پرسش شما

‌آیا فرزندان یا همسر نماینده بیمه نیز می‌توانند، همزمان یا پس از او، مجوز نمایندگی بیمه بگیرند و به این فعالیت اشتغال ورزند؟

بهزاد رحیمیان، نماینده بیمه، ۲۹/۱۱/۸۴ پاسخ ما

طبق مقررات موجود فرزندان نماینده بیمه، به شرط داشتن شرایط مقرر در آیین‌نامه نمایندگی بیمه، ( موسوم به آئین نامه شماره ۲۸)، مجازند از شرکت بیمه مورد نظر خود درخواست پروانه نمایندگی بیمه کنند. به این ترتیب، فقط زن و شوهر مجاز نیستند همزمان نمایندگی بیمه داشته باشند. البته، ادامه فعالیت همزمان نمایندگان زن و شوهر که قبل از ازدواج، دارای پروانه نمایندگی بیمه از هر یک از شرکت‌های بیمه یا یک شرکت بیمه واحد بوده‌اند بلامانع است.

برای اطلاع از شرایط نمایندگی بیمه به آئین نامه شماره ۲۸ و مکمل‌های آن در سایت بیمه مرکزی ایران به نشانی www.centinsur.ir ، مراجعه کنید.

سید مسعود طباطبایی، کارشناس بیمه، ۳/۱۲/۸۴

پرسش شما

‌یکی از دوستان من در جریان حادثه رانندگی برای مینی‌بوس مسافربری، به عنوان سرنشین آن دچار صدمه بدنی شده و هم‌اکنون منتظر رای دادگاه برای دریافت دیه مربوط به این صدمه بدنی، از محل بیمه‌نامه شخص ثالث اتومبیل فوق است. ایشان همزمان بیمه شده قرارداد بیمه درمان تکمیلی موسسه محل کار خود با یکی از شرکت‌های بیمه است. این شرکت بیمه تاکنون از انجام تعهد خود در قبال دوست من، با این استدلال که ایشان باید غرامت ذی‌ربط را از مقصر حادثه رانندگی(‌در واقع‌، از محل بیمه نامه شخص ثالث مینی‌بوس‌) دریافت کند، خودداری کرده است. آیا این عمل شرکت بیمه، قانونی است و اگر آری چرا؟

حمید غفاریان زاد، تهران ۱۵/۱۱/۸۴

پاسخ ما

پاسخ پرسش فوق با مراجعه به متن قرارداد بیمه‌نامه گروهی درمان تکمیلی موسسه محل کار شخص بیمه شده مذکور به‌دست می‌آید. اگر این قرارداد دارای این شرط باشد که بیمه‌شدگان مصدوم به علت تقصیر اشخاص دیگر (در این مورد راننده مینی‌بوس)، باید ابتدا هزینه‌های درمانی خود را از محل سایر بیمه‌نامه‌های مربوط دریافت نمایند و سپس برای دریافت باقی مانده این هزینه‌ها به شرکت بیمه ذی‌ربط مراجعه کنند، استدلال شرکت مورد نظر ما قابل پذیرش است. اما در صورت نبودن چنین شرطی، شرکت بیمه موظف است با رعایت سایر شرایط بیمه‌نامه، تعهد خود را در قبال شخص مذکور، یعنی جبران هزینه‌های بیمارستانی و جراحی ناشی از حادثه رانندگی انجام دهد.‌‌به نظر می‌رسد دانستن اطلاعات تکمیلی زیر درباره پرسش فوق مفید باشد. اولا، منظور از بیمه درمان تکمیلی این است که شرکت‌های بیمه در کنار سازمان بیمه گر اصلی (‌مانند سازمان خدمات درمانی یا سازمان تامین اجتماعی)، هزینه‌های بیمارستانی و جراحی مازاد بر سهم این سازمان‌ها را بپردازند. ثانیا، در شرایط بیمه‌نامه گروهی درمان تکمیلی که آیین‌نامه شماره ۴۳ مصوب شورای‌عالی بیمه نام دارد حادثه به معنای هر گونه واقعه ناشی از یک عامل خارجی که بدون قصد و اراده بیمه شده روی داده و موجب وارد آمدن صدمه جسمی به بیمه شده شده، تعریف شده است. پس حوادث رانندگی نیز تحت شمول این تعریف قرار می‌گیرد و شرکت بیمه صرف نظر از اینکه بیمه نامه شخص ثالث این حوادث را پوشش می‌دهد باید تعهد خود را انجام دهد. ثالثا، چون هدف از بیمه درمان تکمیلی، جبران هزینه‌های بیمارستانی و جراحی شخص بیمه شده است و نه بیشتر، پس بیمه شده نباید هم از شرکت بیمه خسارت دریافت کند و هم از مقصر حادثه رانندگی فوق.

به این ترتیب، شرکت بیمه پس از انجام تعهد خود در قبال شخص مورد نظر، حق دارد در مقام جانشین این شخص به مقصر حادثه مراجعه کند و خسارت پرداخت شده را از او بستاند.

‌پیشنهاد می‌شود این بیمه شده محترم و سایر بیمه‌شدگان بیمه‌نامه‌های گروهی درمان تکمیلی، برای اطلاع از مفاد قرارداد این نوع بیمه، به وب سایت بیمه مرکزی ایران به نشانی www.centinsur.ir مراجعه کنند و آیین‌نامه شماره ۴۳ را مطالعه کنند.

نسرین شرافت، کارشناس بیمه، ۱۸/۱۱/۸۴

منبع: WWW.sanatebimeh.blogfa.com