بانک تجارت بانی 17 شهرک بانکداری الکترونیک

گروه بازار پول - ۷میلیارد و ۳۰۰میلیون برگ اسکناس در بین ۷۰میلیون ایرانی در گردش است. سالانه ۱۲۰میلیارد ریال هزینه جایگزینی، جمع‌آوری و امحاء حدود ۷۰۰میلیون برگ، اسکناس‌های فرسوده در کشور می‌شود. این آخرین آمارهای رسمی بانک مرکزی از وضعیت بانکداری سنتی در کشور ما است که گاه و بیگاه در محافل علمی و خبری دهان به دهان می‌گردد و در مطبوعات نقش می‌بندد. خسارت‌های بانکداری سنتی در ایران از این اعداد و ارقام فراتر رفته است. وزارت بهداشت انتقال ۷۰نوع بیماری از طریق دست به دست شدن اسکناس را محتمل می‌داند و از همه مهم‌تر آنکه، سالانه میلیون‌ها ساعت وقت طلایی ما در رفت و آمدهای بیهوده و صف‌های طولانی در بانک‌ها به هدر می‌رود. اما راستی ما در کجای جهان ایستاده‌ایم؟ نظام بانکی ما در برابر این خسارت‌های بی‌پایان چه تمهیداتی را اندیشیده است و به کجا می‌رود؟ گزارش امروز به ارائه آماری کلی از دستاوردهای بانکداری الکترونیکی نمی‌پردازد. بلکه نمونه‌ای عملی از آغاز یک حرکت را روایت می‌کند که از دانشگاه، یک نقطه قابل اتکا، آغاز شده و اگرچه راهی دراز را در پیش دارد، اما روزنه‌های امید هم در آن کم نیست.

یک جشنواره دانشگاهی

دیروز دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، نقطه اتصال نظام بانکی با بدنه دانشگاه بود. مدیران و دانشجویان دانشگاه تهران دیروز به همراه مسوولان بانک تجارت در سالن فردوسی دانشکده ادبیات گردهم آمده بودند تا به بهانه برگزاری یک جشنواره و مراسم قرعه‌کشی جوایز تجارت کارت این بانک، گام چند ساله ترویج بانکداری الکترونیک در بین دانشگاهیان را به شماره درآورند.

بانک تجارت دو سال پیش ابتکار راه‌اندازی شهرک بانکداری الکترونیک خود را از دانشگاه تهران آغاز کرد. به گفته دکتر امید، معاون مالی و اداری دانشگاه تهران در آغاز کار، تردیدهای بسیاری در موفقیت این ایده مطرح می‌شد. بانک تجارت در آغاز کار، برای ۳۰هزار دانشجوی دانشگاه تهران کارت بانکی صادر کرد و با نصب خودپرداز و دستگاه پایانه فروش، تلاش کرد تا دانشگاهیان را به عنوان گروهی مرجع به استفاده از مظاهر اولیه بانکداری الکترونیکی تشویق کند. به گفته دکتر امید، امروز پس از گذشت دو سال، ۱۷ شهرک بانکداری الکترونیکی توسط بانک تجارت در دانشگاه‌های سراسر کشور راه‌اندازی شده و ۳۰۰هزار نفر صاحب کارت‌های بانکی شده‌اند. معاون مالی و اداری دانشگاه تهران می‌گوید: بانک تجارت برای نخستین بار از طریق سیستم Overdraft (برداشت اضافی از حساب) وام‌هایی را در اختیار دانشجویان قرار داده است. دکتر امید تشکر ویژه‌ای از مسوولان بانک تجارت می‌کند که با ابزارهای تشویقی بسیاری تلاش می‌کند تا جامعه را با بانکداری الکترونیک آشنا کند. او می‌گوید: سال گذشته بانک تجارت به ۱۳ دانشجو لپ‌تاپ جایزه داد و رقم ۳۰میلیون تومان جوایز سال گذشته را امسال به ۵۰میلیون تومان رسانده‌ است.

