طلای جهانی در مرز ۱۷۰۰ دلار

دنیای اقتصاد- ریس کل بانک مرکزی از کاهش نرخ دلار طی روزهای آینده خبر داد و گفت که با تدابیر اتخاذ شده و عملیاتی شدن بورس ارز، نرخ دلار هم کاهش پیدا خواهد کرد. دو تعطیلی چند روزه در پایتخت طی یکی دو هفته گذشته موجب شد تا اندکی از فضای هیجانی بازار غیر رسمی ارز و سکه کاسته شود و از طرفی فعالیت بورس ارز نیز به تعویق بیفتد. دولت هدف از ایجاد بورس معاملات گواهی ارزی را شفاف شدن قیمت‌ها در بازار غیررسمی و حذف تقاضای سفته‌بازی عنوان کرده است. رییس کل بانک مرکزی با اعلام کاهش شتاب رشد نقدینگی عنوان کرد

وعده کاهش قیمت دلار

گروه بازار پول- رییس کل بانک مرکزی با وعده کاهش قیمت دلار در روزهای آتی از کاهش شتاب نقدینگی در اولین ماه تابستان خبر داد.

محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد: شتاب نقدینگی در تیر ماه کاهش داشته است.

به گفته رییس کل بانک مرکزی روند رشد به گونه‌ای بوده که در چهار ماه ابتدایی سال جاری ۲۰ درصد از شتاب رشد نقدینگی کاهش یافته است. گزارش‌های رسمی بانک مرکزی از اولین فصل سال نشان از رکوردشکنی رشد نقدینگی در آن مدت خبر می‌داد. بر اساس گزارش بانک مرکزی هر سه عامل افزایش نقدینگی در بهار امسال نسبت به اسفند ماه ۹۰ رشد کرده است. این سه عامل «نرخ رشد نقدینگی، ضریب فزاینده و افزایش پایه پولی» است‌. بنا به آمار بانک مرکزی پایه پولی از اسفند ماه ۹۰ تا پایان بهار امسال ۵/۵ درصد رشد کرده است. این موضوع برای اولین‌بار پس از ۵ سال اتفاق می‌افتد.

پایه پولی در پایان بهار امسال به ۸۰ هزار و۶۰۰میلیارد تومان رسیده است. این متغیر در اسفند ماه سال قبل ۷۶ هزار و ۳۲۵ میلیارد تومان بوده است که با این حساب بیش از ۴ هزار میلیارد تومان به میزان پایه پولی در سه ماه گذشته افزوده شده است. در عین حال نقدینگی نیز در اسفند ماه پارسال به ۳۵۲ هزار و ۹۵ میلیارد تومان بوده است که این رقم در پایان فصل بهار به بیش از ۳۷۶ هزار میلیارد تومان رسیده است.

بنابراین رشد نقدینگی نیز نسبت به اسفند سال قبل ۷ درصد رشد را تجربه کرده است. ضریب فزاینده پولی نیز با ۳/۱ درصد رشد به ۶۶۹/۴ رسیده است. به گفته کارشناسان افزایش ضریب فزاینده توامان با رشد پایه پولی در تشدید حجم نقدینگی و افزایش نرخ تورم موثر است.کارشناسان معتقدند رشد ضریب فزاینده در شرایطی برای اقتصاد کشور مناسب است که رشد پایه پولی کنترل شود. ابوالفضل اکرمی مدیر کل اقتصادی بانک مرکزی در گفت‌وگو با فارس دلایل افزایش نقدینگی در این مدت را «خطوط اعتباری و اضافه‌ برداشت‌ بانک‌ها از منابع بانک مرکزی» عنوان کرده است.

آمار ارائه شده از سوی مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی نشان می‌دهد که «نقدینگی در خرداد ماه امسال نسبت به پایان اسفند ۷ درصد رشد داشته و نسبت به خرداد سال گذشته ۶/۲۴ درصد رشد داشته است.»

محمود بهمنی در گفت‌وگو با ایلنا دلیل کاهش شتاب نقدینگی در چهار ماهه ابتدایی سال را کاهش پایه پولی و افزایش ماندگاری سپرده‌ها اعلام کرده است.

این در حالی است که آخرین آمارها از کاهش یک ماهه خواب سپرده‌ها در بانک‌ها خبر می دهد. ماندگاری سپرده از ۹/۳۰ ماه به ۹/۲۹ ماه کاهش یافته است. کارشناسان بانک مرکزی معتقد هستند که «افزایش نرخ تورم در چند ماه اخیر در کاهش یک ماهه ماندگاری سپرده‌ها تاثیرگذار بوده است.»

احتمال کاهش قیمت دلار

رییس کل بانک مرکزی از کاهش نرخ دلار در روزهای آینده خبر داد.محمود بهمنی گفت: با تدابیر اتخاذ شده و عملیاتی شدن بورس ارز این امر اتفاق خواهد افتاد. بورس ارز قرار بود از آخر مرداد ماه به کار افتد، اما با توجه به برگزاری نشست سران کشورهای غیرمتعهد در تهران ایجاد آن به تعول افتاد. هدف بورس ارز شفاف شدن قیمت‌ها در بازار غیررسمی و حذف تقاضای سفته‌بازی عنوان شده است.