هشدار بانک مرکزی نسبت به فعالیت 4موسسه مالی و اعتباری فاقد مجوز

گروه بازار پول - مدیر اداره نظارت بر موسسه‌های پولی غیربانکی بانک مرکزی نسبت به فعالیت و تبلیغات گسترده چهار موسسه مالی و اعتباری و تعاونی‌های اعتباری فاقد مجوز در صدا و سیما، روزنامه‌ها، فرودگاه‌ها و ورزشگاه‌ها هشدار داد. ابراهیم درویشی، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس، در خصوص فعالیت گسترده موسسه‌های مالی و اعتباری که هنوز مجوز بانک مرکزی را دریافت نکرده‌اند، اظهار داشت: قبلا اعلام شد موسسه‌هایی که مجوز فعالیت از بانک مرکزی را دریافت کرده‌اند، بانک‌های دولتی، ۶ بانک خصوصی فعال کشور و موسسه مالی و اعتباری توسعه هستند. وی تصریح کرد: سایر موسسه‌های فعال صندوق‌های قرض‌الحسنه‌ای بوده‌اند که کار بانکی نیز انجام می‌دادند و قصد دارند تبدیل به موسسه مالی و اعتباری شوند.

مدیر اداره نظارت بر موسسه‌های پولی افزود: امروز بانک مرکزی بر اساس قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی کشور قصد ساماندهی این صندوق‌ها را دارد و تصمیم‌ گرفته شده که مجوز موسسه مالی و اعتباری به این صندوق‌ها داده شود. درویشی یادآور شد: تاکنون با تبدیل سه موسسه فعال یعنی قوامین، انصارالمجاهدین و مهر موافقت اصولی شده است، اما این موسسه‌ها باید کل موسسه را تغییر داده و آن را تبدیل به موسسه سهامی عام کنند، کفایت سرمایه را تامین کرده، تایید صلاحیت تخصصی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره را به دست آورند و عملکردشان را با ضوابط و مقررات تطبیق دهند.

وی ادامه داد: اگر این اقدامات را انجام دهند، بانک مرکزی مجوز فعالیت موسسه مالی و اعتباری را به آنها می‌دهد. درویشی، در عین حال تاکید کرد: هیچ یک از این موسسه‌ها تا به حال این ۴ شرط را عملی نکرده‌اند، بعضا در اثر اعمال فشار و مذاکرات بانک مرکزی قرار شد این‌گونه موسسه‌ها طی یک مهلت زمانی این چهار شرط را انجام داده و مجوز قطعی دریافت کنند. وی اضافه کرد: برخی از این موسسه‌ها بخشی از این موارد را انجام داده‌اند، برخی در ابتدای راه هستند. اما هیچ یک از این موسسه‌ها تمام این چهار مرحله را انجام نداده‌اند تا مجوز نهایی را دریافت کنند.

درویشی افزود: موافقت اصولی به معنای دریافت مجوز نهایی نیست بلکه به این معنا است، که بانک مرکزی موافقت کرده است چنانچه این ۳ موسسه چهار شرط «تغییر شکل حقوقی»، «تامین و کفایت سرمایه»، «تائید صلاحیت تخصصی مدیران» و «تطبیق عملکرد یا ضوابط» را انجام دهند، مجوز دریافت کنند. وی گفت: موافقت اصولی به این معنا نیست که این صندوق‌ها تابلوی خود را با عنوان موسسه مالی و اعتباری تغییر داده و وارد فعالیت‌ پولی و بانکی شوند. درویشی، همچنین در خصوص تبلیغات گسترده موسسه‌ها مالی و اعتباری به‌خصوص در

صدا و سیما خاطرنشان کرد: بانک مرکزی در سال‌های ۸۳، ۸۴ و ۸۵ و به خصوص طی سال جاری مکررا طی نامه‌های متعدد به رییس سازمان صدا و سیما، آقای قنواتی رییس بخش بازرگانی صدا و سیما و وزیر ارشاد تقاضا کرده است، صرفا موسسه‌هایی که دارای مجوز نهایی از بانک مرکزی هستند، در این رسانه ملی تبلیغات انجام دهند.

