مرکز پژوهش‌های مجلس نرخ تورم سال گذشته را ۴/۲۲درصد اعلام کرد

شاخص جدید محاسبه نرخ تورم نهایی شد

دنیای‌اقتصاد- در حالی که نرخ رسمی تورم از سوی دولت برای سال ۸۵ حول و حوش رقم ۱۳درصد اعلام می‌شود، مرکز پژوهش‌های مجلس نرخ تورم سال گذشته را حدود ۴/۲۲درصد اعلام و پیش‌بینی کرد که این نرخ در سال‌جاری به ۴/۲۳درصد افزایش یابد.در تازه‌ترین گزارش این مرکز پژوهشی، همچنین نسبت به بروز پدیده رکود تورمی هشدار داده شده است. به اعتقاد مرکز پژوهش‌های مجلس، افزایش تورم درسال گذشته باعث افزایش شدید هزینه‌های جاری دولت در سال‌جاری برای حفظ سبد مصرفی موجود دولت خواهد شد که پیامد آن انتقال اعتبارات عمرانی به هزینه‌های جاری خواهد بود. مرکز پژوهش‌های مجلس پیش‌بینی کرده است که پرداختی اعتبارات عمرانی در سال‌جاری حدود ۶۰درصد نسبت به سال گذشته کاهش یابد که پیامد آن بروز شرایط رکود تورمی خواهد بود. شاخص جدید نرخ تورم نهایی شد

شاخص جدید محاسبه نرخ تورم با ۳۵۹قلم کالا در بانک مرکزی تدوین و نهایی شد.

بر این اساس سال پایه محاسبه نرخ تورم از سال ۷۶ به ۸۳ تغییر خواهدکرد. به گزارش خبرگزاری مهر شاخص جدید که قرار بود تا پایان سال گذشته به نتیجه برسد، نهایی شده است. با توجه به اینکه به طور منطقی و طبق استانداردهای جهانی هر چند سال یکبار باید در شاخص محاسبه نرخ تورم تجدیدنظر شود، بانک مرکزی تجدیدنظر در سال پایه شاخص‌های قیمت را هر چند سال یکبار انجام می‌دهد که از جمله این تجدیدنظرها در سال‌های ۱۳۴۸، ۱۳۵۳، ۱۳۶۱، ۱۳۶۹ و ۱۳۷۶ بوده است.

بانک مرکزی برنامه‌ریزی و انجام تجدیدنظر در طرح‌های آماری و از جمله شاخص تورم را از سال ۱۳۸۱ شروع، در سال ۸۲ اصلاحاتی در محاسبه چارچوب خانوارهای شهری انجام داد و در سال ۱۳۸۳ نیز آمارگیری از هزینه‌ خانوارها را به پایان رساند که نتایج آن در اواسط سال ۸۴ به دست آمد.

پس از آن در سال ۱۳۸۵ مراحل محاسبات مربوط به شاخص، تعیین سبد خرید جدید، تعیین وزن اقلام مشمول شاخص و ... انجام گرفت. به گفته محسن تقوی‌طلب، مدیر کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی برای محاسبه میزان تورم براساس سال پایه ۷۶، تعداد ۷۲شهر به طریق علمی به شکلی انتخاب شده‌اند که تغییرات قیمت در آنها نشانگر تغییرات در کل مناطق شهری و هر استان باشد. جمعیت ۷۲شهر مذکور حدود ۷۰درصد جمعیت کل مناطق شهری ایران بوده است. پس از انتخاب شهرها، حدود ۱۰هزار خانوار به طریق علمی از بین خانوارهای ساکن در ۷۲شهر انتخاب شده که متوسط هزینه آنها نماینده متوسط هزینه کلیه خانوارهای ساکن در شهرهای ایران است.

خانوارهای نمونه همه نوع خانوارها با درآمدها و الگوهای مصرف متفاوت را شامل می‌شود. پس از انتخاب خانوارها با مراجعه مستقیم ریز اقلام، هزینه آنها استفسار و سپس به کل خانوارهای ساکن در هر استان و سپس به کل مناطق شهری تعمیم داده می‌شود تا هزینه خانوارها برای کلیه کالاها و خدمات که در طول سال خریداری و به مصرف می‌رسانند مشخص شود.

از بین کالاها و خدماتی که خانوارهای ساکن در شهرها به مصرف می‌رسانند تعداد ۳۱۰قلم کالا و خدمت (۲۵۶قلم کالا و ۵۴قلم خدمت) با توجه به اهمیت آنها به طریق علمی انتخاب شده است.

هزینه این اقلام بیش از ۸۵درصد کل هزینه اقلام مصرفی خانوارها را شامل می‌شود.اهمیت هر یک از این کالاها و خدمات، نسبت هزینه آن قلم به کل هزینه خانوار است به این ترتیب میزان تاثیر هر یک از کالاها و خدمات در محاسبه تورم متناسب با اهمیت آنها تعیین می‌شود. بعد از انتخاب کالاها و خدمات برای قیمت‌گذاری از آنها از طریق مراجعه مستقیم ماهانه به حدود ۳۶هزار منبع اطلاع و جمع‌آوری بیش از ۱۰۰هزار مظنه با قیمت‌های رسمی و آزاد اقدام می‌شود. بعد از جمع‌آوری قیمت‌ها با استفاده از فرمول شاخص قیمت لاسپیرز میزان تورم در سطح هر یک از استان‌ها و سپس کل کشور محاسبه می‌شود.با توجه به این فرمول تغییرات قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارها در هر زمان نسبت به زمان پایه سنجیده می‌شود. مقدار این شاخص برآوردی از میزان تورم است که تغییرات قیمت‌ها را نسبت به سال پایه که برابر ۱۰۰ فرض شده است، منعکس می‌کند.مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی آغاز مقدمات تغییر سبد مصرفی را از سال ۸۱ دانست. به گفته وی مقدمات شامل تصحیح نقشه و فهرست‌برداری از خانوارها بوده و در نهایت ۷۵ شهر نمونه برای سال پایه ۸۳ مورد بررسی قرار می‌گیرند که نماینده کل شهرها در مناطق شهری کشور هستند و نتایج آنها به کل تعمیم داده می‌شود.

در عین حال ۳۱۰ قلم کالا و خدمات مشمول شاخص به ۳۵۹ قلم کالا و خدمات افزایش می‌یابد که آموزش شنا، تور مسافرت زمینی داخل کشور، سفر زیارتی سوریه (هوایی - زمینی)، شهریه مهد کودک، هزینه تهیه اسناد ازدواج و طلاق، جریمه تخلفات رانندگی، هزینه محضر برای خرید و فروش اتومبیل، اجرت تعویض روغن موتور،‌آلات موسیقی، اجرت کارگر برق کار، اجرت کارگر لوله‌کشی، زانو بند، یک دست دندان مصنوعی، ارتودنسی، روکش دندان، فیزیوتراپی، شیشه عینک، کرایه مترو، دوربین فیلمبرداری، دستگاه تلفن ثابت و همراه، هزینه صدور گذرنامه و انواع خودروی سواری و داروها به این سبد اضافه شده است.

در عین حال هزینه‌هایی همچون ماشین لباسشویی، سطلی دوقلو، نوشابه گازدار، تاکسی سرویس، اجرت استحمام در حمام عمومی، چای در قهوه‌خانه و ... نیز از سبد جدید خانوار حذف شده است.