گروه بازار پول - غلامرضا مصباحی مقدم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: قانون بانکداری بدون ربا در ایران مشکل شرعی ندارد اما از تاریخ تصویب آن تاکنون هر روز در اجرا از آن فاصله گرفته‌ایم.

وی که درگفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما سخن می‌گفت، افزود: آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های اجرایی قانون بانکداری بدون ربا ما را از روح قانون دور کرده است و به همین دلیل شبهه ربوی بودن عملیات بانکی در بین مردم و علما وجود دارد. مصباحی مقدم گفت: من اطلاع دارم که حتی دکتر شیبانی رییس کل بانک مرکزی نیز از سپرده‌گذاری بلند مدت در بانک‌های کشور پرهیز دارد زیرا آن را دارای شبهه می‌داند.عضو ناظر شورای پول و اعتبار که در مورد دستور اخیر ریاست جمهوری برای تشکیل کار گروه تغییر رفتاری نظام بانکی سخن می‌گفت مشکل بانک‌ها را در اجرای قانون بانکداری عدم آموزش لازم مردم و کارکنان بانک‌ها دانست. وی گفت: دانشگاهیان ما دروس بانکداری را براساس بانکداری مبتنی بر بهره آموخته‌اند و آشنایی لازم را با بانکداری بدون ربا ندارند. به گفته مصباحی مقدم بانک‌ها باید واسطه وجوه باشند و وجوه مردم را بدون پذیرفتن ریسک و دادن تضمین در اختیار سرمایه‌گذاران قرار دهند.

وی تاکید کرد: بانک‌ها باید وضعیت سرمایه‌گذاران و طرح‌های آنها را مورد بررسی کارشناسی قرار دهند اما نباید ریسک آن را بپذیرند و سودی از این بابت دریافت کنند بلکه آنها فقط وکیل سپرده‌گذاران هستند و در حد حق‌الوکاله حق دریافت دارند.عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عقود مشارکتی را عقود قابل اجرا برای طرح‌های سرمایه‌گذاری دانست و افزود: در این عقود نرخ سود می‌تواند تا ۵۰درصد نیز افزایش داشته باشد و نرخ ثابتی برای آن در نظر گرفته نشده است.

مصباحی مقدم میزان ۱۱هزار میلیارد تومان مطالبات معوق بانک‌ها را نتیجه عدم نظارت بانک‌ها بر تسهیلات ارائه شده و محل مصرف آن ذکر کرد و افزود: بانک‌ها باید در پرداخت تسهیلات کلان نظارت بیشتری بر نحوه و محل مصرف آن داشته باشند.