احتمال ارجاع طرح تغییر ساعت کار بانک‌ها به مجمع تشخیص مصلحت

محمد شاهی عربلو، درخصوص مخالفت شورای نگهبان با مصوبه مجلس برای بازگشت ساعت کار بانک‌ها به وضع سابق گفت: مجلس بر مصوبه خود اصرار و پافشاری خواهد کرد. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با بیان این که مصوبه بازگشت ساعت کار بانک‌ها به حالت اولیه به مجلس باز خواهد گشت، گفت: البته مجلس ابتدا باید اشکالات شورای نگهبان را مورد بررسی قرار دهد.

محمد شاهی عربلو، افزود: ممکن است کمیسیون اقتصادی بتواند نظر شورای نگهبان در این مورد را تامین کند که در این صورت نیازی به ارسال مصوبه مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام نیست، اما اگر نظر شورای نگهبان تامین نشد مصوبه به مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد رفت.

وی با تاکید بر این که مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصلحت نظام را می‌داند، اظهار داشت: با توجه به این امر تصمیم نهایی توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام در این خصوص اتخاذ خواهد شد.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، با بیان این که مشکلی در این گونه ساز و کارهای قانونی وجود ندارد بلکه مشکل در مصوبات مجلس است، گفت: نیازی به وجود جوسازی در این خصوص نیست، زیرا هم مجلس و هم دولت به وظایف خود عمل می‌کنند.

مجلس بر توقف طرح تغییر ساعت بانک‌ها مصمم است

همچنین حسین سبحانی‌نیا، با بیان این که مجلس برای برگرداندن ساعت کار بانک‌ها به حالت اولیه مصمم است، گفت: ممکن است این مصوبه مجددا به شورای نگهبان و یا در نهایت به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شود و یا این که نمایندگان مجلس طرح جدید دیگری را در این خصوص مطرح کنند.

عضو هیات رییسه مجلس با اشاره به رد مصوبه مجلس توسط شورای نگهبان در خصوص بازگشت ساعت کار بانک‌ها به وضع سابق به استناد این که نوعی مداخله در کار قوه مجریه است، گفت: برداشت اولیه نمایندگان مجلس از مصوبه مذکور مداخله در کار قوه مجریه و تداخل کار قوه مجریه با قوه مقننه نبود.

حسین سبحانی‌نیا، با تاکید بر این که این اقدام مجلس نوعی قانون‌گذاری است و کار مجلس نیزغیر از این نیست، تصریح کرد: مجلس با وضع قانون چارچوب کار را برای دستگاه‌های اجرایی مشخص می‌کند، بنابراین این مصوبه مداخله در کار قوه مجریه تلقی نمی‌شود.

وی با بیان این که اولین جلسه مجلس در این خصوص روز سه‌شنبه خواهد بود، افزود: به دلیل درخواست‌های حوزه‌های انتخابی نمایندگان و همچنین تهران، به احتمال زیاد نمایندگان بر اصل بازگشت ساعت کار بانک‌ها به حالت اولیه اصرار خواهند داشت.

عضو هیات رییسه مجلس، ادامه داد: ممکن است این مصوبه مجددا به شورای نگهبان و در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شود و یا این که نمایندگان مجلس طرح جدید دیگری را مطرح نمایند، اما به هر حال مجلس بر بازگشت ساعت کار بانک‌ها به وضع سابق یک تصمیم جدی اتخاذ کرده است.

انتظار می‌‏رفت رییس کل بانک مرکزی آمار، عدد و رقم ارائه دهد

رییس کمیته اقتصادی فراکسیون اصولگرایان مجلس‌‏هفتم، گفت: تصور برخی از مسوولان اجرایی از مجلس، حضور یک مشت آدم

کم عقل و نادان است که با ادبیات ساده می‌‏توانند آنها را بازی دهند.

محمد خوش‌‏چهره، نماینده تهران، در گفت‌‏وگو با ایلنا، با انتقاد از آمار ارائه شده توسط ابراهیم شیبانی، رییس کل بانک مرکزی در خصوص تغییر ساعت کار بانک‌‏ها به ۹ صبح، گفت: ا‌‏ز آقای شیبانی انتظار می‌‏رفت که با آمار دقیق از یک طرح و تصمیم دولت دفاع کند.

