عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت:‌ تصمیم دولت در محور قرار دادن یورو در سبد ارزی، فروش ۵۷‌درصدی نفت به یورو و فروش ۴۳‌درصدی نفت با سایر ارزها تصمیم مثبتی است. اصغر گرانمایه‌پور با مثبت ارزیابی کردن مصوبه اخیر دولت در کاهش وابستگی ارزی کشور به دلار در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: موضع‌گیری‌های ضدآمریکایی ایران و چاپ و توزیع دلار از سوی آمریکا در طول سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی شرایط ارزی کشور را به‌گونه‌ای کرده بود که دلار همواره به عنوان ارزی مطمئن و ایمن در اقتصاد کشور محسوب نمی‌شد.

نماینده کاشان افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی دولت آمریکا بر ایران را واکنش ذاتی این دولت ارزیابی کرده ولی در عین حال از کم اثر بودن فشارها سخن به میان آورد و افزود: به نظر نمی‌رسد دولت آمریکا بتواند با تصمیم اخیر ایران مقابله به مثل کند، چراکه تبادلات تجاری طیف وسیعی از کشورهای جهان از داد و ستد بر پایه یورو تبعیت می‌کند، از این رو این کشورها و در راس آنها اتحادیه اروپا با تصمیم اخیر ایران هماهنگ بوده و این گونه نیست که این تصمیم به تنهایی از سوی جمهوری اسلامی ایران به اجرا گذاشته شود، بنابراین نگرانی وجود ندارد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه واحد ارزی یورو را واحد اصلی سبد ارزی ایران دانست و تصریح کرد: با تصمیم اخیر دولت واحد ارزی یورو به عنوان واحد اصلی و دلار و سایر ارزها نیز در کنار یورو در سبد ارزی ایران قرار می‌گیرند.

عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس، تغییر پایه ارزی کشور را در رشد نقدینگی کشور بی‌اثر دانست و افزود: تاکنون درآمد دلاری حاصل از صادرات به ریال تبدیل می‌شد و ریال در بودجه تزریق می‌شد، حال از این پس، یورو جایگزین دلار می‌شود؛ بنابراین تغییری در رشد نقدینگی کشور به وجود نمی‌آید.

برابری پایین‌تر در مقابل واحد پولی کشور باید مبنای انتخاب پایه ارزی باشد

افزایش میزان بودجه بیشتر متکی به استفاده از منابع ارزی بوده و اثرات زیادی را بر روی رشد پایه‌پولی می‌گذارد و حجم نقدینگی را زیاد می‌کند. دکتر عباسعلی ابونوری، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد و کارشناس اقتصادی، اقدام اخیر دولت را در خصوص تغییر پایه پولی مثبت ندانست و عنوان کرد: تبدیل ریال، دلار در بودجه به ریال، یورو اصلا عاقلانه و منطقی نیست و با توجه به انجام محاسبات ارزی بر مبنای دلار در بودجه سال آینده امکان تغییر مبنای محاسبه ارزی کشور در سال ۸۶ ضعیف است.

وی گفت: تغییر پایه ارزی به یورو هزینه‌های بالایی را برای اقتصاد کشور به دنبال دارد و دلار و یورو هر دو ارز پرقدرتی هستند اما سیاست‌های اقتصادی حکم می‌کند ارزی مبنای محاسبه قرار گیرد که میزان برابری پایین‌تری در مقابل واحد پولی کشور داشته باشد.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد به مسائل سیاسی ایران با آمریکا اشاره کرد و افزود: این مساله اصلا به نفع اقتصاد ایران نیست و حرکت به سمت یورو با توجه به فراگیری دلار و قدرت اقتصادی آمریکا در میان مدت ایران را در مبادله‌های تجاری با چالش روبه‌رو خواهد کرد. وی درباره بودجه ۸۶ نیز تصریح کرد: کاهش نسبت درآمدهای نفتی در بودجه باید بسیار مورد توجه قرار گیرد و بودجه ۸۶ نباید تورم‌زا و در عین حال مشکل آفرین شود، باید سعی کنیم که برای جلوگیری از کسری بودجه وابستگی به درآمدهای نفتی را نیز کاهش دهیم.

وی ادامه داد: رشد اقتصادی کشور براساس برنامه چهارم باید بین ۶ تا ۸‌درصد باشد و تا پایان برنامه پنج ساله چهارم باید بیشتر هزینه‌های جاری کشور از محل درآمدهای عمومی غیرنفتی تامین شود ولی خلاف این اصل به اجرا درمی‌آید.

این کارشناس اقتصادی جلوگیری از افزایش هزینه‌های جاری دولت را بسیار مهم دانست و گفت: دولت باید برداشت بیشتر از حساب ذخیره ارزی را تا آنچه مقرر شده خودداری کند و روشن ساختن و هدفمندکردن یارانه را در بودجه ۸۶ مدنظر قرار دهد.