها نشان میدهد در پایان سال گذشته در حدود ۴۰۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات از سوی سیستم بانکی کشور پرداخت شده که در مقایسه با رقم آن در پایان سال ۱۳۹۰، رشدی در حدود ۷/۱۷ درصد را نشان میدهد. این آمار میگوید از این تسهیلات، بیشترین سهم آن را تسهیلات در قالب عقود مشارکتی و پس از آن، تسهیلات به صورت عقود مبادلهای، سایر عقود و عقود قرضالحسنه داشتهاست. در گزارش بانک مرکزی از وضعیت تسهیلات اعطاشده از سوی شبکه بانکی کشور در پایان سال گذشته که وضعیت این تسهیلات را از لحاظ نوع عقد استفاده شده برای پرداخت تسهیلات و نیز گروهبندی بانکهای کشور از لحاظ تجاری، تخصصی، بانکهای غیردولتی و موسسات اعتباری بررسی کرده، عقود مورد استفاده برای پرداخت تسهیلات در ۹ عنوان «عقود اصلی» و یک عنوان «سایر عقود» معرفی شدهاست. به این ترتیب، با جدا کردن عقد قرضالحسنه و سایر عقود از آن، میتوان هشت عقد باقیمانده را در قالب سه عقد «مشارکتی» و سه عقد «مبادلهای» دستهبندی و میزان و تغییرات آنها را بررسی کرد. با استفاده از دستهبندیهای رایج، میتوان عقود «اجاره به شرط تملیک»، «فروش اقساطی» و «جعاله» را به عنوان «عقود مبادلهای» و همچنین عقود «مضاربه»، «مشارکت مدنی»، «مشارکت حقوقی»، «سرمایهگذاری مستقیم» و «سلف» را به عنوان «عقود مشارکتی» در نظر گرفت.
مانده تسهیلات اعطایی
آمارها نشان میدهد در پایان سال گذشته، «مانده تسهیلات اعطایی بانکها» به رقم ۴۰۶ هزار و ۷۵۹ میلیارد تومان رسیده است که نشاندهنده حجمی از منابع بانکی است که در پایان اسفند سال گذشته، به صورت تسهیلات، خارج از سیستم بانکی بودهاست. این آمار میگوید میزان کل تسهیلات اعطا شده از سوی سیستم بانکی کشور در پایان سال ۱۳۹۱ در مقایسه با پایان سال ۱۳۹۰، درحدود ۷/۱۷ درصد افزایش یافتهاست.
این آمارها حاکی از آن است که از این میزان، در حدود ۴۶ درصد تسهیلات در قالب عقود مشارکتی، در حدود ۶/۳۴ درصد از میزان آن در قالب عقود مبادلهای، در حدود ۳/۵ درصد از آن در قالب قرضالحسنه و در حدود ۱۴ درصد از آن در قالب سایر عقود بانکی پرداخت شدهاست.
این گزارش نشان میدهد که در پایان اسفندماه سال گذشته، در بین عقود معرفی شده، بیشترین سهم از مانده تسهیلات اهدایی بانکها و موسسات اعتباری را مشارکت مدنی با ۹/۳۸ درصد به خود اختصاص داده است. همچنین سهم قرضالحسنه ۳/۵ درصد، مضاربه ۱/۳ درصد، سلف ۴/۰ درصد، جعاله ۷/۴ درصد، فروش اقساطی ۳/۲۹ درصد، اجاره به شرط تملیک ۷/۰ درصد، مشارکت حقوقی ۶/۲ درصد، سرمایهگذاری مستقیم ۱/۱ درصد و سایر ۱۴ درصد بوده است.
بیشترین رشد در عقود مشارکت حقوقی
مطابق آمار ارائه شده، در مدت یادشده در کل سیستم بانکی، تسهیلات عقود مبادلهای به میزان ۷/۱۵ درصد، تسهیلات در قالب عقود مشارکتی به میزان ۸/۲۳ درصد، تسهیلات در قالب عقود قرضالحسنه به میزان ۱/۲۱ درصد و تسهیلات در قالب سایر عقود نیز به میزان ۱/۴ درصد رشد یافتهاست. در میان اجزای ۹ گانه این عقود نیز، عقود مشارکت حقوقی، سرمایهگذاری مستقیم، مشارکت مدنی و جعاله به ترتیب با ۱/۵۳ درصد، ۹/۴۶ درصد، ۷/۲۴ درصد و ۶/۲۶ درصد رشد، بیشترین نرخ افزایش را داشتهاست.
عقود به تفکیک بانکها
براساس این گزارش، در بخش بانکهای تجاری با پرداخت ۷۶ هزار و ۳۹۷ میلیارد تومان مانده تسهیلات، سهم تسهیلات قرضالحسنه ۸ درصد، مضاربه ۷/۴ درصد، سلف ۲/۱ درصد، مشارکت مدنی ۵/۲۲ درصد، جعاله ۳/۱۱ درصد، فروش اقساطی ۹/۲۸ درصد، اجاره به شرط تملیک ۹/۰ درصد، مشارکت حقوقی یک درصد، سرمایهگذاری مستقیم ۹/۰ درصد و سایر ۶/۲۰ درصد بوده است. در بخش بانکهای تخصصی ۱۲۲ هزار میلیارد تومان مانده تسهیلات، بیشترین سهم را فروش اقساطی با ۱/۵۶ درصد به خود اختصاص داده است. در این بانکها سهم تسهیلات قرضالحسنه ۷/۳ درصد، مضاربه ۵/۰ درصد، سلف ۶/۰ درصد، مشارکت مدنی ۹/۲۹ درصد، جعاله ۹/۱ درصد، اجاره به شرط تملیک ۴/۰ درصد، مشارکت حقوقی ۷/۰ درصد، سرمایهگذاری مستقیم ۲/۰ درصد و سایر ۹/۵ درصد بوده است. در حوزه بانکهای غیردولتی و موسسات اعتباری، مانده تسهیلات اعطایی در پایان سال گذشته به ۲۰۷ هزار و ۸۴۲ میلیارد تومان رسیده که سهم مشارکت مدنی با ۲/۵۰ درصد از سایر عقود بیشتر است. در بانکهای غیردولتی و موسسات غیراعتباری سهم تسهیلات قرضالحسنه ۳/۵ درصد، مضاربه ۴/۰ درصد، سلف صفر، جعاله ۸/۳ درصد، فروش اقساطی ۶/۱۳ درصد، اجاره به شرط تملیک ۸/۰ درصد، مشارکت حقوقی ۴/۰ درصد، سرمایهگذاری مستقیم ۷/۱ درصد و سایر ۴/۱۶ درصد بوده است. در بانکهای غیردولتی و اعتباری سهم عقود مشارکتی درصد، عقود مبادلهای درصد و سایر ۴/۱۶ درصد است. همچنین در بانکهای تخصصی مانده تسهیلات عقود مشارکتی ۵/۳۱ درصد، عقود مبادلهای ۶/۶۲ درصد و سایر ۹/۵ درصد بوده است. در بانکهای تجاری مانده تسهیلات مشارکتی ۱/۲۹ درصد، عقود مبادلهای ۳/۵۰ درصد و ۶/۲۰ درصد هم سهم سایر عقود است.
ارسال نظر