وی با بیان این که از رذایل اخلاقی این است که آدم طرفش را نادان و احمق فرض کند، تصریح‌‏کرد: انتظار می‌‏رفت رییس کل بانک مرکزی، آمار، عدد و رقم ارائه دهد و آثار اقتصادی طرح تغییر ساعت کار بانک‌‏ها را بر روی چرخه اقتصادی بگوید، اما وی استدلال کرد که «امروز به من آمار ترافیکی نشان دادند و دیدم وضع خوب است» و موضوع را این گونه توجیه می‌‏کند.

خوش‌‏چهره گفت: این گونه استدلال، توهین به مجلس است. نماینده تهران در مجلس‌‏هفتم، تاکیدکرد: تصوری که برخی از مسوولان اجرایی نسبت به مجلس دارند، این است که یک مشت آدم کم عقل و نادان در مجلس نشسته‌‏اند و با ادبیات ساده می‌‏توانند آنها

را بازی دهند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس‌‏هفتم، گفت: من از استدلال‌‏های آقای شیبانی در خصوص کارآمدی تغییر ساعات کار بانک‌‏ها به ساعت ۹، آنقدر ناراحت نشدم؛ اما از این تصور که نسبت به مجلس بخواهد اشاعه پیدا کند، ناراحت شدم.

خوش‌‏چهره درخصوص طرح دو فوریتی مجلس برای بازگشت ساعت کار بانک‌‏ها به حالت قبل، گفت: دور از شان مجلس است که سطح خود را در مورد مسائل نازل پایین بیاورد، اما به هرحال مجلس و نمایندگان حامی منافع مردم هستند.

وی تاکیدکرد: مجلس به اجبار در موضوعی افتاد که به نظر می‌‏رسید با تعامل با دولت این موضوع باید توسط خود دولت اصلاح می‌‏شد تا از این مقوله ساعت کار بانک‌‏ها دوگانگی احساس نشود.

خوش‌‏چهره گفت: به نظر می‌‏رسد دولت یک‌‏دندگی خاصی بر روی موضوع داشت که مجلس مجبور شد به قضیه وارد شود.

طرح تغییر ساعت کار بانک‌ها مغایر قانون اساسی است

خبرگزاری فارس نیز گزارش داد: شورای نگهبان معتقد است طبق اصل ۵۷ و ۶۰ قانون اساسی که مبین استقلال قوا است و باید بین مسائل اجرایی و تقنینی تفکیک قائل شد، طرح تغییر ساعت کاربانک‌ها مغایر قانون اساسی است. در صورت رای مجدد نمایندگان به این طرح مجمع تشخیص مصلحت نظام در این خصوص تصمیم خواهد گرفت. اظهار نظر تعدادی از نمایندگان مجلس را در این خصوص می‌خوانید:

مجلس می‌تواند در همه موارد قانون اساسی وارد شود

سیدجلال حسینی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با احترام به نظر شورای نگهبان گفت: مجلس با توجه به حجم بالای اعتراضات از سوی مردم و مبتنی بر اختیارات قانونی خود، تصمیم به اعمال نظر در بحث تغییر ساعت کار بانک‌ها کرد. وی افزود: ما در این بحث، بر مبانی اصل ۷۱ قانون اساسی (که مجلس می‌تواند در همه موارد مقرر در قانون اساسی وارد شود)، عمل کردیم. این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: به نظر من مجلس هرجا که احساس کرد اختلالی در وضعیت اجتماعی و... حادث شده، می‌تواند برای رفع آن، به قانون‌گذاری بپردازد.

وی افزود: با توجه به ناخرسندی مردم و همچنین بی تاثیری طرح اخیر دولت در خصوص تغییر ساعت کاری بانک‌ها در ترافیک، مجلس مصمم به اجرای این مصوبه است لذا مجددا به این طرح رای داده و برای رسیدگی در این خصوص، احتمال تصمیم گیری نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده خواهد شد.

