در‌خصوص تصمیم مقامات مسوول کشورمان مبنی بر جایگزینی یورو به‌ جای دلار بحث‌های کارشناسی بسیاری صورت گرفت، اما آنچه در چنین شرایطی جالب به نظر می‌رسد، موضع‌گیری و سیاست‌گذاری سایر کشورها در ارتباط با سقوط ارزش دلار در برابر یورو است. به گزارش خبرگزاری فارس، نگاهی به سیر یکساله دلار در برابر سایر ارزها (ناشی از وضعیت نه چندان مناسب سیاسی و اقتصادی آمریکا) و همچنین تمایل و اقدام برخی کشورهای اروپایی و آسیایی در تبدیل بخشی از ذخایر ارزی خود از دلار به یورو برای کاهش زیان ناشی از افت روزافزون دلار، نشان از نوعی چرخش جهانی و تحول در نگاه عادتی به دلار دارد.

پیش‌بینی مقامات و کارشناسان جهان از احتمال جایگزینی یورو به جای دلار

منابع رسانه‌ای داخلی و خارجی در اواخر مرداد ۸۵ در قالب مطالبی با عناوین «حملات از شرق و غرب بر روی دلار» به تشریح وضعیت آینده دلار پرداختند که همگی از تصمیم بانک مرکزی ایتالیا در پی سیاست‌های بانک های مرکزی سوئیس، قطر، امارات و روسیه برای تغییر بخشی از ذخایر دلاری این کشور به پوند استرلینگ خبر می‌دادند. درست در شرایطی که اقتصاددانان بین‌المللی متاثر از اقدام سوئیس و ایتالیا، نگران خطر تبدیل ذخایر سایر کشورهای اروپایی به سایر ارزها بودند، سوئد، امارات و قطر نیز در تدارک تغییر ترکیب سبد ارزی خود برآمدند.

در همین ایام، موسسه فاینانس بین‌المللی (نماینده ۳۵۵بانک خصوصی در جهان) از قصد کشورهای عربی خلیج فارس در متنوع ساختن ذخایر ارزی خود و تبدیل این ذخایر به یورو (با هدف افزایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری) خبر می‌دهد.

چندی از این بحث‌ها نمی‌گذرد که رویتر به نقل از سلطان ناصر السوئدی از جدی شدن بحث تبدیل ۲۵‌میلیارد دلار(۱۰‌درصد) از ذخایر ارزی دولت امارات متحده عربی از دلار به یورو و طلا خبر می‌دهد که طی آن رییس بانک مرکزی این کشور با تاکید بر اینکه یکی از دلایل این تصمیم رو به کاهش بودن قدرت دلار در برابر یورو است، اظهار می‌دارد: «این مساله هدفی میان مدت است تا بلند مدت و یک شبه نمی‌توان آن را انجام داد». السوئدی همچنین آینده دلار را چنین پیش‌بینی می‌کند: «من پیش‌بینی می‌کنم تا ده سال آینده یورو جایگزین دلار در معاملات ومبادلات بین‌المللی شود».

تاکید بر این پیش‌بینی در شانزدهمین کنگره بانکداری اتحادیه اروپا تکرار شد و روسای بانک‌های مرکزی امارات و سوئد از پیش‌بینی‌های خود در‌خصوص اینکه یورو تا سال ۲۰۱۵ با کنار زدن دلار به مهم‌ترین ارز جهان تبدیل خواهد شد، خبر دادند. همچنین در این کنگره، با نظرات موافق و مخالف، در‌خصوص احتمال سقوط دلار، تغییر ذخایر ارزی بانک‌های مرکزی کشورهای جهان از دلار به یورو به عنوان یکی از مناقشه‌آمیزترین مباحث اخیر بازارهای پولی بحث شد.

چندی از بحث‌های داغ شانزدهمین کنگره بانکداری اتحادیه اروپا نمی‌گذشت که نشریه الکترونیکی «سیریا نیوز» به نقل از یک مقام سوری از تبدیل نیمی‌از نقدینگی این کشور (بالغ بر ۲۰‌میلیارد دلار) از دلار به یورو خبرداد.

این مقام سوری به سیریانیوز گفته بود که این اقدام، واکنشی به مجازات اقتصادی سوریه توسط آمریکا به‌ویژه تحریم معاملات مالی با بانک تجاری سوریه است.

وی همچنین در مصاحبه با این نشریه الکترونیکی گفته بود که از دیگر اقدامات دولت سوریه برای کاستن از عوارض ناشی از تحریم‌های آمریکا، قیمت‌گذاری نفت این کشور با واحد یورو، خواهد بود. از ماجرای تصمیم‌گیری مقامات سوری در‌خصوص تغییر ترکیب ذخایر ارزی سوریه چندی نگذشته بود که خبرگزاری‌ها از هشدار رییس پیشین فدرال رزرو آمریکا خطاب به نخبگان روسی خبر دادند.

تبدیل ۷۰‌درصد از ذخایر ارزی ایران به سایر ارزها

در‌خصوص میزان تبدیل ذخایز ارزی ایران به سایز ارزها، احمد حاتمی‌یزد، مدیرعامل اسبق بانک صادرات اظهار داشت: از زمانی که تهدیدات آمریکا علیه ایران آغاز شد، از دوران مرحوم نوربخش کمر به تبدیل ذخایر ارزی از دلار به یورو بستیم و اکنون به جایی رسیده‌ایم که ۷۰‌درصد از کل این ذخایر به سایر ارزها تبدیل شده است.