جزئیات طرح تحقیق و تفحص مجلس از بانک‌های دولتی

فاطمه بهادری- روز گذشته طرح تحقیق و تفحص از بانک‌ها در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و براساس آن همه بانک‌های دولتی مشمول این تحقیق قرار خواهند گرفت. پیمان فروزش عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مواردی همچون بررسی منابع و مصارف، مطالبات مشکوک‌الوصول ولاوصول، وثایق در اختیار بانک، کفایت و میزان سرمایه بانک‌ها را از جمله موارد این تحقیق و تفحص دانست. به گفته وی در این طرح مشخص می‌شود که بالاترین تسهیلات به چه افرادی پرداخت شده و یا بانک‌ها از قوانین بانکداری اسلامی تا چه میزان تبعیت می‌کنند.

در عین حال گزارشی از وضعیت پرسنلی و اداری این بانک‌ها به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد. همه موارد یادشده حداقل در یک دوره ۱۰ساله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

دستگاه‌های نظارتی مانند سازمان حسابرسی و دیوان محاسبات کشور نیز اطلاعات مورد نیاز نمایندگان عضو هیات تحقیق و تفحص در مجلس شورای اسلامی را تهیه می‌کنند.

به گفته رییس سازمان حسابرسی کشور نتیجه بررسی گروه تحقیق و تفحص از بانک‌ها به برنامه خصوصی‌سازی براساس اصل۴۴ قانون اساسی کمک خواهد کرد.

هوشنگ نادریان در گفت‌وگو با ایسنا تصریح کرد: هر طرح تحقیق و تفحص که تصویب می‌شود، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان کار گروه اصلی این امر آغاز به فعالیت می‌کنند و از تجارب دستگاه‌های مرتبط به موضوع استفاده می‌کنند.

در حالی که به گفته فروزش گروه تحقیق و تفحص از بانک‌ها در کمیسیون اقتصادی مجلس انتخاب می‌شود اما نادریان اعلام کرده این گروه از تعدادی نماینده که به فعالیت‌های بانک‌ها آشنایی دارند، تشکیل می‌شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر حسابرسی صورت‌های مالی بانک‌های دولتی به روز انجام می‌شود تصریح کرد: حسابرسی صورت‌های مالی سال ۸۴ بانک‌ها انجام شده است، از سوی دیگر حسابرسی ضمنی سال ۸۵ آنها نیز به انجام رسیده است.

حسابرسی ضمنی کمک می‌کند تا کارها سریع‌تر انجام شود به عنوان نمونه ارزیابی سیستم‌های دستگاه قبل از سال موجب می‌شود تا قوت و ضعف مدیریت دستگاه مشخص شود.

در حال حاضر سازمان حسابرسی منتظر دریافت صورت‌های مالی سال ۸۵ بانک‌ها در فرصت سه ماه است. تاکنون یکی از بانک‌های کشور (بانک رفاه) صورت‌های مالی سال ۸۵ خود را به سازمان ارائه کرده است. پس از پایان فرصت سه ماهه سازمان حسابرسی ظرف دو ماه حسابرسی این دسته از بانک‌ها را انجام خواهد داد.

رییس سازمان حسابرسی کشور گفت: سازمان حسابرسی از نظر انجام حسابرسی صورت‌های مالی بانک‌های دولتی مشکلی ندارد و فقط ممکن است مشکلات اجرایی طبق روال هر سال رخ دهد که در گزارش‌های حسابرسی به طور قطع منعکس خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه حسابرسان این سازمان طی پنج تا شش ماه در برخی شعب بانک‌ها و یا مراکز بانک‌ها مستقر می‌شوند، تاکید کرد: در این مدت فعالیت بانک‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند.

او متذکر شد: بهتر است از گزارش‌های حسابرسی سازمان حسابرسی و اطلاعات دیوان محاسبات کشور و سازمان بازرسی کل کشور در گروه تحقیق و تفحص از بانک‌ها استفاده شود.

نادریان با اعلام این که روش حسابداری در بانک‌های کشور از ابتدای سال ۸۵ به صورت تعهدی بوده است، افزود: در روش تعهدی شفافیت صورت‌های مالی از جمله موارد مندرج همانند درآمدها و هزینه‌ها به درستی نمایان می‌شود و تعهدات نیز در آن منظور می‌شود. در روش حسابداری نقدی توازن میان درآمدها و هزینه‌ها به صورت کامل ایجاد نمی‌شود، اما در روش تعهدی چنین نخواهد بود، بلکه قابلیت اتکا به نتایج عملیات وجه تمایز این دو روش نقدی و تعهدی است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا نمایندگان متشکل گروه تحقیق و تفحص از بانک‌ها به مسائل بانکی آشنایی کافی دارند یا خیر؟ گفت: همواره سعی شده نمایندگان تشکیل دهنده گروه تحقیق و تفحص آشنایی لازم را با آن حوزه داشته باشند، در این میان از تجربیات کارشناسان نیز استفاده می‌شود.

او در پاسخ به این سوال که کدام یک از فعالیت‌های بانک‌ها مورد بررسی گروه تحقیق و تفحص قرار می‌گیرد؟ توضیح داد: به نظر می‌رسد مسائلی مربوط به استخدام نیروی انسانی، عقود بانک‌ها و تسهیلات پرداختی، کارایی، بانک‌ها و مطالبات معوق و سایر مسائل مورد بررسی این گروه قرار ‌گیرد.