بی‌توجهی نسبت به نامه ۱۸۰ نماینده مجلس

مرتضی تمدن عضو کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان یکی از مخالفان قانون‌گذاری در خصوص تغییر ساعت کاربانک‌ها از سوی مجلس می‌گوید: من مقام مجلس را رفیع‌تر از این می‌دانم که در خصوص ساعت کار بانک‌ها به قانون‌گذاری بپردازد، به نظر من مجلس می‌توانست با دعوت از وزیر کشور، وزیر امور اقتصادی و دارایی و حتی خود رییس‌جمهوری به حل و فصل چنین مساله‌ای بپردازد. وی افزود: نیازی به قانون‌گذاری نبود که امروز شورای نگهبان آن را رد کند و مغایر قانون اساسی بداند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: البته من به نمایندگان مردم حق می‌دهم چون روزی که ۱۸۰نماینده برای رییس‌جمهور نامه نوشتند و خواستار تجدید نظر در این طرح شدند، واکنش چندان جالبی در پاسخ خود دریافت نکردند.

وی افزود: لذا این مساله مجلس را مصمم کرد که این طرح را تصویب کنند و عملا در چنین جوی چندان توجهی نیز به نظرات نمایندگان دولت نشد. این عضو کمیسیون برنامه و بودجه اضافه کرد: اگر دولت به موقع به نظر نمایندگان مجلس توجه می‌کرد امروز کار تصمیم گیری در خصوص تغییر ساعت کار بانک‌ها به مجمع تشخیص مصلحت نظام کشیده نمی‌شد. وی افزود: با توجه به جوی که من در زمان تصویب این طرح دیدم، مجلس به طرح تغییر ساعت کاربانک‌ها به روال قبل مجددا رای خواهد داد و به این ترتیب طرح به مجمع خواهد رفت. تمدن در پاسخ به اینکه تصمیم مجمع را چگونه پیش‌بینی می‌کنید گفت: چون ایراد به مغایرت با قانون اساسی است، بعید می‌دانم مجمع، تفسیر دیگری غیر از آنچه شورای نگهبان ارائه کرده بتواند داشته باشد، ولی به هر تقدیر باید منتظر نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام ماند. وی در پاسخ به این سوال که اگر مجمع نیز نظر شورای نگهبان را تصویب کند تکلیف نارضایتی مردم چه می‌شود؟ گفت: مردم از طرح زوج و فرد ناراضی هستند در حالی که این کار به مصلحت آنها است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: به نظر من در این‌گونه مسائل، مجلس باید از دیگر حقوق خود از جمله سوال، تذکر، نظارت، مذاکره و... استفاده کند، تا در نهایت به طور مسالمت‌آمیز رای و خواسته مردم را محقق کند.

کار مجلس دخالت در کار دولت نیست

محسن کوهکن ریزی عضو کمیسیون اصل نود قانون اساسی که از مخالفان قانون‌گذاری در خصوص تغییر ساعت کاربانک‌ها از سوی مجلس است، می‌گوید: مجلس باید به نظر شورای نگهبان احترام بگذارد، هرچند من به شخصه به عنوان یک فرد حقوقی تصمیم اخیر مجلس را دخالت در کار قوه مجریه و تداخل وظایف قوا نمی‌دانم.

وی افزود: به نظر من مجلس بر نظر خود پافشاری خواهد کرد و کار به مجمع تشخیص مصلحت خواهد رسید ولی به هر صورت باید از مناقشه و تقابل خودداری کرد.

این نماینده مجلس گفت: دولت، مجلس و شورای نگهبان وظایف خود را دارند و هر یک باید مبتنی بر وظایف خود رای دهند، حال که کار به مجمع تشخیص کشیده می‌شود همگان باید به آنچه به عنوان رای نهایی شناخته می‌شود، احترام بگذارند.

تصمیم‌گیری نهایی به مجمع تشخیص سپرده خواهد شد سیدکاظم دلخوش اباتری عضو کمیسیون اقتصادی نیز مانند سایر دوستان مجلسی خود معتقد است با توجه به اصرار نمایندگان کار به نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام کشیده می‌شود.

وی گفت: من نیز معتقدم که ساعت فعلی به نفع کارکنان بانک‌ها، دستگاه‌های اجرایی و بازار نیست، لذا بازگشت این ساعت به روال گذشته بیشتر به صلاح مردم است. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: چنانچه مجلس بر نظر خود پافشاری کند، ما در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام را قاضی بین خود و شورای نگهبان قرار می‌دهیم، مجمع نیز هرچه رای داد همان خواهد شد.