سلسله مطالبی که در این ستون عرضه می‌شود، مجموعه‌ای از اطلاعات عمومی بیمه‌های بازرگانی است که از جلد دوم دانستنی‌های بیمه اتومبیل، تالیف آقایان علی اعظم محمد بیگی و حمید عبدالحسین حریری برگزیده شده است. شرح اصطلاحات بیمه اتومبیل

اتومبیل تحت رهن

فرم پیشنهاد بیمه بدنه معمولا یک یا چند پرسش درباره وضع مالکیت اتومبیل دارد. اگر اتومبیل موردنظر در رهن بانک، موسسه یا هر شخص دیگر باشد یعنی آنکه تمام یا بخشی از هزینه خرید اتومبیل تحت رهن با وام تامین شده است. اشخاص وام‌دهنده مرتهن نام دارند و بیشتر آنها شرکت لیزینگ هستند. چنین شرکتی وام خرید اتومبیل را در قالب قرارداد اجاره به شرط تملیک اعطا می‌کند و تا زمان تسویه وام، از نظر بیمه‌گر، مالک اتومبیل تلقی می‌شود. بر این اساس، در صورت وقوع خسارت برای اتومبیل تحت رهن، شرکت لیزینگ در خسارت قابل پرداخت ذی‌نفع است. شرکت‌های لیزینگ معمولا برای اینگونه اتومبیل‌ها، بیمه‌نامه بدنه تهیه می‌کنند و در اختیار خریدار اتومبیل قرار می‌دهند. مدت بیمه این بیمه‌نامه، متناسب با دوره مستهلک شدن وام خرید اتومبیل، معمولا بیش از یک سال است.

ارزش بازیافتی

اصطلاح مشابه: ارزش لاشه

در بیمه بدنه، تعمیر اتومبیلی که دچار خسارت کلی شده باشد معمولا، مقرون به صرفه نیست. چنین اتومبیلی اغلب به دلیل سالم ماندن بعضی از قطعات یا قابلیت بازیافت برخی از قطعات خسارت دیده، ارزش اقتصادی دارد و در بازار خرید و فروش می‌شود. ارزش بازیافتی اتومبیل را کارشناس خسارت در شرکت بیمه تعیین می‌کند و بیمه‌گذار اختیار قبول یا رد آن را دارد.

ارزش روز اتومبیل

اصطلاح مشابه: ارزش معاملاتی اتومبیل در روز حادثه، قیمت اتومبیل مشابه در روز وقوع حادثه

در بیمه بدنه، اگر اتومبیل دچار خسارت کلی شود خسارت قابل پرداخت، بر مبنای ارزش اتومبیلی با مشخصات مشابه اتومبیل خسارت دیده در تاریخ وقوع حادثه محاسبه خواهد شد. ارزش روز اتومبیل مورد نظر عبارت است از قیمت مورد انتظار از فروش اتومبیل مشابه آن در بازار.

در خسارت کلی، ملاک محاسبه و تصفیه خسارت، ارزش معاملاتی اتومبیل در روز حادثه و حداکثر تا مبلغ بیمه آن خواهد بود (شرطی در بیمه‌نامه بدنه).

ارزیاب خسارت

بیمه‌گذار، زیان‌دیده یا ذی‌نفع در بیمه‌نامه یا بیمه‌نامه شخص ثالث ممکن است مقدار خسارت ارزیابی شده در اداره خسارت اتومبیل را قبول نداشته باشد. در این صورت یک یا چند کارشناس دیگر در این اداره، خسارت ارزیابی شده را مجددا بررسی می‌کند. اگر با بررسی مجدد خسارت، اختلاف طرفین درباره مقدار خسارت حل و فصل نشود ارجاع به داوری روش دیگری برای حل این اختلاف است. در جریان این داوری، ارزیاب خسارت اتومبیل می‌تواند در نقش داور مرضی‌الطرفین یا داور انتخابی بیمه‌گر یا بیمه‌گذار، مقدار خسارت را در ازای حق‌الزحمه دریافتی از یک یا دو طرف ارزیابی کند.

ارزیاب خسارت وظیفه بررسی و تحقیق در مورد علت و مقدار خسارت و تشخیص میزان تعهد بیمه‌گر بر طبق شرایط بیمه‌نامه و مذاکره برای تعدیل و تسویه خسارت اعلام شده را بر عهده دارد. پروانه فعالیت ارزیاب خسارت اتومبیل را بیمه مرکزی ایران صادر می‌کند.