درویشی افزود: موسسه‌هایی که مجازند در رسانه ملی، روزنامه‌ها و سایر بخش‌ها تبلیغ کنند، بانک‌های دولتی، ۶ بانک خصوصی کشور و موسسه و اعتباری توسعه هستند، متاسفانه به‌‌رغم نامه‌های مکرر و متعدد کماکان شاهدیم که روزنامه‌ها و صدا و سیما مصالح اقتصادی کشور را درک نکرده‌اند و ما تحت عناوین مجعول موسسه مالی و اعتباری شاهدیم که تبلیغات انجام می‌شود. وی تاکید کرد: ضمن تشکر از آقای ظهوریان مدیرکل مطبوعات وزارت ارشاد که اخیرا طی مصاحبه‌ای از روزنامه‌ها درخواست کردند از انجام تبلیغات برای موسسه‌های فاقد مجوز خودداری کنند، بار دیگر از صدا و سیما و روزنامه‌ها می‌خواهیم در حوزه موسسه‌های دارای مجوز فعالیت تبلیغات انجام دهند. درویشی اظهار داشت: مردم به تبلیغات موسسه‌های فاقد مجوز توجه نشان می‌دهند، حال آنکه ممکن است بعضا این موسسه‌ها با مشکل مواجه شده و داستان صندوق‌ جی اصفهان و تبلیغاتی که برای این صندوق ورشکسته کردند، تکرار شود.

درویشی افزود: متاسفانه در فرودگاه‌ها، صدا و سیمای مراکز استان‌ها و تبلیغات حاشیه مسابقات ورزشی نیز تبلیغات موسسه‌های فاقد مجوز را شاهدیم.

وی گفت: منافع نظام اقتصادی کشور ایجاب می‌کند که تبلیغات موسسه‌هایی که دارای مجوز از تنظیم کننده سیاست‌های پولی کشور یعنی بانک مرکزی هستند انجام شود.

درویشی از تربیت بدنی، فرودگاه‌ها و سایر مراکز تبلیغاتی نیز خواست در امر تبلیغات منافع نظام اقتصادی کشور را مورد توجه قرار دهند.

خبرنگار فارس، به مدیرکل اداره نظارت بر صندوق‌های قرض‌الحسنه گفت: چرا بانک مرکزی به‌رغم عدم احراز شرایط لازم توسط موسسه‌های مالی و اعتباری فاقد مجوز، از فعالیت آنان ممانعت به عمل نمی‌آورد. وی پاسخ داد: بانک مرکزی دائما در حال نظارت بر این موسسه‌ها است و گزارش‌های مربوطه به مقامات بانک ارائه شده است. این‌گونه نیست که این موسسه‌ها رها باشند، بلکه مرتبا بر آنها نظارت می‌شود. مدیر اداره نظارت بر موسسه‌های پولی افزود: اما برای عبور از مرحله‌ای به مرحله دیگر و تغییر شکل صندوق‌ها به موسسه باید سرمایه لازم که میزان آن ۱۵۰میلیارد تومان است و سایر شرایط احراز شود، و این روند زمان‌بر است.

وی گفت: تمامی موسسه‌هایی که بیش از ۲۰ تا ۳۰ شعبه دارند، بازرسی شده و مشکلاتشان بررسی و ملزم شده‌اند مشکلات خود را برطرف کنند. اما برای تبدیل صندوق‌ها به موسسه‌های مالی اعتباری شرایط پیش‌بینی شده باید احراز شود.

به گفته درویشی، برخی از این موسسه‌ها در طی مراحل مذکور جلودارند مانند انصار‌المجاهدین. همچنین قرض‌الحسنه‌های قوامین و مهر نیز کار خود را شروع کرده‌اند و بعضا تعاونی‌های اعتبار مانند مولی‌الموحدین، ثامن‌الائمه، عسگریه نیز آمادگی خود را اعلام کرده‌اند. وی، ابراز امیدواری کرد: این موسسه‌ها گام‌های عملی را برداشته، مجوزهای لازم را دریافت کنند و پس از دریافت مجوز لازم فعالیت خود را آغاز کرده و تبلیغات انجام دهند.

خبرنگار فارس، از درویشی در خصوص فعالیت موسسه مالی و اعتباری بنیاد پرسید، وی پاسخ داد: همانگونه که گفتیم، به جز بانک‌های دولتی و خصوصی، تنها موسسه‌ مالی و اعتباری توسعه مجوز قطعی گرفته و سه موسسه مالی و اعتباری قوامین، انصارالمجاهدین و مهر موافقت اصولی دریافت کرده‌اند.