کمیسیون اصل ۹۰ مجلس پیرامون شکایت واصله از ارائه اجباری بیمه‌نامه‌های شخص ثالث شرکت های بیمه توسط دو شرکت‌ تولیدکننده خودرو گزارش مبسوطی تهیه کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس، براساس بخشنامه بیمه ‌مرکزی که در سال گذشته به تمام شرکت‌های بیمه ابلاغ شده است، هیچ یک از بیمه‌گذاران اجازه فروش اجباری بیمه شخص ثالث را ندارند؛ اما در این میان شرکت‌های خودروساز با اجباری کردن بیمه‌نامه‌های اتومبیل‌های خود مشکلاتی را برای مردم و شرکت‌های بیمه به وجود آورده‌اند.

این امر تا جایی پیش رفته است که شرکت‌های خودرو ساز با انحصارگری خود خریداران را ملزم به خرید بیمه‌نامه شخص ثالث مربوط به شرکت متبوع خود می‌کنند.

این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که بیمه مرکزی مدعی است تصمیمات مناسب را برای جلوگیری از بروز این شرایط اتخاذ کرده و تمام مکانیزم‌های نظارتی را در چارچوب وظایف خود انجام داده است، اما شرکت‌های خودروساز همچنان به فعالیت‌های خود ادامه می دهند.

برای حل مشکل مذکور اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی وارد عمل شده و درصدد بررسی این مشکل برآمدند به نحوی که این کمیسیون مطابق گزارش‌ها و شکایات دریافتی خود از جانب برخی از خریداران (بیمه‌گذاران) مبنی بر تضییع حقوق قانونی آنها در ارائه اجباری بیمه‌نامه‌های شخص ثالث دوشرکت‌ بیمه‌ای تحقیقات خود را در این خصوص از ۱۵ دی ماه ۱۳۸۷ آغاز کرد.

این کمیسیون تعدادی از شرکت‌های تولیدکننده خودرو را متخلف دانسته و بررسی‌های خود را در این چارچوب تکمیل کرد؛ به گونه‌ای که در یک سال تحقیق، گزارش کاملی از اقدامات انجام شده خود تهیه کرده و آن را در صحن علنی مجلس به اطلاع نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواهد رساند. فاضل موسوی یکی از نمایندگان کمیسیون اصل ۹۰ در این رابطه گفت: کمیسیون اصل ۹۰ با دریافت شکایت‌های متعدد مردم از تخلفات شرکت‌های خودروسازی طی یک سال گذشته بررسی‌های لازم را انجام و گزارش کاملی را تهیه کرده است.

وی خاطرنشان کرد: پس از قرائت این گزارش در صحن علنی مجلس، آن را به منظور صدور حکم به قوه قضائیه ارسال خواهیم کرد. به گفته وی در این گزارش نام شرکت‌های اصلی متخلف نیز بیان شده است که تصمیم‌گیری‌نهایی در خصوص آنها به قوه قضائیه محول شده است.