11 راهبرد پولی در دوره جدید

دنیای اقتصاد- روز گذشته مراسم تودیع و معارفه روسای کل پیشین و جدید بانک مرکزی برگزار شد. اعضای تیم اقتصادی دولت در این مراسم بر استقلال بانک مرکزی و کنترل متغیرهای پولی به منظور کاهش تورم تاکید کردند و استقلال بانک مرکزی را تنها از طریق «کاهش سلطه مالی دولت بر سیاست‌های پولی» امکان‌پذیر دانستند تا علاوه بر اصلاح ساختارها، سیاست‌گذاری نیز به سمتی برود که از ایجاد فشار بر منابع بانک مرکزی خودداری شود. ولی‌الله سیف، سکاندار جدید بانک مرکزی نیز در این مراسم از «مهار تورم از طریق کنترل پایه پولی» به عنوان راهبرد اصلی بانک مرکزی در دوره جدید نام برد. رییس‌کل بانک مرکزی سه رکن «اعتدال» در سیاست‌گذاری پولی را «ایجاد تعادل در بازارهای کلان»، «تعامل با سایر دستگاه‌ها، فعالان اقتصادی و نهاد‌های بین‌المللی» و «عدالت در توجه به کنترل تورم، پرهیز از شوک درمانی و ممانعت از منفی شدن نرخ سود سپرده‌گذاران» عنوان کرد. وی همچنین یازده راهبرد بانک مرکزی را در مسوولیت خود تشریح کرد که علاوه بر کنترل تورم، مواردی را از قبیل «بازگرداندن آرامش به بازار ارز و حذف مداخلات غیراقتصادی از این بازار»، «قاعده‌مند کردن فعالیت موسسات اعتباری»، «نگاه تخصصی به دیپلماسی اقتصادی برای تخفیف تحریم‌ها» و «تعهد به ارائه آمارهای دقیق و منظم» شامل می‌شود. در مراسم تودیع و معارفه محمود بهمنی و ولی‌الله سیف اعلام شد

11 راهبرد بانک مرکزی در دوره جدید

دنیای اقتصاد- هجدهمین رییس‌کل بانک مرکزی صبح روز گذشته در طبقه هجدهم این بانک تودیع شد. محمود بهمنی که با حکم محمود احمدی‌نژاد دوم مهر ۱۳۸۷ جایگزین طهماسب مظاهری شده بود در کمتر از یک ماه مانده به پایان دوره پنج سالگی جای خود را به ولی‌الله سیف داد.

پرواز در حصار شیشه ای

بهمنی سخنرانی تودیع خود را با مناجات همیشگی که در ابتدای سخنانش در طول دوره ریاست داشت آغاز کرد، «بارالها عزت همان بس که پروردگارم تو هستی.... »، پس از قرائت مناجات، برای تیم جدید اقتصادی دولت آروزی موفقیت و با اشاره به سابقه دوستی ۳۰ ساله خود با رییس‌کل جدید از توانایی‌های وی تمجید کرد. شاید تنها تفاوت سخنرانی آخر محمود بهمنی در گرفتگی صدا بود. گرفتگی که برخی حاضران آن را یک بغض پنج ساله توصیف می‌کردند که انتظار می‌رفت در پایان سخنرانی شکسته شود. رییس‌کل هجدهم با اشاره به تحریم‌های اعمال شده علیه بانک‌ها، دوره خود را مثابه شرایط جنگ دانست. جنگی که در آن بانک مرکزی همانند یک سرباز جنگیده است و به‌خاطر مصالح کشور در برابر انتقادها دم نزده است. بهمنی در تمثیلی محدودیت‌های بانک مرکزی را تصویر‌سازی کرد. به گفته بهمنی در دوره اخیر بانک مرکزی را در حصار شیشه‌ای محصور کردند و انتظار داشتند با وجود این حصار بانک پرواز کند. او در عین حال از تلاش‌های همکاران خود در بانک مرکزی تشکر کرد که در عین محدودیت‌ها پرواز کردند. او در ادامه به گزارشی از حدود پنجم سال حضور در بانک مرکزی پرداخت.

