اجاره بها ارتباطی با کاهش نرخ سود بانکی ندارد

گروه بازار پول- رییس کل بانک مرکزی کاهش نرخ سود بانکی را بی‌ارتباط با اجاره‌بهای مسکن دانست و اظهار کرد: پیش از این که اجاره به ازای هر یک میلیون تومان، سی هزار تومان حساب می‌شد، نرخ سود چقدر بود؟ چطور کاهش یا افزایش اجاره بها با سپرده‌ها مقایسه نمی‌شود و با تسهیلات بعضی از موسساتی که مجوز نداشتند و نرخ‌های بالا دریافت می‌کردند، مقایسه می‌شود؟

بهمنی خاطرنشان کرد: کاهش نرخ سود بانکی بی‌ارتباط با افزایش اجاره‌بهای مسکن است و بعضا هم موجب کاهش نرخ اجاره‌بها هم می‌شود. موجران که پیش از این پول خود را در بانک‌ها با ۱۷ درصد سپرده‌گذاری می‌کردند حالا تبدیل به ۱۵ درصد شده است و تاثیری روی اجاره بها نخواهد گذاشت.

در همین حال با اجرایی شدن طرح حذف صفرها از پول ملی در یک دوره یک الی ۲ ساله، واحد پولی کشور به ریال جدید تبدیل می‌شود که ارزش آن برابر دلار آمریکا خواهد بود. بنا بر این گزارش واحد جدید پولی کشور ریال جدید خواهد بود که به ۱۰۰ جزء کوچک‌تر به نام دینار تقسیم می‌شود. بنابراین پس از سال‌ها بار دیگر دینار به چرخه پولی کشور بازخواهد گشت.

رییس کل بانک مرکزی در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی دولت اعلام کرد که با اجرایی شدن این برنامه، پول جدید به تدریج به جامعه تزریق می‌شود تا بعد از آشنایی مردم با آن، به طور کلی پول جدید جایگزین شود.

بهمنی ادامه داد: در این صورت یک ریال جدید (که برابر ۱۰ هزار ریال کنونی است)‌ از نظر ارزشی با یک دلار برابر می‌شود.

وی افزود: با توجه به اینکه ریال واحد پول کشور است و تغییری نمی‌کند،‌ با تحقق این برنامه، واحد پول خرد بعد از ریال همانند سال‌های گذشته دینار خواهد بود که در این صورت یک ریال برابر با ۱۰۰ دینار خواهد شد.

رییس کل بانک مرکزی در ادامه درباره حذف ۴ صفر از پول ملی کشور نیز گفت:‌ برخی چنین تصور می‌کنند که حذف صفرهای پول سبب کاهش ارزش پول ملی می‌شود، در حالی که نه تنها دخالتی در این زمینه ندارد بلکه سبب کاهش تورم هم می‌شود.

وی با بیان اینکه حذف ۴ صفر فقط برای تسهیل در مبادلات مالی است، افزود: تحقق اجرای این برنامه در یک دوره زمانی یک یا دو ساله انجام می‌شود.

رییس کل بانک مرکزی گفت: کار کارشناسی و علمی در خصوص حذف صفرهای پول ملی در بانک مرکزی انجام شده است و کشورهای زیادی هم مانند ترکیه و ایتالیا این کار را به صورت موفقیت‌آمیزی انجام داده‌اند.

محمود بهمنی درباره زمان اجرای طرح حذف صفرهای پول ملی گفت: این طرح باید در دولت مطرح شود و بعد از آن در بانک مرکزی به عنوان مجری طرح، کار کارشناسی دقیقی روی آن صورت گیرد. باید شرایط و زمان کار بررسی شده و این طرح در یک دوره‌ای که هیچ تاثیر منفی روی اقتصاد کشور نگذارد و همه از آن آگاهی پیدا کنند، اجرا شود.

بهمنی تاکید کرد: به طور قطع زمانی که صفرها را از پول ملی حذف کنیم، می توانیم یک ریالی، دو ریالی، پنج ریالی و ده ریالی هم چاپ کنیم. در آن زمان هم اسکناس‌های صدهزار تومانی می‌توانند چاپ و وارد چرخه پولی و معاملاتی کشور شوند.

رییس کل بانک مرکزی در ادامه تصریح کرد: این طرح هیچ تاثیری روی کاهش یا افزایش قیمت‌ها ندارد به دلیل اینکه اگر به طور مثال الان هزار تومان بابت خرید کالایی پرداخت کنیم، با حذف صفرها از پول ملی باز هم همان کالا را با یک ریال خریداری خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد: البته اجرای این طرح نیازمند آگاهی و فرهنگ سازی به آحاد مختلف جامعه است و می‌توان با بررسی‌های کارشناسی، با لحاظ تغییراتی در این طرح به مرور آن را در جامعه اجرایی کنیم.

بهمنی افزود: در دهه‌های گذشته به مرور این صفرها به پول ملی اضافه شد که با اجرای طرح حذف صفرهای پول ملی، دوباره مانند گذشته خواهد شد و این به جای خود باز می‌گردد.

هدف از کاهش نرخ سود بانکی، کمک به تولید و صنعت است

رییس کل بانک مرکزی در ادامه درباره این که «برخی‌ها عنوان می‌کنند؛ کاهش نرخ سود بانک‌ها روی افزایش اجاره بها تاثیر خواهد داشت»، گفت: بر اساس تصمیماتی که در سال گذشته اتخاذ شد؛ حمایت از تولید، کشاورزی و صنعت و همچنین کاهش نرخ سود تسهیلات از برنامه‌هایی بود که به عهده ما گذاشته شده بود. بر همین اساس بانک مرکزی هم نرخ سود بانکی که بعضا ۲۶ یا ۲۸ درصد بود را بین ۱۴ تا ۱۷ درصد اعلام کرد.

رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: نکته جالب توجه در این بحث این است که بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه اقتصادی روی کاهش نرخ سود بانکی اصرار داشتند و هم‌اکنون که این طرح ارائه شده است، به آن ایراداتی وارد می‌کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: هدف از کاهش نرخ سود بانکی، کمک به تولید و صنعت است تا با کاهش قیمت تمام شده تولید، بتوانیم واردات را نیز به کشور مدیریت و کنترل کنیم.

بهمنی افزود: تقریبا معادل این نرخ سود سپرده‌های بلند مدت نیز از ۱۷ به ۱۵ درصد کاهش یافت. در بانکداری اسلامی هم اضافه سود بانک‌ها بر اساس حق‌الوکاله و کارمزدی که دریافت می‌کنند، باید به سپرده‌گذار داده شود نه اینکه بانک‌ها این مبلغ را برای خود بردارند.