نقل و انتقال ۲میلیون تومانی

محمد ابراهیم مقدم، عضو با سابقه هیات‌مدیره بانک تجارت هم در این مراسم به عملکرد یک ساله این بانک در حوزه بانکداری الکترونیکی اشاره می‌کند و می‌گوید: امروز که مصادف با سالگرد تاسیس بانک تجارت است، حدود یک سال از راه‌اندازی سایت بانک تجارت می‌گذرد. در این سایت تمامی مراحل افتتاح حساب، مدارک و مشخصات و قوانین حاکم بر آن و تمام قوانین حاکم بر خدمات بانکی ارائه شده است. همچنین در بخش دیگری از این سایت، آدرس تمام شعب بانک تجارت در تهران با آدرس دقیق و نوع خدمات آن درج شده است. وی از گسترش تلفن بانک در بانک تجارت خبر می‌دهد و می‌گوید: مشتریان می‌توانند تا ۲میلیون تومان را از این طریق انتقال دهند و در آینده این مبلغ افزایش خواهد یافت. مقدم، از راه‌اندازی اینترنت بانکینگ در این بانک گفت و اینکه علاوه بر انتقال ۲میلیون تومان وجه از این طریق می‌توان قبوض خدماتی را هم پرداخت کرد. این عضو هیات‌مدیره بانک تجارت همچنین از برقراری سیستم جاری فراگیر این بانک در کلیه شعب تهران تا پایان سال‌جاری خبر داد که به این ترتیب پس از این هر شعبه بانک تجارت به عنوان شعبه اصلی مشتری خواهد بود. وی اطمینان داد که این سیستم را در کلیه شعب بانک در سراسر کشور گسترش خواهند داد. مقدم، گفت: با تحقق سیستم جاری فراگیر دیگر وصول چک‌ها تا ۴۸ ساعت و بیشتر طول نخواهد کشید و آنی می‌شود.

تقدیر از مبتکر شهرک‌های الکترونیکی ایران

برگزاری جشنواره تجارت کارت بانک تجارت با سخنان دکتر علی اکبر جلالی، مبتکر راه‌اندازی نخستین روستای الکترونیکی کشور از یک مراسم جشن و قرعه‌کشی خارج شد. سخنان دکتر جلالی در عین حال که دانشجویان را به وجد می‌آورد آنها را به فکر هم فرو می‌برد.

دکتر جلالی، با ارائه آماری از تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان و مقایسه آن با کشور ما گفت: تولید ناخالص داخلی GDP چرخش پول در کشور است و پایه و اساس آن با نظام بانکی است. او گفت: حاصل تلاش یک ملت توسط بانک‌ها به گردش درمی‌آید و در دنیای امروز اینترنت و بانکداری الکترونیک، سرعت چرخش پول را افزایش داده است. وی آمار ناامیدکننده‌ای از تولید ناخالص داخلی از کشورهای مسلمان ارائه کرد و گفت: در حال حاضر ۵۶کشور اسلامی رقمی معادل ۲/۲تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی دارند در حالی که کشوری مثل ژاپن به تنهایی ۲/۴تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی دارد.

دکتر جلالی، سرعت اینترنت را در سنگاپور ۱۲۷ هزار برابر کشور ما اعلام کرد و گفت: با چنین وضعیتی ما هر روز فقیرتر خواهیم شد.

وی افزود: سرانه هزینه اینترنت در سوئیس ۲۵۰۰دلار، در انگلیس ۲هزار دلار و در ایران فقط ۹دلار است. به گفته دکتر جلالی متوسط هزینه یک خدمت بانکی در بانکداری سنتی ۶۲/۱دلار و در بانکداری الکترونیک ۲۰سنت است.دکتر جلالی، تحولات جهان را براساس نظریه تافلر، عصر کشاورزی، صنعتی و اطلاعات دانست و گفت نظریه موج چهارمی توسط خود من، مطرح شده است که می‌گوید: عصر بعدی که تا ۲۰سال آینده از راه خواهد رسید. عصر مجازی است، عصری که هر چه را امروز می‌بینید دیگر نیست و تجارت و آموزش و تمامی مولفه‌های امروز جهان دگرگون شده است.

اهدای جوایز و تقدیر از دانشجویان نمونه

بانک تجارت در این جشنواره به منظور تشویق دانشجویان برای ترویج بانکداری الکترونیک علاوه بر امتیاز حضور دانشجویان در قرعه‌کشی سراسری این بانک، ۷ دستگاه کامپیوتر همراه، ۲۰ دستگاه گوشی تلفن‌همراه، ۴۰دستگاه دوربین عکاسی دیجیتال، ۵۰دستگاه رکوردر، ۱۵۰ دستگاه هزینه تحصیلی، ۲۰۰ کیف دستی دانشجویی و هزاران جایزه نقدی را با برگزاری قرعه‌‌کشی اختصاصی برای دانشجویان دانشگاه‌های کشور به برندگان اهدا کرد. ۲۵نفر از دانشجویان نمونه در مقطع دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی نیز جوایزی را از مسوولان این بانک دریافت کردند.