افزایش قابل‌توجه ذخایر ارزی و طلای کشور

بهمنی با اشاره افزایش قابل‌توجه ذخایر ارزی موجودی صندوق توسعه ملی را بالغ بر ۳۲ میلیارد دلار اعلام کرد. به گفته وی افزایش ذخایر ارزی و طلای کشور در چند سال اخیر، نقطه اتکای بانک مرکزی در مقابله با تحریم‌ها و مقاومت در برابر فشارهای بین‌المللی بوده است.

کنترل بر مصرف ‌ارز، واردات و صادرات

بهمنی‌ افزود: بانک‌ مرکزی در سال‌های اخیر موفق شد با تغییر سبد ارزی میلیاردها دلار سود نصیب ذخایر کشور کند. در همین راستا، پورتال ارزی و مرکز مبادلات ایجاد شد تا با کنترل بر مصرف ‌ارز، واردات و صادرات کاملا تحت‌نظر قرار گیرد.

کاهش بدهی‌های خارجی

وی اقدام دیگر بانک در دوران مدیریت خود را کاهش بدهی خارجی عنوان و اظهار کرد: با وجود تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی بر بانک‌ مرکزی در چند سال اخیر توانستیم با کاهش ۵/۲۷ میلیارد دلار بدهی‌های خارجی بالفعل و بالقوه کشور، این بدهی‌ها را از رقم حدود ۸۵۳/۴۱ میلیارد دلار به ۱۷۱/۱۴ میلیارد دلار کاهش دهیم. وی تصریح کرد: این درحالی بود که بدهی‌های کشورهای منطقه به طور متوسط بیش از ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیارد دلار است و این امر، قدرت اقتصادی ایران اسلامی را نشان می‌دهد.

توسعه سرمایه‌‌گذاری

وی درخصوص توسعه سرمایه‌‌گذاری عنوان کرد: بانک مرکزی در بخش نفت و گاز از طریق قراردادهای فاینانس و انتشار اوراق مشارکت ارزی در بازار سرمایه بین‌المللی اقدامات شایسته‌ای انجام داد.

افزایش سرمایه بانک

بهمنی با اشاره به سرمایه بانک مرکزی از گذشته تاکنون تصریح کرد: سرمایه بانک‌مرکزی از رقم یازده هزار میلیارد و ۲۰۰ ریال در سال ۱۳۸۶ با رشد ۱۷۶ درصد به رقم ۳۱ هزار میلیارد در پایان سال ۹۰ افزایش یافت و در سال جاری این رقم بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد ریال خواهد شد.

تامین اعتبار مسکن مهر

وی در ادامه افزود: بانک مرکزی با تخصیص خطوط اعتباری مناسب به بخش‌مسکن به خصوص مسکن مهر، توانست نیازهای اقشار متوسط و ضعیف جامعه را تامین کند.

ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی

ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی و ایجاد سازمان نظارتی در استان‌ها جهت نظارت هرچه بیشتر بر بازار پول و ساماندهی موسسات اعتباری اقدام دیگری بود که بهمنی به آن اشاره کرد و افزود: در سه سال گذشته شرکت‌های تعاونی اعتبار، صرافی‌ها، موسسات اعتباری و صندوق‌های قرض‌الحسنه به صورت فراگیر ساماندهی شدند.

توسعه بانکداری الکترونیک

رییس‌کل سابق بانک مرکزی با بیان اینکه پس از سال‌ها تلاش، صندوق ضمانت سپرده‌ها تاسیس شد تا دیگر در کشور نگران ورشکستگی بانک‌ها و موسسات اعتباری نباشیم، اضافه کرد: نظام‌پرداخت و بانکداری الکترونیک طی این سال‌ها رشد چشمگیری را تجربه کرد.

