الگوی نوین راهبری در بانک‌ها بررسی شد

مسعودرضا طاهری- همایش یک روزه «الگوی نوین راهبری در بانک‌ها» ویژه مدیران ارشد صنعت بانکداری کشور روز گذشته به همت مسوولان بانک اقتصاد نوین در محل برگزاری همایش‌های صدا و سیما برگزار شد. «الگوهای نوین مدیریت»، «ضرورت تغییر در مدل‌های متعارف مدیریتی»، «موردکاوی هندلزبانکن سوئد» و «انطباق‌پذیری مدل برای بانک های ما و چالش‌های پیاده‌سازی» از جمله موضوعات این همایش یک روزه بود که در قالب سخنرانی به ترتیب توسط دکتر رسول‌اف، مدیرعامل بانک اقتصاد نوین، روبین فریزر، مدیر شرکت BBRT (تشکل بین‌المللی مستقل و مشارکتی در زمینه پیاده‌سازی ایده فراسوی بودجه‌بندی)، ماگنوس اوگلا، مدیرعامل بانک هندلزبانکن انگلیس و ابوالقاسم فخاریان، دبیر علمی این همایش ارائه شد.

همچنین «روش و فرآیند تغییر مدل» نیز در این همایش توسط روبین فریزر ارائه شد.

«پیاده‌‌سازی مدل در بانک فرضی» عنوان آخرین سخنرانی ارائه شده بود که توسط گروه ۴نفره دکتر رسول‌اف، ابوالقاسم فخاریان، روبین فریزر و ماگنوس اوگلا انجام پذیرفت.

این همایش در نهایت با جمع‌بندی دبیر علمی همایش پایان پذیرفت.

دکتر جلال رسول‌اف در این همایش در ارائه الگوهای نوین مدیریت نخستین مسوولیت یک مدیر ارشد را نگهبانی از بنگاه اقتصادی خود در برابر حمله دیگران عنوان کرد و افزود: این نگرش باید در کلیه همکاران به ویژه مدیران ایجاد شود.

وی گوهر مدیریت را رویکرد به دگرگونی‌ها و مهار آنها دانست و برجسته‌ترین دگرگونی‌ها را فرآیندگرایی در سایه پیدایش فناوری اطلاعات و ارتباطات عنوان کرد.

وی با اشاره به سخنان و نظریه «الوین تافلر» عدم وابستگی و تعلق خاطر به وضعیت موجود، خطرناک بودن دلبستگی به کامیابی‌های گذشته و لزوم تغییر‌پذیری در مدیریت را مورد تاکید قرار دارد و به نقل از وی تصریح کرد: در هزاره سوم میلادی تنها کسی که سواد خواندن و نوشتن ندارد، بی‌سواد نیست بلکه بی‌سواد کسی است که نمی‌تواند یاد بگیرد و یاد گرفته خود را فراموش کند و از نو یاد بگیرد. بزرگترین سرمایه هزاره سوم، انسان است.

دکتر رسول‌اف در ادامه سخنان خود به وجود پارادایم‌های (قالب‌های ذهنی) مختلف در مدیریت اشاره کرد و همچنین مدیریت درون‌گرا با تعبیر به فراموشی سپردن مشتریان و نیازهای آنان، مدیریت برونگرا با نگرش تغییر در شرایط کسب و کار، اشباع بازار، وجود مازاد تولید و توجه به مدیران عالی را مورد اشاره و به تفصیل مورد بررسی قرار داد. وی در توضیح الگوی نوین مدیریت ظهور نظریه نظم و جایگزین مدیریت عقلایی به‌جای مدیریت دانش محور (Wisdom Management VS Knowledge management) را مورد اشاره قرار داد. تشخیص فرصت‌های استراتژیک و نحوه تغییرات چارچوب ذهنی مدیران، تفکر استراتژیک، استراتژی تحول‌آفرین را مورد بررسی قرار داد.

وی در توضیح تغییرات چارچوب ذهنی مدیران تغییرات را به چند شکل تقسیم‌بندی کرد و افزود: در این فرآیند می‌توان گفت: ۱- من شخصا تغییر کنم ۲- چارچوب ذهنی‌ام تغییر کند ۳- رفتار و شیوه مدیریت در رهبری‌ام تغییر کند ۴- مدیران باید تغییر کنند.

