نرخ واقعی سود سالانه اوراق مشارکت 4/16‌درصد است

غلامرضا سلامی گفت: با در نظر گرفتن زمان پرداخت سود اوراق مشارکت در دوره‌های ۳ ماهه، در حقیقت سود پرداختی به اوراق مشارکت به‌صورت سالانه حدود ۴/۱۶‌درصد است. این کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرگزاری مهر در ارتباط با موضوع کاهش نرخ سود بانکی و ارتباط آن با چگونگی تعیین نرخ سود اوراق مشارکت گفت: قاعدتا در زمان کاهش نرخ سود بانکی، نرخ سود اوراق مشارکت نیز باید کاهش یابد.

غلامرضا سلامی سود پرداختی اوراق مشارکت را در دوره‌های ۳ماهه ذکر کرد که سالانه به بیش از ۵/۱۵‌درصد یعنی حدود ۴/۱۶‌درصد می‌رسد.

وی افزود: با وجود فروش نرفتن کل اوراق مشارکت منتشر شده از سوی دولت و بانک مرکزی در سال گذشته حتی زمزمه‌های افزایش نرخ سود اوراق مشارکت نیز شنیده می‌شود.

وی از تناسب نرخ سود بانکی و نرخ سود اوراق قرضه در تمام دنیا سخن گفت و تصریح کرد: البته تناسب نرخ سود بانکی و اوراق قرضه بستگی به مدت زمان پیش‌بینی شده برای پرداخت سود دارد و هرچه زمان پرداخت سود طولانی تر در نظر گرفته شود به همان میزان نرخ سود بانکی و نرخ سود اوراق مشارکت متفاوت خواهد بود.

به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، بانک مرکزی در صدور اوراق مشارکت فاصله زمانی پرداخت سود مشارکت را یکساله در نظر می‌گیرد که با اختلاف جزیی به نرخ سود بانکی نزدیک باشد.

سلامی صدور و فروش اوراق مشارکت را طبق قانون بودجه سالانه از وظایف بانک مرکزی دانست و اظهار داشت: درهر حال بانک مرکزی برای بازپرداخت اوراق مشارکت سال‌های قبل و برای جلوگیری از افزایش نقدینگی ناشی از استفاده دولت از حساب ذخیره ارزی اقدام به صدور و فروش اوراق مشارکت می‌نماید.

این کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است در حال حاضر بانک مرکزی درحال فروش اوراق مشارکت سال گذشته می‌باشد و این اوراق قرضه در ایران شبیه اوراق قرضه در دنیا نیست، چرا که در تمام دنیا اوراق مشارکت در سررسید قابل بازخرید است. درحالی که در ایران هر زمان که بخواهید می‌توانید اوراق مشارکت را بفروشید.

رونق بازار اوراق مشارکت با کاهش نرخ سود

یک عضو هیات علمی دانشگاه تربیت‌مدرس نیز، با تاکید بر این که کاهش نرخ سود بانکی ربطی به کاهش نرخ اوراق مشارکت ندارد، گفت: اگر نرخ سود بانکی کاهش یابد و نرخ اوراق مشارکت ثابت بماند، این امر باعث سوق یافتن سپرده‌های بانکی به سوی سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت خواهد شد.

علی قنبری، در گفت‌وگو با مهر با بیان این که تعیین نرخ سود اوراق مشارکت بر عهده شورای پول و اعتبار، بانک مرکزی و دولت است، تصریح کرد: شورای پول و اعتبار به پیشنهاد بانک مرکزی نرخ سود اوراق مشارکت را تعیین می‌کند.

علی قنبری تصریح کرد: کاهش نرخ سود بانکی، معمولا باعث افزایش سپرده‌گذاری در خرید اوراق مشارکت خواهد شد، به عبارت دیگر این امر باعث افزایش سرمایه‌گذاری در اوراق مشارکت می‌شود. وی با تاکید بر این که نرخ سود بانکی ربطی به نرخ سود اوراق مشارکت ندارد، اظهار داشت: تعیین نرخ سود بانکی نیز وظیفه شورای پول و اعتبار است.

وی با بیان این که کاهش نرخ سود بانکی باعث حرکت سپرده‌های بانکی به سوی سایر کالاها همچون طلا، خرید اوراق مشارکت و مسکن خواهد شد، افزود: به دلیل سودآور بودن این کالاها و سرمایه‌گذاری در آنها پول‌ها به سمت این گونه کالاها شیب پیدا می‌کند.

تعیین نرخ سود اوراق مشارکت برعهده بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار، شورای عالی بانک‌ها و دولت است که در حال حاضر شورای عالی بانک‌ها نیز منحل شده است. به علاوه چندی پیش در جلسه شورای پول و اعتبار درخواست بانک مرکزی مبنی بر افزایش نرخ سود اوراق مشارکت از ۵/۱۵‌درصد به ۵/۱۶‌درصد نیز رد شده بود.