بغضی که نترکید

بهمنی در خاتمه از همکاران خود تشکر کرد. او با اشاره به عهدی که با هم بسته بودند که خستگی را خسته کنند گفت: به عهد خود وفا کردید. سخن به اینجا که رسید جمع حاضر در انتظار شکستن بغض فرو خفته در صدای او بودند؛ اما رییس‌کل هجدهم بغض را در گلو حبس کرد و با صدای گرفته با پنج سال خاطرات و همکاران خود وداع کرد.

طیب‌نیا: بهمنی یک هفته احساس رییس‌کلی کرد

علی طیب‌نیا؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی دومین سخنران مراسم تودیع و معارفه بود. او کار در دوره اخیر را سخت توصیف و اظهار کرد: آقای بهمنی و بانک مرکزی تلاش کردند در دوره‌ای که مسوولان بالا دستی اعتباری برای استقلال بانک مرکزی قائل نبودند سیاست‌گذاری اقتصادی را در مسیر درست هدایت کنند. او با اشاره به حضور خود در شورای پول و اعتبار در دولت گذشته گفت: برخی دولتمردان گذشته تصور می‌کردند که با افزایش نقدینگی می‌توان مشکلات تولید و بیکاری را حل کرد. او گفت: نتیجه این تصور نادرست این شد که به گزارش مرکز آمار اکنون نرخ رشد اقتصادی حدود منفی ۴/۵ درصد و تورم نقطه به نقطه به رقم بی‌سابقه ۴۴ درصد رسیده است. او با تاکید بر سخت بودن انجام کار در چنین فضایی از محمود بهمنی کسب اجازه کرد که جمله‌ای را که برایش نقل کرده در جمع بگوید. طیب‌نیا به نقل از بهمنی گفت که او فقط یک هفته احساس رییس‌کل بانک مرکزی را داشته است یک هفته‌ای که در دولت جدید مسوول بوده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه، شرایط کنونی را به لحاظ تورمی بی‌سابقه دانست و گفت: برخی تورم موجود را با سال ۷۴ مقایسه می‌کنند در حالی که آن تورم همراه با رونق اقتصاد بود و در دوره کنونی تورم به همراه رکود حاکم است. این مسوول اقتصادی دولت یازدهم، شرایط کنونی را معلول سه عامل دانست. ساختار نامتعادل اقتصاد ایران، سیاست‌های اقتصادی نادرست طی سال‌های اخیر و تحریم‌های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران سه عاملی هستند که شرایط کنونی را رقم زده‌اند. طیب‌نیا با اشاره به اینکه راه‌حل نیز بدون تردید هماهنگی بین مجموعه دستگاه‌های حاکمیتی و ستاد اقتصادی دولت است، گفت: دکتر سیف رییس‌کل بانک مرکزی مورد اعتماد کامل رییس‌جمهور و هیات وزیران است؛ نشانه آن هم این است که هیات وزیران به اتفاق آرا به ریاست ایشان رای دادند. وی با بیان اینکه بانک مرکزی وظایف خطیر حفظ ارزش پول ملی، مدیریت ذخایر ارزی و مدیریت شرایط تحریم را بر عهده دارد، تاکید کرد: گذر از این شرایط تنها با هماهنگی در تیم اقتصادی دولت امکان‌پذیر است. وی تاکید کرد: استقلال بانک مرکزی تنها با قانون و مصوبات امکان‌پذیر نیست. برای استقلال لازم است اثرگذاری عملیات پایه پولی توسط دولت کم شود. به گفته وزیر اقتصاد اگر سلطه مالی دولت بر سیاست‌های پولی کاهش نیابد استقلال بانک مرکزی در حد کلام باقی می‌ماند. وی اعمال نظارت هوشمند بر شبکه بانکی و مدیریت شرایط تحریم را با هماهنگی تیم اقتصادی امکان‌پذیر دانست و افزود: خوشبختانه هم اکنون این هماهنگی در دولت جدید دیده می‌شود. نگاه ما راجع به مسائل اقتصادی کاملا‌ هماهنگ است. برای اولین‌بار در تاریخ ایران، قبل از اینکه رییس‌جمهور مستقر شود کارگروهی تشکیل و شرایط اقتصادی تحلیل و راه‌حل‌هایی برای این شرایط تدوین شد. جلسات ستاد اقتصادی هفته‌ای دو بار با حضور رییس‌جمهور و معاون اول ایشان برگزار می‌شود.