دکتر رسول‌اف درخصوص تفکر استراتژیک گفت: آماده نمودن ذهن استراتژیست لازمه مدیریت در محیط جدید کسب و کار است. بودن یا نبودن مطرح است نه سود و زیان.

وی افزود: در محیط جدید کسب و کار تخصیص منابع کمیاب روی موضوعاتی است که مزیت رقابتی دارد. وی در مورد شفافیت استراتژی یک سازمان گفت: استراتژی سازمان باید آنقدر شفاف باشد تا یک کارمند به سرعت بتواند یک صفحه در مورد استراتژی سازمان خود بنویسد و یا به‌طور شفاهی در یک دقیقه توضیح دهد.

روبین فریزر سخنران دوم این همایش در ضرورت تغییر در مدل‌های متعارف مدیریتی با اشاره به یکی از مهمترین مشکلات بخش دولتی، رقابت‌پذیری را از جمله دستاوردهای ایجاد تغییر در مدل‌های سنتی در نظام راهبری نوین دانست. وی رقابت‌پذیری را در داخل ایران بسیار ضعیف عنوان کرد و با توجه به خصلت‌های ویژه ایرانیان از جمله هوش، ذکاوت و فروتنی از جمله راه‌های پیشرفت کشورمان در عرصه‌های مدیریتی را تغییر و استقبال از آن تعریف کرد.

وی با اشاره به تغییرات روزافزون در جهان پیچیده عصر اطلاعات، تغییرات ناپیوسته و جهشی کوتاه شدن چرخه زندگی محصولات، کاهش قیمت‌ها و وسعت انتخاب را از جمله دلایل ضرورت تغییر در مدیریت‌های جدید عنوان کرد و پاسخگویی سریع، ایجاد انگیزه در همه افراد را از ویژگی‌های مدیریت نوین بر شمرد. وی در ادامه مطالب خود تصریح کرد: در هنگامه تغییرات باید مدل‌های مدیریت را تغییر دهیم نه ابزارها را. وی در پایان گزارش‌های خود در این بخش نتیجه‌گیری کرد که مدل‌های جزمی سنتی در مدیریت در شرایط رقابتی بالا کارآیی لازم را ندارد و مدل جایگزین در مدیریت نظام‌گرا باید به گونه‌ای باشد که در آن رهبری تفویض شده و قابلیت انطباق داشته باشد.

ماگنوس اوگلا، مدیرعامل هندلز بانکن نیز به مطالعه موردی این بانک و به ویژگی‌های عمده آن پرداخت. به گفته وی شاخص رضایتمندی این بانک در مقایسه با رقبای آن در اروپای شمالی به مراتب بیشتر است. این بانک در مقایسه با دیگر بانک‌ها بیشترین وام را در کشورهای نوردیک (اسکاندیناوی) پرداخت کرده است.

از ویژگی‌های مهم مدیریت در این بانک سه سطح ۱- مدیرعامل ۲- قائم مقام مدیرعامل و ۳- رییس شعبه است. به عبارتی تمامی تصمیم‌های اعتباری در این بانک توسط خود شعبه اتخاذ می‌شود. این بانک که ۶۰۰ شعبه دارد به نحوی مدیریت شده است که تمامی فعالیت‌های یک شرکت بزرگ همچون خودروسازی ولوو نیز در یک شعبه محلی قابل انجام است. به گفته مدیرعامل این بانک رییس هر شعبه قادر است خود به تنهایی با توجه به شرایط نرخ بهره را تعیین کند.

مسوولیت بازاریابی به عهده شعبه است. تمرکز رییس شعبه بر تبلیغات و بازاریابی محلی استوار است نه منطقه‌ای و کشوری. این بانک همچنین از یک مکانیسم مشارکت در سود برای کارمندان و سهامداران خود یک پاداش بازنشستگی در حدود ۵۰۰هزار پوند فراهم می‌آورد. در این بانک مدیریت از پایین به بالا است. بانکداری اینترنتی تهدید برای آن به حساب نمی‌آید و به جای بودجه‌بندی از روش تراز سنجی یا Benchmarking استفاده می‌کنند و اطلاعات و داده‌های حساب سود و زیان خود را با شعب و بانک‌های رقیب مقایسه می‌کنند.