احتمال ادغام بانک طلا در بانک قرض‌الحسنه

فاطمه بهادری - بانک طلا به عنوان بخشی از بانک قرض‌الحسنه خواهد بود. روز سه‌شنبه گذشته وزیر کار و امور اجتماعی از ایجاد بانک طلا در کشور خبر داد و گفت: با ایجاد بانک طلا تا ۲ ماه آینده، سپرده‌های طلا و سکه که به‌صورت سرمایه‌های راکد در اختیار مردم است، برای ایجاد اشتغال در کشور به کار گرفته خواهد شد.

جهرمی تصریح کرد: بانک طلا با کمک صندوق مهررضا و برخی بانک‌های کشور به منظور استفاده مناسب از سکه‌های طلای پس‌انداز شده در خانواده‌ها، راه‌اندازی می‌شود. به گفته وزیر کار و امور اجتماعی، برآوردهای اولیه نشان می‌دهند که بیش از یکصد میلیون سکه به عنوان سرمایه‌های راکد در اختیار خانواده‌هاست و تاکنون در مسیر تولید و سرمایه‌گذاری قرار نگرفته‌اند به همین دلیل برای نگهداری سرمایه‌های خود ممکن است با مشکلات امنیتی نیز روبه‌رو شوند.

وی ادامه داد: به همین خاطر برخی بانک‌های کشور برای گسترش و ارتقا فرهنگ قرض‌الحسنه در کشور و استفاده بهینه از منابع موجود جامعه در جهت توسعه بنگاه‌های اشتغالزایی اعلام کرده‌اند که در طرح سپرده «قرض‌الحسنه سکه طلا» نیز مشارکت می‌کنند. بنابراین مردم می‌توانند سکه‌های خود را در این بانک‌ها پس‌انداز کنند و از جوایز ارزنده نیز برخوردار شوند و در زمان دلخواه سکه‌های خود را دریافت کنند.

شنیده‌ها حاکی از آن است که این بانک به عنوان بخشی از بانک قرض‌الحسنه به فعالیت می‌پردازد و طلاها و سکه‌های در دست مردم را سپرده‌گذاری کرده و همان سکه‌ها را به متقاضیان تسهیلات می‌پردازد. تسهیلات‌ گیرندگان نیز اصل سکه‌ها را به اضافه مبلغی کارمزد به بانک بازمی‌گردانند.

هنوز جزییات بانک طلا مشخص نیست و تشکیل آن در حال بررسی کارشناسی است.

در عین‌حال علی عادلی رییس بانک کارگشایی در گفت‌وگو با ایسنا تصریح کرد: به‌کارگیری سکه طلا در طرح بانک کارگشایی به طور حتم وجود دارد اما استفاده از طلای ساخته شده یا شمش بعد از اعلام جزئیات طرح مشخص می‌شود.

وی افزود: ممکن است کاری که قرار است بانک طلا انجام دهد، بانک کارگشایی قادر به انجام آن باشد اما به دلیل آن که جزییات طرح مشخص نشده، نمی‌توان نسبت به روند کاری آن اظهارنظر کرد.

وی عملکرد بانک کارگشایی با بانک طلا را متفاوت اعلام کرد و گفت: بانک کارگشایی در قبال وثیقه تسهیلات از مردم، طلا می‌گیرد اما عده‌ای که به تسهیلات نیاز ندارند سکه‌ها یا طلاهایی را به بانک می‌سپارند و بانک در قبال آن جایزه‌ای را به آنها می‌دهد. عده‌ای هم که تسهیلات اخذ می‌کنند به جای پول از طلا بهره‌مند می‌شوند و کارمزد آن نیز اخذ می‌شود.

درعین حال اتحادیه طلا، جواهر، نقره و سکه نیز ایجاد بانک طلا را بررسی می‌کند.