جهانگیری: همکاری بهمنی با دولت تداوم دارد

اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهور نیز در مقام سومین سخنران مراسم گفت: واقعیت این است که مردم با مشکلات جدی روبه‌رو هستند و توسعه کشور به دلایلی کند شده است. وی افزود: مردم در معیشت‌شان دچار گرفتاری‌های متعدد هستند و انتظار دارند دولت جدید برای برون‌رفت راه‌حل پیدا کند و معتقدیم که توان دانشگاهی و اجرایی کشور قادر خواهد بود کشور را از این وضعیت خارج سازد. معاون اول رییس‌جمهور در ادامه افزود: مزیت این دولت اخذ نظرهای کارشناسان و اعمال سیاست‌ها است. اگرچه به دنبال نفی خدمات دولت گذشته نیستیم، اما شرایط، شرایط مساعدی نیست. نرخ بیکاری، تورم و... بالا است. تولید کشور با رکود جدی مواجه است. تمامی این موارد نیازمند حاکمیت عقلانیت و تدبیر و حاکمیت علم است که ان شاالله این حاکمیت ایجاد خواهد شد. وی گفت: بانک مرکزی با هماهنگی با ستاد تدابیر اقتصادی باید سریع تر این دوران سخت را با تدبیر پشت سر بگذارد که خوشبختانه این انسجام وجود دارد. وی با بیان اینکه هم مطالبات معوق و هم نرخ‌های سود دستوری در شبکه بانکی مشکلاتی ایجاد کرده‌اند، تاکید کرد: حجم نقدینگی کشور از مسائلی است که باید همواره مورد توجه باشد. این حجم عظیم نقدینگی و سوق دادن آن به سمت تولید و تامین منابع مالی از چالش‌های اصلی ما است. وی افزود: با این چالش‌ها مهم‌ترین وظیفه ستاد تدابیر اقتصادی کنترل تورم و ایجاد فضای با ثبات اقتصادی است. نرخ ارز باید قابل‌پیش‌بینی باشد، ‌نرخ سود بانکی هم همین طور، آن چه که در ستاد تدابیر اقتصادی و شخص رییس‌جمهور بر آن تاکید می‌کنند استقلال بانک مرکزی است. بانک مرکزی نباید نظاره‌گر باشد و صرفا دستورات دولت را اجرا کند. بانک مرکزی مسوول حفظ ارزش پول ملی است و باید با استقلال از کیان خود دفاع کند. وی در ادامه با بیان اینکه برخی اختلافات گذشته بعضی سازمان‌ها را فرسوده کرد‌ه است، اضافه کرد: برای نمونه اختلاف بر سر مدیریت سازمان تامین اجتماعی این نهاد مهم اقتصادی کشور را با چالش‌های جدی مواجه کرده است. جهانگیری یکی دیگر از مشکلات دولت را در نحوه انتخاب رییس‌کل سکوت قانون دانست و گفت: ما در تعیین رییس‌کل بانک مرکزی با چالش‌هایی روبه‌رو و مجبور شدیم به قانون پولی و بانکی قبل مراجعه کنیم. در قانون برنامه پنجم توسعه تعیین قائم مقام مشخص شده بود، اما این قانون در رفت و برگشت با مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته بود و در مورد تعیین رییس کل بانک مرکزی چیزی پیش‌بینی نشده بود به همین جهت تدبیر رییس‌جمهور بر این بود که در چارچوب قوانین عمل شود.

