تشکیل لیزینگ بین‌المللی کیش در انتظار مجوز بانک مرکزی

با تاسیس شرکت اسلامی‌ برای توسعه بخش خصوصی تلاش جدیدی برای حمایت از سرمایه‌گذاری‌ها و گسترش فعالیت‌های اقتصادی از سوی شرکت‌های بخش خصوصی در کشور‌های اسلامی‌ آغاز شده است. به گزارش ایسنا، دکتر مهدی رضا درویش‌زاده، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خارجی ایران، در نشست خبری با بیان اینکه در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی هیات‌مدیره و مدیران ارشد بانک توسعه اسلامی ‌به این نتیجه رسیدند که اغلب اعتبارات و تسهیلات اعطایی این بانک نصیب شرکت‌های بخش دولتی در کشور‌های اسلامی‌ می‌شود، تاکید کرد: شرکت‌های بخش خصوصی در کشور‌های اسلامی‌سهم چندانی از تسهیلات و اعتبارات این بانک ندارند.

وی ادامه داد: اولین مجمع عمومی‌موسسه اسلامی‌برای توسعه بخش خصوصی (ICD) در هشتم جولای ۲۰۰۰ برگزار شد. این شرکت با یک‌میلیارد دلار سرمایه به ثبت رسید و سهامداران آن بانک توسعه اسلامی ‌به میزان ۵۰‌درصد، کشور‌های عضو ۳۰‌درصد و موسسات مالی کشور‌های عضو نیز ۲۰‌درصد هستند.

او متذکر شد: موسسه اسلامی‌ توسعه بخش خصوصی در قالب یک موسسه مالی ـ اعتباری چند منظوره با هدف ارتقا و توسعه فعالیت‌های بخش خصوصی در کشور‌های اسلامی‌ تاسیس شده و براساس قوانین شریعت اسلامی‌عمل می‌کند. به گفته درویش‌زاده ICD تسهیلات مالی اعتباری خود را به دو صورت تسهیلات در قالب عقود اسلامی‌ و نیز مشارکت در طرح‌ها اعطا می‌کند.

عضو هیات‌مدیره موسسه اسلامی ‌برای توسعه بخش خصوصی با بیان اینکه موسسه IDB با سرمایه ۲۰‌میلیارد دلاری خود هدف توسعه و پیشرفت اقتصادی کشور‌های اسلامی‌ دارد، تصریح کرد: شرکت IDB تاکنون موسسات مالی بسیاری را تشکیل داده که موسسه ICD یکی از آنها است که رسالت آن را دنبال می‌کند.

وی ادامه داد: در حال حاضر ۴۴ کشور اسلامی‌عضو ICD هستند که ایران نیز یکی از آنها است. این موسسه از ابتدای فعالیت هشت ساله خود تاکنون ۸۰ مصوبه داشته است که براساس آنها ۵۰۰میلیون دلار سرمایه‌گذاری را به تصویب رسانده که از این میزان ۳۳۰‌میلیون دلار عملیاتی شده است.

درویش‌زاده حجم سرمایه‌گذاری‌های به تصویب رسیده در ایران را ۵۴‌میلیون دلار عنوان و خاطرنشان کرد: بدین ترتیب ایران دومین جذب‌کننده تسهیلات و مشارکت در طرح‌ها در میان ۴۴ کشور عضو ICD است. اولین کشور جذب‌کننده تسهیلات از این موسسه عربستان با حجم ۲۳‌درصد سرمایه‌گذاری است. از مبلغ سرمایه‌گذاری مصوب برای ایران ۵۰‌درصد طی دو ماه اخیر عملیاتی شده که مبلغ آن ۲۷‌میلیون دلار است.

وی ادامه داد: یکی از زمینه‌های سرمایه‌گذاری در ایران از سوی ICD در شرکت هواپیمایی ماهان برای خرید هواپیما به میزان ۲۷‌میلیون دلار بوده و دیگری سرمایه‌گذاری در حد ۱۹‌میلیون دلار در شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملت بوده که هر دو آنها عملیاتی شده است. از سوی دیگر یک خط اعتباری پنج‌ میلیون دلاری در اختیار بانک اقتصاد نوین برای ارائه به کارآفرین‌های کوچک و متوسط ایجاد کرده که قابل تمدید است. وی با بیان اینکه موسسه ICD در تشکیل لیزینگ بین‌المللی کیش به میزان سه‌ میلیون دلار برای ثبت اولیه مشارکت داشته، خاطرنشان کرد: بانک توسعه ایران و مصر و لیزینگ تعجیر در کشور عمان نیز از دیگر سرمایه‌گذاران خارجی در این لیزینگ هستند.

عضو هیات‌مدیره موسسه اسلامی‌ برای توسعه بخش خصوصی از فعالان بخش خصوصی دعوت کرد تا از حمایت‌های این موسسه بهره‌مند شود و در این زمینه افزود: این موسسه برای تقویت بخش خصوصی در کشور‌های اسلامی‌ ایجاد شده است.

وی ابراز اطمینان کرد که با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و ورود بازیگران عرصه اقتصادی به بخش خصوصی روند اعطای تسهیلات از طریق موسسه ICD امکان‌پذیرتر خواهد بود. او ادامه داد: فرصت‌های فراوانی برای سرمایه‌گذاری در کشور وجود دارد که اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی این فضا را آماده‌تر می‌کند.

درویش‌زاده در پاسخ به این سوال که شرایط اعطای تسهیلات از سوی این موسسه چیست؟ گفت: فعالیت موسسه IDB در حد دولت‌های عضو که ۵۶ کشور هستند، است اما ICD فقط با شرکت‌های خصوصی کشور‌های اسلامی‌ فعالیت می‌کند.

وی سرمایه فعلی موسسه ICD را یک‌ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: ۵۰۰‌میلیون دلار از این مبلغ پذیره‌نویسی شده است که در زمینه‌های طرح‌های صنعتی، فناوری اطلاعات و ساخت‌و‌ساز صرف می‌شود.

وی متذکر شد: موسسه IDB در حال حاضر در ۱۱ کشور از جمله ایران دارای دفتر است اما موسسه ICD در ایران دفتر ندارد.

او به مشکلات تشکیل لیزینگ بین‌المللی کیش اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بانک مرکزی ایران از صدور مجوز برای تشکیل این لیزینگ ممانعت کرده که دلیل آن را نیز به تصویب نرسیدن کامل قانون لیزینگ‌ها مطرح می‌کند، بانک مرکزی عنوان کرده که تا زمان تصویب کامل قانون لیزینگ‌ها برای هیچ شرکت لیزینگ مجوز صادر نمی‌کند. وی از بانک مرکزی درخواست کرد که مجوز تشکیل لیزینگ بین‌المللی کیش را به دلیل دارا بودن سرمایه‌گذاران خارجی صادر کند. او از مصوبات جدید موسسه ICD برای سرمایه‌گذاری در ایران به میزان ۵۰‌میلیون دلار خبر داد و گفت: این مبلغ در آینده نزدیک به تصویب خواهد رسید.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران به اهداف و استراتژی‌های این شرکت اشاره کرد و افزود: تاکنون این شرکت به میزان ۵/۱‌میلیارد دلار در سراسر دنیا سرمایه‌گذاری کرده است. این شرکت در گذشته جزو سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی و اقتصادی ایران بوده که از حدود هشت سال گذشته مستقل شده است.