کوروش گوهربین، رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران با ارزیابی مثبت از مطرح شدن پیشنهاد تشکیل بانک طلا از سوی وزیر کار عنوان کرد: تجربه ایجاد بانک طلا در بسیاری از کشور‌ها تجربه شده و تاثیر مطلوبی در پیشرفت صنعت نیز داشته است.

گوهربین با اشاره به فعالیت چنین بانکی در کشور ترکیه افزود: تولیدکنندگان کشور ترکیه چند سال است که از اندوخته بانک طلا در این کشور برای ارتقای تولیدات خود بهره می‌برند. وی ادامه داد: می‌توان از طریق ایجاد بانک طلا و پس‌انداز سکه‌ها و طلا‌های مردم در آن، از این پس‌انداز‌ها به نفع تولید و صنعت و نیز اشتغالزایی استفاده کرد.

گوهربین درباره تاثیر ایجاد بانک طلا در وضعیت بازار طلا و سکه نیز گفت: معتقدم تشکیل چنین بانکی تاثیر خاصی در بازار نخواهد داشت و در خدمت اشتغالزایی و رشد صنعت قرار می‌گیرد. وی با تاکید بر اجرایی شدن پیشنهاد تشکیل بانک طلا از آمادگی اتحادیه طلا و جواهر برای تشکیل این بانک خبر داد و گفت: رایزنی‌ها و تعریف ساختار‌هایی برای تشکیل این بانک نیاز است و اتحادیه در حال بررسی آن است.

اما دغدغه‌ اصلی در بازپرداخت تسهیلات متقاضیان بانک طلا، بازپرداخت تسهیلات به صورت سکه خواهد بود. نوسانات قیمت سکه و طلا در بازار باعث می‌شود تا ریسک بازپرداخت تسهیلات افزایش یابد.

بانک قرض‌الحسنه که قرار است بانک طلا در آن تشکیل شود، به عنوان یکی از هفت نهاد پولی و مالی با ساختار خصوصی است که وزارت امور اقتصادی و دارایی پیشنهاد آن را ارائه کرده است.بانک قرض‌الحسنه بانکی است که منابع و مصارف آن صرفا در عقود قرض‌الحسنه خلاصه می‌شود.

براساس آخرین اظهارات سیدحمید پورمحمدی معاون امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک قرض‌الحسنه از بعد تئوریک نهایی شده و دستورالعمل‌های آن در حال تدوین است تا علاوه بر انجام عملیات قرض، سودآوری لازم را کسب کند.

به گفته وی شاید هر بانکی در مجموعه کاری خود به این نتیجه برسد که سازوکار قرض‌الحسنه را مجزا کند و یا حتی عصرها که از شعب بانک‌ها استفاده نمی شود می‌توان از آن شعب برای پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه استفاده کرد. سازمان اقتصاد اسلامی و بانک کارگشایی به عنوان نهادهای مطرح برای تشکیل بانک قرض‌الحسنه است.

بانک کارگشایی در‌حال‌حاضر به ازای هر گرم طلا دو هزار و ۵۰۰ تومان تسهیلات ارائه می‌کند که با افزایش منابع میزان تسهیلات پرداختی نیز افزایش می‌یابد. نرخ سود تسهیلات این بانک با ۵/۴درصد کارمزد و ۵/۴درصد حق‌الحفاظه جمعا ۹درصد است.

تعرفه پرداخت تسهیلات در بانک کارگشایی به این صورت است که هر گرم طلای ۱۷ و ۱۸ عیار حدود ۷هزار و ۵۰۰ تومان ارزیابی می‌شود و یک سوم آن را تسهیلات پرداخت می‌کند.سقف تسهیلات برای هر نفر ۵۰۰هزار تومان است و متقاضی برای دریافت این میزان تسهیلات باید ۲۰۰ گرم طلای ۱۷ و ۱۸ عیار ارائه دهد. قرارداد این بانک یک ساله است و پس از این مدت برای یک سال دیگر نیز قابل تمدید است.