او با اشاره به چالش‌های دولت در عرصه‌های مختلف اقتصادی گفت: برای مثال در بخش هدفمندی یارانه‌ها با فرض تخصیص کامل درآمد افزایش قیمت حامل‌ها به پرداخت یارانه نقدی و اعتبارات در نظر گرفته از سوی مجلس در قالب بودجه سال جاری باز هم منابع این بخش دچار کسری است و دولت باید روشی غیر تورمی برای کسر این منابع پیدا کند. جهانگیری اولویت دولت را عبور از شرایط رکود تورمی دانست و ابراز امیدواری کرد: هر چه زودتر ثبات بر فضای کسب‌و‌کار حاکم شود.

کنترل تورم و جلوگیری از افزایش بی‌رویه قیمت کالاها

آخرین سخنران مراسم نیز ولی‌الله سیف رییس‌کل جدید بانک مرکزی بود. سیف با اشاره به شرایط کنونی و نقش بی‌بدیل این بانک در مدیریت اقتصادی کلان کشور، کنترل تورم و جلوگیری از افزایش بی‌رویه بهای کالاهای مصرفی را اولویت اصلی اهداف بانک مرکزی برشمرد. کنترل تورم و جلوگیری از افزایش بی‌رویه بهای کالاهای مصرفی، کمک به ایجاد ثبات اقتصادی و کاهش نااطمینانی‌ها، تنظیم حجم پول، متناسب با شرایط اقتصادی کشور، مدیریت انتظارات، اتخاذ سیاست‌های پولی و اعتباری و راهبردی بانکی مناسب برای تسریع خروج از رکود، کنترل مستمر سلامت بانک‌ها، تحلیل مستمر شرایط اقتصادی کشور از طریق انتشار به هنگام آمارهای تخصصی و ارائه گزارش‌های تحلیلی و رفع سردرگمی از بانک‌ها و سایر فعالان اقتصادی از طریق ایجاد ثبات در سیاست‌ها و مقررات اهم فعالیت این دوره بانک مرکزی اعلام شد...

او با ذکر اینکه کشور در شرایط بسیار خطیری به سر می‌برد و تا گذشته‌های دور مشابهی برای آن نمی‌توان یافت به مهم‌ترین معضلات اقتصادی اشاره و تاکید کرد مواجهه با آنها تدبیر عمیق سیاست‌گذاران، مشارکت‌فعالان اقتصادی و همراهی مردم را می‌طلبد. «منفی شدن رشد اقتصادی و تعمیق رکود اقتصادی در بخش واقعی اقتصاد؛ تورم مزمن، بالا و شتابان عمدتا» متاثر از رشد نقدینگی، عدم‌تعادل قابل‌توجه بین درآمدها و هزینه‌های دولت؛ رشد بالای پایه پولی همراه با سهم بالای بدهی بانک‌ها در آن، عدم‌تعادل در تراز پرداخت‌های بدون نفت و بی‌ثباتی در بازار ارز؛ کارآیی پایین بانک‌ها در تامین مالی تولید و عدم‌توانایی بانک‌ها در پاسخگویی کامل به نیاز‌های نقدینگی بخش تولید با توجه به بانک محور بودن اقتصاد و نقش نامحدود بازار سرمایه در تامین مالی و عدم‌تعادل بین منابع و مصارف بانک‌ها» معضلات شرایط حاضر از نگاه رییس‌کل جدید است.

سیف افزود: «اموری هستند که انجام آنها به تنهایی از عهده بانک مرکزی برنمی‌آید یا به رغم امکان‌پذیری فنی، انجام آن به صلاح کشور نیست. ایجاد اشتغال، تسریع در رشد اقتصادی، تامین مالی مستقیم و غیر مستقیم بودجه دولت و شرکت‌های دولتی و مداخله در تصمیمات اعتباری بانک‌ها از اموری بودند که بانک مرکزی نباید به آن وارد

شود.

وی افزود: البته راهکار‌های سیاستی برای حل این امور بر عهده سیاست‌های مالی و بودجه‌ای و رفع موانع در بخش عرضه کل اقتصاد است که مورد توجه دولت محترم تدبیر و امید است.»

