10 دستورالعمل برای شفاف‌سازی امور بانکی

گروه بازارپول- بانک مرکزی ۱۰ دستورالعمل و رویکرد را برای ساماندهی و شناسایی فعالیت‌های شبکه بانکی و مشتریان و به منظور مبارزه با پولشویی و جلوگیری از تامین مالی تروریسم، اجرایی کرده است. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی؛ این دستورالعمل به منظور مبارزه با پولشویی و جلوگیری از تامین مالی تروریسم و نیز فراهم آوردن تمهیدات لازم برای اجرای قانون پولی و بانکی کشور، قانون مبارزه با پولشویی و نیز مدیریت انواع ریسک‌های بانکی به ویژه ریسک‌های عملیاتی، شهرت و تطبیق است.

دستورالعمل اول در باره چگونگی شناسایی مشتریان ایرانی موسسات اعتباری است.

در این دستورالعمل در مورد سیاست پذیرش مشتری، رویه‌های شناسایی مشتری، نظارت مستمر بر حساب‌ها، مدیریت ریسک و همچنین نگهداری سوابق مشتریان و معاملات آنها تکالیفی مقرر شده است.

دستورالعمل دوم در باره اجرای نحوه گزارش واریز نقدی وجوه بیش از سقف مقرر است و ضمن تشریح نحوه اقدام، نمونه فرم گزارش برای اشخاص حقیقی، حقوقی، خارجی و مشخصات تراکنش نیز ضمیمه شده است.

در سومین دستورالعمل، نحوه تعیین سطح فعالیت مورد انتظار مشتری در موسسات اعتباری مشخص شده است. نحوه تعیین سطح فعالیت مورد انتظار اشخاص حقیقی و حقوقی هم لحاظ شده است.

دستورالعمل چهارم به نحوه مراقبت از اشخاص مظنون در موسسات اعتباری مربوط است. براساس این دستور کار، تکالیفی و در خصوص نظارت بر عملیات و معاملات اشخاص مظنون، محرمانه بودن اطلاعات، تطبیق نرم افزارها و گزارش دهی مقرر شده است.

دستورالعمل پنجم بر لزوم رعایت مقررات مبارزه با پولشویی در روابط کارگزاری و شناسایی بانک‌های پوسته‌ای تاکید کرده است.

در این دستورالعمل به منظور مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم بر ضرورت اتخاذ تدابیر احتیاطی لازم در برقراری و حفظ روابط کارگزاری توسط موسسات اعتباری ایرانی با بانک‌ها و موسسات اعتباری خارجی تاکید شده است. دستورالعمل ششم شامل رعایت مقررات مبارزه با پولشویی در حوزه نظام‌های پرداخت و بانکداری الکترونیکی است. این دستورالعمل به منظور حصول اطمینان از اجرای کامل قانون مبارزه با پولشویی و ایجاد شفافیت و احصای وظایف واحدهای بانکی در خصوص تطبیق با مقررات مبارزه با پولشویی در پرداخت‌ها و تراکنش‌های بانکی الکترونیکی تصویب شده است. در این دستورالعمل در مورد ضوابط مربوط به ابزار و روش‌های انجام تراکنش و ضوابط مربوط به مشخصات تراکنش‌های الکترونیکی توضیحاتی ارائه و تکالیفی مقرر شده است. دستورالعمل هفتم درباره مجموعه اقدامات و تدابیر لازم برای حصول اطمینان از رعایت مقررات مبارزه با پولشویی در واحدهای برون مرزی موسسات اعتباری است.

این دستورالعمل به منظور اطمینان از اجرای کامل مقررات مذکور در همه واحدهای برون مرزی موسسات اعتباری و اجتناب آنها از قرار گرفتن در معرض ریسک شهرت تهیه شده است. هشتمین دستورالعمل هم مربوط به نحوه ارسال اسناد و مدارک مشتریان موسسات اعتباری به نشانی پستی آنهاست.

در این دستورالعمل در مورد لزوم ارسال اسناد به نشانی پستی مشتری و به روزآوری اطلاعات مشتری تکالیفی مقرر شده است. دستورالعمل نهم شامل شناسایی معاملات مشکوک و شیوه گزارش‌دهی است. در این دستورالعمل در مورد چگونگی گزارش دهی و نگهداری سوابق توضیحات ارائه شده و نمونه مصادیق عملیات مشکوک نیز اعلام شده است. دهمین رویکرد بانک مرکزی هم شامل آیین‌نامه مدت و طرز نگاهداری اوراق بازرگانی، اسناد و دفاتر بانک‌ها است. نحوه نگهداری اسناد یکی از اصول مهم در استانداردهای بین‌المللی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم محسوب می‌شود. در این آیین نامه در خصوص مدت و نحوه نگهداری اطلاعات مربوط به اسناد، امحاء اسناد و اسناد الکترونیکی تکالیفی مقرر شده است.