سلسله مطالبی که در این ستون عرضه می‌شود، مجموعه‌ای از اطلاعات عمومی بیمه‌های بازرگانی است که از جلد دوم دانستنی‌های بیمه تالیف آقایان علی اعظم محمد بیگی و حمید عبدالحسین حریری برگزیده شده است. بیمه اختیاری شخص ثالث

اصطلاح مشابه: بیمه مازاد بر شخص ثالث اجباری، بیمه مازاد ثالث

بیمه اجباری شخص ثالث خسارت شخص ثالث را تا مبلغ محدودی جبران می‌کند. اگر شخص ثالث دچار خسارت بدنی و یا خسارت مالی مازاد بر حداقل مبلغ بیمه شود دارنده اتومبیل مقصر، خود باید مابه‌التفاوت این خسارت و حداقل مبلغ بیمه را بپردازد. در غیر این صورت، از نظر قضایی مسوول خواهد بود. بیمه‌گران با ارائه بیمه مکمل برای بیمه اجباری شخص ثالث، پرداخت این‌گونه خسارت مازاد بر حداقل مبلغ بیمه را تعهد می‌کنند.

چون دارندگان اتومبیل الزام قانونی به خریدن این بیمه مکمل ندارند بیمه اختیاری شخص ثالث محسوب می‌شود.

بیمه بدنه

اصطلاح مشابه: بیمه بدنه خودرو، بیمه بدنه اتومبیل، بیمه اتومبیل

اتومبیل سواری شخصی در معرض انواع خطر و خسارت قرار دارد. خسارت احتمالی وسیله نقلیه دیگر به اتومبیل موردنظر از طریق بیمه اجباری دارنده این وسیله نقلیه باید جبران شود. صرفنظر از این نوع خسارت، بیمه دیگری با عنوان بیمه بدنه، سایر خسارات احتمالی آن را جبران می‌کند. در بیمه بدنه، خسارت ناشی از تحقق خطرات به دو دسته تقسیم می‌شود. دسته اول: خسارت ناشی از تحقق خطرات اصلی است که عبارتند از:

- خسارت اتومبیل به علت برخورد با جسم ثابت یا متحرک و یا برخورد اجسام دیگر به اتومبیل و یا واژگونی و سقوط اتومبیل و یا برخورد لوازم یا محمولات اتومبیل به آن در حین حرکت.

- خسارت اتومبیل به علت آتش‌سوزی، صاعقه و یاانفجار آن.

- خسارت وارده به اتومبیل خسارت‌دیده در حین نجات و یا انتقال آن.

برخی از دارندگان اتومبیل به دلایلی مانند ضریب احتمال بسیار کم برای وقوع برخی از خطرات اصلی و یا عدم احساس نیاز به بیمه برای جبران خسارت جزئی آن، تمایل زیادی به خرید بیمه بدنه با پوشش تمام خطرات اصلی ندارند. این اشخاص می‌توانند با پرداخت حق بیمه کمتر، اتومبیل را فقط در مقابل یک یا دو نوع از این خطرات بیمه کنند. این نوع بیمه پوشش خطرات محدود نام دارد.

دسته دوم خسارت ناشی از تحقق خطرات اضافی است که بیمه آنها، پوشش اضافی نام دارد. این نوع خسارت در صورت درخواست بیمه‌گذار، توافق بیمه‌گر و در ازای دریافت حق بیمه اضافی، بیمه می‌شود. برخی از این خسارت‌ها عبارتند از:

- خسارت اتومبیل به علت سیل، زلزله و آتش‌فشان

- خسارت اتومبیل به علت استفاده در مسابقه اتومبیلرانی یا آزمایش سرعت

- خسارت اتومبیل به علت حمل مواد منفجره، سریع‌الاشتعال یا اسیدی، مگر آنکه اتومبیل بیمه‌شده مخصوص حمل این مواد باشد.

- خسارت اتومبیل به علت پاشیده شدن رنگ، اسید و سایر مواد شیمیایی بر روی آن مگر آنکه ناشی از وقوع خسارت تحت پوشش باشد.

- خسارت اتومبیل به علت کشیده شدن میخ و اشیاء مشابه روی آن.