وی با تعریف اعتدال در حوزه وظایف بانک مرکزی گفت: «از نظراینجانب سه رکن اصلی اعتدال؛ یعنی تعادل، ‌تعامل و عدالت در حوزه وظایف بانک مرکزی این گونه تعریف می‌شود: تعادل در بازارهای کلان، به‌خصوص بازار پول، اعتبار و ارز؛ تعامل با سایر دستگاه‌های سیاست‌گذاری اقتصادی، فعالان اقتصادی در داخل و تعامل با سایر بانک‌های مرکزی و نهاد‌های تخصصی بین‌المللی در خارج و بالاخره عدالت در توجه اکید به کنترل تورم به عنوان بزرگ‌ترین تهدید معیشت مردم، توجه به آثار سیاست‌های اقتصادی بر رفاه محرومان، پرهیز از شوک درمانی در اصلاحات اقتصادی و نهایتا ممانعت از منفی شدن نرخ سود سپرده‌های بانکی به عنوان یکی از بارزترین مصادیق بی‌عدالتی و تهدید و تولید ملی.»

رییس‌کل بانک مرکزی در ادامه اظهار کرد: «بارزترین نقش تعاملی بانک مرکزی در ستاد اقتصادی دولت بروز می‌کند، مرکزیتی که ماموریت خطیر تصمیم‌گیری نسبت به سمت‌گیری، ابعاد و توالی اصلاحات اقتصادی را بر عهده دارد.

پیش نیاز این امر خطیر نیل به همفکری، هم‌افقی و همراستایی در اجرای اصلاحات، تقویت نقش شورای پول و اعتبار در سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی و تلاش برای نیل به هماهنگی کارکردی از طریق ایجاد اتاق فکر برای این شورا است.»

رییس شورای پول و اعتبار برنامه کاری خود را در دوران مسوولیت این گونه برشمرد:

۱. کنترل پایه پولی با هدف مهار تورم از طریق: ‌تجهیز بانک مرکزی به ابزارهای مدیریت بازار پول پر قدرت و کسب استقلال ابزاری برای بانک مرکزی، ممانعت از بدهکار شدن دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی، چاره اندیشی برای بدهی‌های مسکن مهر به نظام بانکی کشور، کنترل روزانه بدهی بانک‌ها، توسعه بازار ‌بین‌ بانکی به عنوان مرکز مبادلات نظام بانکی کشور و اصلاح رابطه مالی بانک مرکزی و خزانه از طریق تعمیق و توسعه بازار سرمایه.

۲. بازگرداندن آرامش به بازار ارز و ممانعت از مداخلات غیر اقتصادی در این بازار.

۳. اصلاح سازوکار تصمیم‌گیری در مورد نرخ سود بانکی.

۴. برقراری انضباط در بازار پول و اعتبار و قاعده‌مند کردن فعالیت موسسات اعتباری.

۵. تنظیم رابطه بانک‌مرکزی و بانک‌ها : این هدف از طریق اعمال اقتدار در امور حاکمیتی ناظر بر ثبات پولی و مالی و تقویت نقش تنظیمی و نظارتی بانک مرکزی همراه با آزادی عمل بانک‌ها در انتخاب مدل کسب‌و‌کار بانکی، رقابتی کردن صنعت بانکی کشور، اعمال استاندارد‌های حاکمیت شرکتی و حمایت از شکل‌گیری نهاد صنفی بانکی.

۶- تسریع در به کارگیری فناوری‌های نوین در کسب‌و‌کار بانکی .

۷- همکاری و کمک به نهادسازی‌های ضروری برای کارکرد صحیح و تعمیق بازارهای مالی کشور.

