محمد مساح

زمانی که یک پوند با دو دلار آمریکا مبادله شد این اندیشه در ذهن تداعی شد که آیا رسیدن دامنه نوسانات به سطوح عرضه تاریخی باردیگر بازگشت نرخ‌ها را رقم خواهد زد ؟ هر چند در ماه مه و ژوئن نرخ‌ها از بالاترین سطح سال ۲۰۰۷ یعنی نرخ ۰۱/۲ بازگشتی تا نرخ ۹۶/۱ را تجربه کردند، اما کارایی اقتصاد انگلستان این حرکت را موقتی باقی گذاشت. به راستی قوت پوند انگلستان و تقاضای ماندگار برای آن از کجا سرچشمه می‌گیرد؟ انتظارات تورمی‌همچنان پابرجاست...

با وجود آنکه در ماه مه و ژوئن اعلام شاخص قیمت مصرف‌کننده سالانه کاهش آن را تا سطح ۵/۲درصد رقم زد اما باز از نقطه هدف تورمی‌۲درصد بالاتر است. اعضای شورای سیاست پولی بانک انگلستان امید داشتند با سیاست افزایش نرخ تنزیل بتوانند بر فشارهای تورمی‌پیروز شوند و آن را به دامنه موردنظر نزدیک کنند. هر چند کاهش میزان تورم ماهانه در مه و ژوئن گمانه مربوط به کند شدن سطح عمومی‌قیمت‌ها را ایجاد کرد، اما همچنان انتظارات تورمی‌پابرجاست و گفته‌های آقای کینگ (king)، رییس بانک انگلستان نشان می‌دهد که سرپرستان سیاست پولی نگران گسترش سطح قیمت‌ها و فشارهزینه‌ها در بنگاه‌های اقتصادی هستند. پیش‌بینی می‌شود که سطح دستمزدها و تورم ماهانه بار دیگر در ماه جولای افزایش یابد و در چنین شرایطی میدان بازی برای شورای سیاست پولی تنگ‌تر خواهد شد. آمارهای مربوط به سطح قیمت مسکن در ماه‌های اخیر به بانک انگلستان هشدار داده که سطح عمومی‌قیمت‌ها با نرخ‌های تنزیل کنونی قابل کنترل نخواهد بود. با این وجود بانک انگلستان تمایلی ندارد که به سرعت نسبت به افزایش نرخ وام گیری واکنش نشان دهد چرا که نگران است که این خطی مشی رشد اقتصادی انگلستان را با چالش مواجه کند. در شرایط کنونی وضعیت رشد تولید ناخالص داخلی متعادل است و شاخص خرده فروشی بر تداوم رشد اقتصادی تاکید داشته است.

یکی از نکاتی که درماه ژوئن سبب تقویت زمینه افزایش نرخ بهره در ماه جولای ۲۰۰۷ شد اعلام صورتجلسه شورای سیاست پولی بانک انگلستان بود. از صورتجلسه چنین برمی‌آید که تمایل زیادی در ماه ژوئن برای افزایش نرخ بهره وجود داشته است و تنها یک رای از نه عضو شورا نیاز بوده که ۲۵ نقطه سطح نرخ بهره افزایش می‌یافته است. در اثر چنین برداشتی انتظارات افزایش نرخ بهره سقوط نرخ مبادله پوند به دلار را جبران کرد. انتظارات مربوط به میزان نرخ بهره همچنان در میان معامله‌گران تداوم افزایش آن را نشان می‌دهد. برخی برآوردها حاکی از افزایش نرخ بهره تا ۲۵/۶درصد در سال ۲۰۰۷ و یا فصل اول ۲۰۰۸ است. در صورت چنین رخدادی از آنجایی که فدرال رزرو با توجه به داده­های اقتصادی تمایلی به افزایش نرخ بهره ندارد، فرضیه صعود پوند به بالای نرخ ۰۱/۲ تقویت خواهد شد.

قیمت نفت بر بالای ۶۰دلار تثبیت شده است...

پیش‌بینی‌ها و رویدادهای جهانی بازگوکننده این واقعیت است که قیمت نفت می‌تواند به نرخ ۸۵دلار تا پایان سال ۲۰۰۷ نزدیک شود و بر گسترش سطح عمومی‌قیمت‌ها در کشورهای غربی کمک کند. این واقعیت که رشد قیمت نفت می‌تواند به گسترش تورم در اقتصادهای پیشرفته دامن بزند، موجب می‌شود که همچنان دلار در بازارهای ارز مورد استقبال قرار نگیرد.

شاخص‌های اقتصادی آمریکا فرضیه افزایش نرخ بهره را در سال ۲۰۰۷ رد می‌کند...

کاهش شاخص اصلی قیمت مصرف‌کننده در ماه ژوئن دغدغه بازارهای مالی را از افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ماه‌های آتی آسوده ساخت. آمارهای آغاز خانه‌سازی و فروش خانه در ماه‌های اخیر نیز نشانده آن است که بانک مرکزی آمریکا تمایلی در افزایش نرخ وام‌گیری نخواهد داشت.

بورس لندن در حال رشد است...

شاخص FTSE لندن در طی سال ۲۰۰۷ رو به رشد بوده و تمایل سرمایه‌گذاران برای خرید سهام شرکت‌ها را نمایان می‌سازد. آمارهای مربوط به رشد اقتصادی و شرایط مناسب بنگاه‌های اقتصادی سبب شده که سرمایه‌گذاران خارجی به ویژه اروپاییان به سوی آن کشیده شوند و بر همین اساس تقاضا برای پوند در سطح بالایی قرار گرفته است. شاخص CBI در سه ماه اول و دوم سال ۲۰۰۷ بهبود وضعیت شرکت‌های انگلیسی را بازگو می‌کند و بازدهی پوند نسبت به دلار افزایش یافته است.

بازدهی پوند نسبت به دلار افزایش یافته است...

هم‌اکنون اختلاف نرخ بهره پایه بین انگلستان و ایالات متحده ۲۵درصد است و به دلیل وجود انتظار تداوم افزایش نرخ تنزیل سنگینی وزنه پوند را نسبت به دلار در شرایط خرید قرار داده است. تقاضا برای پوند به دلیل انتظار بازهی بیشتر نسبت به دلار سبب خواهد شد که همچنان تقویت پوند در ماه‌های آینده مدنظر باشد. اگر سیاست ثبات نرخ بهره در آمریکا و ادامه دار بودن رشد نرخ بهره در انگلستان به عنوان یک فرضیه متحمل در بین بازارهای مالی مطرح باشد و بنیادهای اقتصادی در انگلستان به روند جاری خود ادامه دهند می‌توان انتظار داشت که تا پایان سال ۲۰۰۷ نرخ مبادله پوند- دلار فراتر از ۰۳/۲ شد.

منبع: موسسه رهنمون سرمایه