سالانه 12میلیارد تومان برای خروج اسکناس‌های فرسوده از کیسه ملت خرج می‌شود

بانک مرکزی سالانه برای خروج و جمع‌آوری ۷۰۰میلیون برگ اسکناس فرسوده از سیستم گردش پولی کشور و چاپ مجدد آن ۱۲۰میلیارد ریال هزینه می‌کند. به گزارش خبرگزاری مهر، گزارش‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد که علت اصلی فرسودگی اسکناس‌ها درکشور بی توجهی در نگهداری آن است که این امر در تعدادی از صنوف با توجه به ماهیت کار آنها نظیر مشاغل فنی، تعمیرکاران و فعالان بازار میوه بیشتر مشاهده می‌شود.

در حال حاضر عمر مفید هر اسکناس با مبلغ درشت در کشور ۵ سال برآورده می‌شود و این درحالی است که عمر متوسط هر قطعه اسکناس در کشورهای اروپایی و پیشرفته حدود دو برابر معادل ۱۰ سال برآورد شده است.

اطلاع‌رسانی‌ها و هشدارهای بانک مرکزی طی چند سال گذشته عمر متوسط اسکناس‌ها را از ۵/۳ سال به ۵ سال افزایش داده و این درحالی است که عمر مفید هر اسکناس حتی در کشوری نظیر پاکستان حدود ۷ تا ۸ سال برآورد شده است.

گزارش‌های تهیه شده در بانک مرکزی مشخص می‌کند که عمر متوسط هر قطعه اسکناس کوچک نظیر ۱۰۰ یا ۲۰۰ تومان کمتر از یک سال است.

یک مقام مسوول در بانک مرکزی در گفت‌وگو با مهر اسکناس‌های در گردش و موجود کشور را ثروت ملی دانست و بر لزوم توجه به نگهداری آن تاکید کرد.

وی افزود: به کارگیری ابزارهایی نظیر کارت‌های اعتباری و چک باعث تسریع در مبادلات اقتصادی و جلوگیری از فرسایش زودهنگام و بی‌مورد اسکناس‌ها می‌شود.

طی هفته گذشته نیز بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای از مردم درخواست کرده بود که از درج و چاپ هرگونه نوشته‌ای برروی اسکناس‌ها خود داری کنند، زیرا این کار برخلاف قوانین است و باعث تضییع سرمایه‌های ملی کشور می‌شود.

در این گزارش آمده بود که برخی افراد با چاپ زرین اسامی‌و نگارش تبریکات به مناسبت اعیاد مذهبی و ملی و مراسم و مناسبت‌های مختلف بر روی آن موجب مخدوش کردن این سند ملی می‌گردند.