۸- بازسازی و نوسازی بانک مرکزی از طریق: تنظیم راهبرد بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰، بازآرایی سازمان داخلی بانک با تاکید بر ماموریت اصلی، آموزش تخصصی مدیران و تقویت بدنه کارشناسی بانک مرکزی، ممانعت از مداخلات بیرونی در امور تخصصی بانک مرکزی، تقویت ارتباط با اقتصاددانان و صاحبنظران بانکی و مالی و گسترش ارتباط با موسسات بین‌المللی و بانک‌های مرکزی پیشرفته به منظور تقویت توان کارشناسی بانک و استفاده از تجربیات آنها.

۹- بانکداری اسلامی : در این بخش حصول اطمینان مستمر از غیرربوی بودن کلیه عملیات بانکی، ‌برنامه‌ریزی برای ارتقای بانکداری بدون ربا به بانکداری اسلامی و معرفی قرائت ایران از بانکداری اسلامی به صنعت بانکی جهان و تحکیم روابط با صنعت بانکداری اسلامی و مالیه اسلامی در جهان و نهادینه کردن و تاکید بر فعالیت‌های مستمر شورای فقهی در بانک مرکزی اهم فعالیت‌ها است.

۱۰- نگاه تخصصی به دیپلماسی اقتصادی و تلاش برای تخفیف تحریم‌های مالی و رفع تحریم از بانک مرکزی.

۱۱- تعهد به تهیه و ارائه آمارهای دقیق به‌هنگام و منظم اقتصادی و ادامه تولید و انتشار آمارهای تخصصی با هماهنگی شورای‌عالی آمار».

وی همچنین مهم‌ترین عواملی را که در تحقق این اهداف نقش اساسی دارند شامل استقلال عملیاتی بانک مرکزی، تعهد جدی مدیران نظام بانکی در اجرای مقررات و الزامات نظارتی و مدیریت بازار پول که از ناحیه بانک مرکزی اعلام می‌شود، صبر و شکیبایی همگانی برای به نتیجه رسیدن سیاست‌های دولت تدبیر و امید در جهت کنترل تورم، عزم مدیران و کارشناسان بانک مرکزی برای بازگرداندن بانک به جایگاه زیبنده خود و اعاده اعتبار سیاستی بانک مرکزی و حمایت کامل از بانک مرکزی و تاکید بر ضرورت تایید صلاحیت حرفه‌ای مدیران نظام بانکی اعم از بانک‌های دولتی و خصوصی توسط بانک مرکزی دانست.

حاشیه‌ها

مراسم تودیع و معارفه رییسان پیشین و فعلی بانک مرکزی برخلاف مراسم مشابه راس ساعت ۸ برگزار شد، به گونه‌ای که برخی مدیران بانک مرکزی غافلگیر شدند و با عجله خود را به طبقه ۱۸ بانک رساندند.

محمدحسین عادلی، مجید قاسمی وطهماسب مظاهری که در گذشته عهده دار ریاست بانک مرکزی بودند در این مراسم حاضر شده بودند.

اکثر سخنرانان یاد و نام محسن نوربخش، رییس کل فقید بانک مرکزی را گرامی داشتند.محمود بهمنی، رییس کل پیشین بانک مرکزی به گرمی از سوی همکارانش بدرقه شد.در هر دو بار که او به روی سن رفت تا لحظه بازگشت به صندلی از سوی حاضران تشویق شد. در پایان مراسم نیز روی سر رییس کل پیشین برف شادی پاشیده شد.در پایان مراسم نیز بخشی از کارکنان با رییس کل پیشین دیده بوسی کردند و عکس یادگاری گرفتند.

مرتضی حیدری مجری مراسم روز گذشته بود. حیدری در ابتدای مراسم خطاب به جهانگیری گفت: اگر به کارشناسان بانک اعتماد شود آنها به‌جای کلید، شاه کلید دارند. وی در پایان مراسم نیز ابراز امیدواری کرد: با استقرار دولت جدید تصمیم‌گیری در خصوص سیاست‌های اعتباری و پولی به‌جای استانداری‌ها در هیات‌مدیره بانک‌ها انجام شود. برخی از حاضران در واکنش به سخنان او معتقد بودند: کاش این گونه در مصاحبه‌ها سخن می‌گفت.